17/5/16

ΧαιρετισμόςΥπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και ´Εργων στο4ο Συνέδριο Βιώσιμης Κινητικότητας και Ευφυών Μεταφορών

ΧαιρετισμόςΥπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και ´Εργων
στο4ο Συνέδριο Βιώσιμης Κινητικότητας και Ευφυών Μεταφορών


Φίλες και φίλοι, σας καλωσορίζω στο 4 οΣυνέδριο Βιώσιμης Κινητικότητας και Ευφυών Μεταφορών. Ένα Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται πλέον σε ετήσια βάση και πραγματεύεται διάφορα θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας σε ό,τι αφορά στις διακινήσεις μας, αλλά και την ανάπτυξη του περιβάλλοντα χώρου μας, σε σχέση με την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Η βιώσιμη κινητικότητα, πέρα από την εξυπηρέτηση όλων των αναγκών μας, προσθέτει το στοιχείο της αειφορίας στην ανάπτυξη των μεταφορικών συστημάτων, μειώνοντας στο ελάχιστο την επιβάρυνση των πόρων, τόσο για το σήμερα όσο και για τις επόμενες γενεές.   Τοαποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άλλο από την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων.

Είμαι πολύ ευτυχής, διότι, όπως και στα προηγούμενα Συνέδρια, διακεκριμένοι επαγγελματίες από την Κύπρο και το εξωτερικό, θα παρουσιάσουν διάφορα θέματα που εντάσσονται στον ευρύτερο τομέα της βιώσιμης κινητικότητας, ο καθένας από μια διαφορετική θεώρηση, και τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας.

Το φετεινό Συνέδριο περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες. Τις πολιτικές για τη βιώσιμη κινητικότητα, την ανάπτυξη σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, τον αστικό σχεδιασμό και την αστική ανάπτυξη, την ανάπτυξη της ποδηλατοκίνησης, την εφοδιαστική, αλλά και την ανάπτυξη των ευφυών συστημάτων μεταφορών. Καθεμιά από τις ενότητες αυτές θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστού συνεδρίου. Προσβλέπουμε στην αναβάθμιση του Συνεδρίου αυτού χρόνο με τον χρόνο.

Στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προωθούμε πλέον έμπρακτα τη βιώσιμη κινητικότητα, έχοντας διευρύνει το φάσμα των τομέων εργασιών μας σε ό,τι αφορά στην κινητικότητα, με την ανάπτυξη των δημόσιων μεταφορών, τον σχεδιασμό και υλοποίηση υποδομών για τους πεζούς και τους ποδηλάτες και την διερεύνηση της δυνατότητας και βιωσιμότητας δημιουργίας μέσων σταθερής τροχιάς, όπως σύστημα τραμ στην Λευκωσία.  
Κεντρικό στοιχείο στην όλη αυτή προσπάθεια θεωρούμε την ολιστική προσέγγιση. Προωθούμε την ανάπτυξη και υλοποίηση Βιώσιμων Σχεδίων Αστικής Κινητικότητας για κάθε πόλη, καθώς και την ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για τη χώρα μας, όπως και την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των προτύπων σχεδιασμού, εισάγωντας μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Η ανάπτυξη είναι ο πρωταρχικός στόχος όλων μας, όμως αυτή θα πρέπει να εδράζεται στη βιωσιμότητα, ώστε τα οφέλη που θα καρπωθούμε να είναι τα μέγιστα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η βιώσιμη κινητικότητα ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το πλαίσιο, διότι επιτυγχάνονται ταυτόχρονα η εξοικονόμηση πόρων, η εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των πολιτών, η επανεκκίνηση της οικονομίας και, κυρίως, η βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Ήδη, ως Υπουργείο, προωθούμε ένα πακέτο δράσεων βιώσιμης κινητικότητας, το οποίο συνχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται η υλοποίηση δράσεων από το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας της Λευκωσίας και η ανάπτυξη αντίστοιχων Σχεδίων για τις άλλες πόλεις της Κύπρου.  

Σε ό,τι αφορά στις δημόσιες μεταφορές, επεξεργαζόμαστε την αναβάθμιση του υφιστάμενου συστήματος, με την αναθεώρηση της υπηρεσίας που προσφέρεται και την εισαγωγή, τηλεματικών τεχνολογιών. Ήδη, νωρίτερα σήμερα είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τη συναψη σύμβασης μεταξύ του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του επιτυχόντα προσφοροδότη, για την υλοποίηση συστημάτων ηλεκτρονικής πληροφόρησης του κοινού και έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων στα λεωφορεία.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς για τη συμμετοχή σας στο Συνέδριο.  Επιθυμώ, επίσης, να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές του Συνεδρίου, από τους συνεργάτες μας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελιτήριο Κύπρου, την Πρεσβεία του Βασιλείου της Ολλανδίας, το Τμήμα Δημοσίων Έργων και κυρίως τον Κλάδο Βιώσιμης Κινητικότητας. Τέλος, εκφράζω τις ευχαριστίες μου σε όλους που συμμετέχουν στο Συνέδριο αυτό με τις παρουσιάσεις τους ή και τη συμμετοχή τους στα πάνελ συζητήσεων.
______