23/4/16

Τελετή υπογραφής της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή στη Νέα Υόρκη

Τελετή υπογραφής της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή
στη Νέα Υόρκη


Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
  υπέγραψε τη Συμφωνία εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας

Υπογράφτηκε την Παρασκευή 22 Απριλίου, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σε ειδική τελετή που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, η Συμφωνία του Παρισιού για τη Κλιματική Αλλαγή που συμφωνήθηκε το περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι. Η Συμφωνία, η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική από άποψη καθολικότητας, υπογράφτηκε από 175 ηγέτες κάτι που τη καθιστά τη πρώτη συμφωνία που έχει ποτέ συγκεντρώσει τόσο μεγάλο αριθμό υπογραφών τη πρώτη μέρα ανοίγματος της υπογραφής.

Τη Συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης.

Μετά την υπογραφή ακολούθησαν ομιλίες των ηγετών των κρατών μελών αναφορικά με τη πολιτική της και τα μέτρα που λαμβάνουν όσο αφορά στην εφαρμογή της Συμφωνίας για τη Κλιματική Αλλαγή.

Στην προσφώνηση του, ο κ. Κουγιάλης τόνισε ότι η Κύπρος, παρά τον φιλόδοξο στόχο που έχει αναλάβει για μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, με την κατάρτιση και εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών και μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, θα πετύχει το στόχο της ενώ ταυτόχρονα θα ανεξαρτητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα μεταβεί σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.  

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουγιάλης σημείωσε ότι καταρτίστηκαν και εφαρμόζονται πολιτικές που διαπερνούν οριζόντια τις οικονομικές δραστηριότητες. Μεταξύ άλλων, συγκροτούνται και εφαρμόζονται συνεκτικά σχέδια για:

  • τη μείωση εκπομπής αερίων θερμοκηπίου και την προσαρμογή,
  • την ενίσχυση της αποδοτικότητας των πόρων,
  • τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και
  • την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις αναπτυξιακές δράσεις.

Επιπρόσθετα, είπε,   η Κύπρος έχει εντάξει δυναμικά στο ενεργειακό ισοζύγιό της την «καθαρή και πράσινη ενέργεια». Προωθείται η «πράσινη ανάπτυξη» μέσω των κατάλληλων σχεδίων για ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.

------------------------