23/4/16

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου σε εκδήλωση για την επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.


Ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου σε εκδήλωση
για την επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας


Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία και τιμάται κάθε χρόνο από την αρμενική διασπορά. Με δέος, σεβασμό και βαθιά συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στο ενάμισι εκατομμύριο Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους. Τα 101 χρόνια που πέρασαν από τότε δεν έσβησαν τη μνήμη για τη βαρβαρότητα και την έσχατη απαξίωση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Αδέλφια Αρμένιοι της Κύπρου,

Μοιραστήκαμε μαζί το δικό σας γολγοθά και μαρτύριο και τις δικές μας αγωνίες και οράματα. Πορευτήκαμε μαζί σε κοινούς αγώνες. Σας εκφράζουμε την εκτίμηση, την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας.  

Η μνήμη και η τιμή στους ήρωες του αρμενικού έθνους είναι χρέος μας. Για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό μας.

Η αρμενική γενοκτονία ανήκει στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας, καθώς οι αδίστακτοι Νεότουρκοι, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποσύνθεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στους Αρμενίους, βάλθηκαν να αφανίσουν το αρμενικό στοιχείο προβαίνοντας σε φρικτά εγκλήματα. Όσοι Αρμένιοι δεν εξοντώθηκαν αναγκάστηκαν να εκπατριστούν.

Το αρμενικό έθνος παραμένει ωστόσο ένα έθνος με ιστορία, πολιτισμό και μεγαλοσύνη, ένα έθνος με λαμπρή επίδοση σε έργα ειρηνικά και δημιουργικά. Στη βασανισμένη μητρόπολη και στη διασπορά οικοδομεί τις προϋποθέσεις για μια νέα ιστορική πορεία.

Εσείς εδώ στην Κύπρο είσαστε αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και των αγώνων μας. Ένα κομμάτι του κυπριακού λαού ταυτισμένο με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας, με μεγάλη συνεισφορά στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Η συμπαράσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον αδελφό αρμενικό λαό για δικαίωση και αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα είναι διαχρονική. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα τρία ψηφίσματα, το 1975, το 1982 και το 1990, με τα οποία αναγνωρίζει και καταδικάζει τη γενοκτονία των Αρμενίων εκφράζοντας τη συμπάθειά της προς τον αρμενικό λαό. Επιπλέον, με το ψήφισμα του 1990 αποφάσισε την κήρυξη της 24ης Απριλίου ως Εθνικής Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους. Τον Απρίλιο του 2015, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων, το κυπριακό κοινοβούλιο προχώρησε νομοθετικά στην ποινικοποίηση της άρνησης κάθε γενοκτονίας και άλλων εγκλημάτων, ανεξάρτητα από το αν έχουν αναγνωριστεί και καταδικαστεί σε διεθνές επίπεδο, σε μια προσπάθεια να αποκαθιστά με ομόφωνες αποφάσεις ή ψηφίσματά του την ιστορική αλήθεια. Η προσπάθεια αυτή συνιστά έμπρακτη ένδειξη της συνεχούς συμπαράστασης και του αγώνα μας για ευρύτερη αναγνώριση της γενοκτονίας. Η Τουρκία, δυστυχώς, αρνείται μέχρι σήμερα την ανάληψη των ευθυνών της απέναντι στον αρμενικό λαό.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από όλα τα πολιτισμένα κράτη είναι επιβεβλημένη, για να μην επαναληφθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εφόσον τέτοια εγκλήματα του παρελθόντος εξακολουθούν να μένουν ατιμώρητα, παρ’ όλο που αυτά έχουν τεκμηριωθεί και αποδειχθεί ιστορικά.

Το σύνθημα «Θυμάμαι και Διεκδικώ» αποτελεί πανανθρώπινο μήνυμα στη συλλογική μνήμη για καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας και όλων των άλλων γενοκτονιών που έχουν διαπραχθεί.

