18/5/16

ΗΥπουργός Εργασίας συναντήθηκε μετον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ

ΗΥπουργός Εργασίας συναντήθηκε
μετον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ


Συνάντηση είχε σήμερα, στο γραφείο της, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου με αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών Κύπρου κ. Αντώνης Δημητριάδης

Μιλώντας στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, μετά τη συνάντηση, η κα Υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το Υπουργείο της, σημειώνοντας ότι τα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, η βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη, είναι από τα θέματα προτεραιότητας της Κυβέρνησης.

«Έχουμε εισαγάγει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), όπου σήμερα 59 χιλιάδες πρόσωπα λαμβάνουν στήριξη μέσω του ΕΕΕ και 11.500 οικογένειες που δεν είχαν καμία απολύτως στήριξη από το κράτος, για πρώτη φορά, μέσω του ΕΕΕ μπορούν να έχουν ένα δίκτυ προστασίας, το οποίο είναι τόσο αναγκαίο», ανέφερε η κα Υπουργός, διαψεύδοντας τη φημολογία ότι το ΕΕΕ είναι 480 ευρώ για μια οικογένεια. Όπως είπε, «το ΕΕΕ δεν είναι μόνο 480 ευρώ. Είναι σαν να υποθέτουμε ότι όλοι στην Κύπρο είναι μόνοι τους. Είναι οικογένεια. Αν υπάρχει μια οικογένεια με δύο παιδιά, μιλούμε για 1.200 ευρώ. Άρα, δεν είναι ορθή η οποιαδήποτε δήλωση για 480 ευρώ. Τετρακόσια ογδόντα ευρώ λαμβάνει το ένα πρόσωπο».

Όσον αφορά στα θέματα της ανεργίας, η κα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι πράγματι υπάρχει μια μεγάλη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Επισημαίνοντας ότι σήμερα η ανεργία από το 16% βρίσκεται στο 12%, η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι αυτό «δεν μας εφησυχάζει, αλλά δείχνει ότι οι ενέργειες που γίνονται, η ανάπτυξη της οικονομίας, είναι στην ορθή πορεία».

Πρόσθετα, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τη νεολαία, καθώς και τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν μέχρι στιγμής για τους νέους. Διευκρινίζοντας, η κα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι τα προγράμματα, τα οποία έχει υλοποιήσει η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) για την πρακτική εξάσκηση άνεργων πτυχιούχων, δεν είναι μόνο προγράμματα κατάρτισης, αλλά ουσιαστικά αποτελούν προγράμματα που συνεισφέρουν στην εργοδότηση πτυχιούχων, αφού, οι μισοί από τους συμμετέχοντες σε αυτά τα προγράμματα αυτή τη στιγμή εργοδοτούνται. «Άρα, είναι πολύ σημαντικά και θα προχωρήσουμε με τα προγράμματα για τους νέους, για τους μακροχρόνια άνεργους», είπε χαρακτηριστικά η κα Υπουργός.

Παράλληλα, συζητήθηκε το νομοσχέδιο που ετοίμασε η Κυβέρνηση για την καταβολή με δόσεις για τις οφειλές προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), έτσι ώστε να επανακατατεθεί αμέσως, για να μπορέσουν οι άνθρωποι που οφείλουν κάποια ποσά στο Ταμείο να τα καταβάλουν με δόσεις για να αποφύγουν τον κίνδυνο της φυλάκισης. Η κα Υπουργός ενημέρωσε, εξάλλου, την αντιπροσωπεία ότι ο όλος σχεδιασμός του σχετικού συστήματος έχει ολοκληρωθεί, με στόχο άμεσα να βοηθηθούν οι επηρεαζόμενοι συμπολίτες μας.

