14/4/16

Αναφορά τουΠροέδρου της Βουλής στο πραξικόπημα τωνσυνταγματαρχών στην Ελλάδα,

Αναφορά τουΠροέδρου της Βουλής στο πραξικόπημα
τωνσυνταγματαρχών στην Ελλάδα,
στη γενοκτονία των Αρμενίων
 και στο δημοψήφισμα του 2004, στην Ολομέλεια του Σώματος
 
Κυρίεςκαι κύριοι συνάδελφοι, οφείλουμε προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθούμε σε τρία ιστορικά γεγονότα.
 
Σε μια εβδομάδαολοκληρώνεται μισός σχεδόν αιώνας από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα την 21η Απριλίου του 1967, που επέβαλε στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία τη χούντα, τον ολοκληρωτισμό και συνακόλουθα την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.   Ο ελληνικός λαόςστα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας αντιστάθηκε σθεναρά στις φυλακίσεις, στους βασανισμούς, στις εξορίες και στις αποτρόπαιες δολοφονίες.   Αποκορύφωμα της αντίστασης ήταν η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, που προμήνυε την πτώση της χούντας οκτώ μήνες μετά.   Ένα τέλος στοοποίο οδήγησε η προδοσία της Κύπρου, του τραγικότερου θύματος της χούντας των Αθηνών. Τα δεινά που προκάλεσαν το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 εξακολουθεί να τα βιώνει η πατρίδα μας και ο λαός της.   Σ’ αυτά ήρθαν να προστεθούν και η οικονομική δυσπραγία, η ανεργία και η αβεβαιότητα για το μέλλον, συνθέτοντας ένα ακόμη πιο τραγικό σκηνικό. 

Ως Βουλή τωνΑντιπροσώπων, δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να διαφυλάξουμε τόσο τη δημοκρατία όσο και την κοινωνική και οικονομική προκοπή του λαού μας, συνεχίζοντας παράλληλα τον αγώνα για απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας.
 
Κυρίες και κύριοισυνάδελφοι,
 
Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, έχουμε καθιερώσει ομόφωνα την 24 ηΑπριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους και έχουμε εγκρίνει σχετικά ψηφίσματα.
Η σφαγή ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων από τους αιμοσταγείς Νεοτούρκους, με στόχο την εξόντωση του αρμενικού έθνους, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της βαναυσότητας και της θηριωδίας της Τουρκίας, που εξακολουθεί να προκαλεί ισχυριζόμενη ότι επρόκειτο απλώς για βίαιο εκτοπισμό των Αρμενίων.   Δυστυχώς, πλην κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων, η διεθνής κοινότητα δεν προέβη ακόμη σε καθολική αναγνώριση και καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας.  
 
Καταδικάζουμε για πολλοστή φορά την πολιτική εθνοκάθαρσης καιεπεκτατισμού της Τουρκίας και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας προς τον φίλο αρμενικό λαό.
 
Αγαπητοίσυνάδελφοι,
 
Σήμερα κάνουμε αναφορά σε ακόμη ένα ιστορικόγεγονός, στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού με το δημοψήφισμα της 24 ηςΑπριλίου 2004.   Η απόρριψη του σχεδίου σεκαμία περίπτωση δε σήμαινε την άρνηση του λαού μας σε λύση του Κυπριακού, αλλά εξέφραζε την επιθυμία του για λύση που να εδράζεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, καθώς και στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η συνεχιζόμενηαδιαλλαξία της Τουρκίας δώδεκα χρόνια μετά και οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που διάγουμε σήμερα επιβάλλουν την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.  
 
Από το βήμα της Βουλήςτων Αντιπροσώπων καλούμε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει τους οποιουσδήποτε τουρκικούς σχεδιασμούς σε βάρος της Κύπρου και να συνδράμει στην υπεράσπιση των δικαίων του λαού μας.
_____________