Οι Νεότουρκοι συμπεριφέρθηκαν με βάναυσο τρόπο και σε εκατομμύρια Ελλήνων. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 υλοποίησαν απόφαση για εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού με σφαγές και βίαιο εκτοπισμό. Παρ’ όλη την καταπίεση, τις διώξεις, τις σφαγές και το μεθοδικό εξισλαμισμό που κράτησαν αιώνες, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν την ελληνική εθνική συνείδηση.

Η ίδια εγκληματική συμπεριφορά της Τουρκίας συνεχίζεται για δεκαετίες με το στρατιωτικό αποκλεισμό του τουρκικού Κουρδιστάν, με την καταπίεση του κουρδικού λαού και τη μεθοδευμένη εξαφάνιση του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος του Κουρδιστάν μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Στην Κύπρο η Τουρκία συνεχίζει εδώ και σαράντα δύο σχεδόν χρόνια να κατέχει εδάφη μας παράνομα και να καταπατεί βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας, γεγονός που αναγνωρίζεται από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τις εξόφθαλμα αποτρόπαιες επιχειρήσεις της Τουρκίας ενάντια στους Αρμένιους, τους Κούρδους, τους Έλληνες του Πόντου και τους Έλληνες της Κύπρου συμπληρώνουν και άλλα εγκλήματα στα οποία προβαίνει, κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου, της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως:

·        η βίαιη προσάρτηση της Αλεξανδρέττας, που μετονομάστηκε σε Βιλλαέτι του Χατάι,
·        η θέσπιση νομοθεσίας το 1934 και η συστηματική προώθηση και εξαφάνιση της εθνικής ιδιαιτερότητας των ομάδων μη τουρκικής προέλευσης, με την υποχρεωτική αλλαγή των επωνύμων και ονομάτων και τον εκτουρκισμό όλων των πολιτών της Τουρκίας,
·        η στέρηση του δικαιώματος εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα και η επιβολή περιορισμών στην ομιλία των γλωσσών των μη τουρκικών μειονοτήτων και ομάδων,
·        οι τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος των Ιμβρίων και Τενεδίων, που υποχρεώθηκαν σε αυτοεξορία,
·        η δίωξη χιλιάδων Τούρκων πολιτών για τις ιδεολογικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις,
·        η υποβολή κρατουμένων σε βασανιστήρια μεσαιωνικής, αλλά και σύγχρονης μορφής στις τουρκικές φυλακές,
·        οι φυλακίσεις ηγετών και στελεχών του συνδικαλιστικού κινήματος, με στόχο τη στέρηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων,
·        οι διώξεις διανοουμένων, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα τα φρικαλέα αυτά εγκλήματα, τα οποία προκαλούν κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, και υπογραμμίζουμε την ανάγκη ανάληψης συλλογικής προσπάθειας για τοποθέτηση του τουρκικού κράτους στο ειδώλιο του κατηγορουμένου, υπό το φως της διεθνούς δημοσιότητας, μέχρι που να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωσή του προς το διεθνές δίκαιο.

Καταδικάζουμε επίσης την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας επισημαίνοντας πως η επιτυχής αντιμετώπισή της θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας των εθνικών ομάδων που έπληξε και πλήττει ο τουρκικός σοβινισμός. Παράλληλα, επιβάλλεται η στράτευση με κοινή και συλλογική δράση, καθώς και στοχευμένη πολιτική   για αποτελεσματική αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου.

Θα ήθελα να συγχαρώ το φίλο και συνάδελφο Βαρτκές Μαχτεσιάν και τα μέλη της Επιτροπής Μνήμης Αρμενικής Γενοκτονίας Κύπρου για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης και γενικά για την όλη δράση και τις πρωτοβουλίες τους.

Δηλώνουμε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες στον αγώνα σας για μια διεθνή κοινωνία ανθρώπινη και μια περισσότερο πολιτισμένη ανθρωπότητα.

Στόχος όλων μας, με αγάπη προς τον άνθρωπο, να εξαλείψουμε τα δεσμά, την καταπίεση, την ανέχεια