Όσον αφορά στους χαμηλοσυνταξιούχους, η κα Αιμιλιανίδου, απαντώντας στις κατηγορίες ότι δόθηκαν σε αυτούς «ψίχουλα», διευκρίνισε ότι η αύξηση αφορά το κάθε άτομο, γεγονός που σημαίνει ότι το νοικοκυριό των χαμηλοσυνταξιούχων θα λαμβάνει επιπρόσθετα 40 ευρώ. Ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι η εν λόγω απόφαση θα υλοποιηθεί τέλος Μαΐου, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου (μικρή επιταγή), θα πάρουν επίσης τα αναδρομικά Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου, και επιπρόσθετα την αύξηση τον Μάιο. 

«Δεν μπορώ πραγματικά να δεχτώ την άποψη ότι 4.5 εκατομμύρια ευρώ σήμερα είναι ‘ψίχουλα’. Είναι αυτά που είπαμε και θα συνεχίσουμε με την ίδια πολιτική της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όποιοι πραγματικά το έχουν ανάγκη, θα μπορούν να παίρνουν περισσότερες παροχές», τόνισε η κα Αιμιλιανίδου, φέρνοντας ως παράδειγμα τους πολύτεκνους και το πρόβλημα που υπάρχει στο επίδομα τέκνου, για το οποίο γίνεται συζήτηση εδώ και αρκετό καιρό, όπου μια οικογένεια με δύο παιδιά έχει τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια με μία οικογένεια με πέντε παιδιά.

«Αυτά είναι λάθη, αυτά είναι στρεβλώσεις, οι οποίες πρέπει να διορθωθούν. Και αυτά δεν είναι αποφάσεις που λήφθηκαν χθες και προχθές» είπε, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη απόφαση ως Υπουργείο Εργασίας, η οποία υλοποιήθηκε, ήταν το ΕΕΕ, η οποία έγινε τον Ιούλιο του 2014, μετά από μια προετοιμασία ενός χρόνου.

«Θα συνεχίσουμε πραγματικά να υλοποιούμε στην πράξη αυτά που οφείλουμε στους πολίτες, αλλά σε εκείνους που έχουν ανάγκη» ανέφερε ολοκληρώνοντας η Υπουργός Εργασίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι η Κυβέρνηση που έχει βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, είναι αυτή πρώτη που ξέρει ότι δεν έχουν λείψει τα προβλήματα. «Αλλά, επειδή ακριβώς ξέρουμε, έχουμε συνείδηση των προβλημάτων, συνεχίζουμε με υπεύθυνες πολίτικές», είπε, προσθέτοντας ότι ένα μέρος όσων πέτυχαν οι πολίτες, επιστρέφεται στην κοινωνία.

Όπως ανέφερε οι πολιτικές της Κυβέρνησης έχουν ως αποτέλεσμα: απτά αποτελέσματα και μια δικαιότερη αντιμετώπιση της κοινωνίας, σημειώνοντας ότι 11.500 οικογένειες, για πρώτη φορά, έχουν μια στήριξη μέσα από το σύστημα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι αυτοί που δεν έχουν εγκριθεί για το ΕΕΕ, είναι όσοι διατηρούσαν σημαντικές, υψηλές καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Όσον αφορά στην εργοδότηση, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι κατά την τριετή διακυβέρνηση της παρούσας Κυβέρνησης, έχουν αντιστραφεί τα δεδομένα, καθώς από τη χώρα στην οποία αυξανόταν ταχύτερα η ανεργία, η Κύπρος είναι σήμερα η χώρα στην οποία μειώνεται ταχύτερα η ανεργία. Στόχος, ανέφερε ωστόσο, είναι η ύπαρξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης και δεν θα εφησυχαστούν έως ότου νέοι άνθρωποι και επιστήμονες βρουν τις ευκαιρίες που τους αξίζουν.

«Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι αποφεύγοντας την παραπλάνηση και τη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων, η Κύπρος χρειάζεται τις σωστές πολιτικές. Δεν μας αξίζουν ξανά πειράματα λαϊκισμοί και να πάρουμε ρίσκα. Πρέπει να διατηρήσουμε τη σταθερή προοπτική που ανοίγει δρόμο και για καλύτερες μέρες», ανέφερε τέλος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.