21/4/16

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο
του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Espen Barth Eide, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Eide δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «είχα μια καλή και εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, όπως είχα χθες με τον κ. Ακκιντζί. Οι δύο ηγέτες περιέγραψαν τη συνάντηση τους την περασμένη Τρίτη ως πολύ εποικοδομητική. Αυτή είναι και η δική μου αίσθηση.

Η διαδικασία είναι σε καλή κατάσταση και γίνεται σκληρή δουλειά ώστε να μετατρέψουμε τις πολλές συναντιλήψεις που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες σε μαύρο χρώμα (συγκλίσεις). Αυτό βαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι ηγέτες έχουν μια ισχυρή προσωπική δέσμευση γι’ αυτό. Εκείνο που συζητώ τώρα με τους ηγέτες είναι πώς συνεχίζουμε καλύτερα με αυτή τη δυναμική που είχαμε την Τρίτη.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, σε αντίθεση με το τι σκέφτηκαν κάποιοι, δεν υπάρχει επιβράδυνση της διαδικασίας και εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν περισσότερες συγκλίσεις ώστε  να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα κατοπινό στάδιο, όπου τα τελικά θέματα θα τύχουν χειρισμού». Κληθείς να διευκρινίσει σε ποιους αναφερόταν, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα στον Τύπο ότι σημειώνεται καθυστέρηση στη διαδικασία.

Σε σχετική ερώτηση είπε ότι «είμαι εξαιρετικά ευτυχής για το επίπεδο και την ποιότητα της στήριξης που λαμβάνουν οι ηγέτες από την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εργάζονται σκληρά και αφοσιωμένα και μας έχει δώσει όλους, και στους ηγέτες και σε εμένα, μια ισχυρή βάση για να φέρουμε και την οικονομική πτυχή της λύσης στις συνομιλίες».

Ερωτηθείς είπε ότι «εισηγούμαι να αρχίσουμε κάτι άλλο από το κόστος της λύσης, διότι εργαζόμαστε για την οικονομική στήριξη και μόλις πριν από πέντε μέρες μιλούσα στις ΗΠΑ, στην κα Νιούλαντ, στους Υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Βρετανίας, εργαζόμαστε συνεχώς γι’ αυτό το θέμα. Όμως το βασικό θέμα είναι να έχουμε λύση που θα είναι από μόνη της βιώσιμη, που να δημιουργεί ανάπτυξη και υπάρχουν περισσότερα χρήματα εκεί από ό,τι σε μια επένδυση που θα γίνει μια φορά, ώστε να υπάρξει η λύση. Ενώ εργαζόμαστε για την οικονομική υποστήριξη, όταν μιλάμε για την οικονομική πτυχή της λύσης το κύριο θέμα είναι να έχουμε ένα αξιόπιστο, λειτουργικό ομοσπονδιακό κράτος που θα ξεδιπλώσει τις προοπτικές που έχει η Κύπρος για περισσότερη ανάπτυξη, από ό,τι εκείνη που έχει αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία ή το βόρειο τμήμα».