11/4/16

Γραπτή Δήλωση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τις εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ

Γραπτή Δήλωση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τις εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ

 
Χαιρετίζω τη σημερινή τελική υιοθέτηση από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ του νέου θεσμικού πλαισίου για την παροχή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, πρόνοια η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2017.
 
Βάσει των επιχειρημάτων μας, ο σχετικός προϋπολογισμός της Κύπρου έχει διπλασιαστεί στα 4 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη πενταετία, δηλαδή στα 800.000 ευρώ περίπου τον χρόνο.
 
Ικανοποιήθηκε, επίσης, το κυπριακό αίτημα για πλήρη κάλυψη από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της αγοράς τυριού και φρέσκου γάλακτος χωρίς τον καθορισμό μέγιστης τιμής, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά. Χαιρετίζω αυτή την εξέλιξη εφόσον η προηγούμενη πρόνοια δυσκόλευε πολύ την εφαρμογή του προγράμματος στην Κύπρο και το καθιστούσε αναποτελεσματικό.
 
Στο Συμβούλιο σήμερα συζητήσαμε για μια ακόμη φορά, την κατάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς γεωργικών προϊόντων υπό το φως του συνεχιζόμενου ρωσικού εμπάργκο καθώς και τις γεωργικές πτυχές των διαπραγματεύσεων με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (Μερκοσούρ). Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου και τόνισα την ανάγκη όπως εξευρεθούν τρόποι ώστε τα διάφορα μέτρα να είναι εφαρμόσιμα και αποτελεσματικά σε όλα τα κράτη-μέλη χωρίς να στρεβλώνουν την ενιαία αγορά.