16/3/16

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος « Dixan , για ένα λαμπρό μέλλον»

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη
του εκπαιδευτικού προγράμματος « Dixan , για ένα λαμπρό μέλλον»


Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιείται με αφορμή την έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος: « Dixan , για ένα λαμπρό μέλλον - Εκκίνηση! Ζω υγιεινά, ζω χαρούμενα». Την πρωτοβουλία αυτή διοργανώνουν από κοινού η εταιρεία GPM Henkel Ltd , στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς της, και η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί τη συνέχεια μιας εποικοδομητικής συνεργασίας, που αναπτύχθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια με την εφαρμογή επιτυχημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βασισμένων στους υπό έμφαση στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Το φετινό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Δ´ Τάξης Δημοτικού και ουσιαστικά στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών για υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, στη βάση του τρίπτυχου άσκηση-διατροφή-υγεία. Μέσα στο πλαίσιο των αναλυτικών προγραμμάτων και του διδακτικού χρόνου της Φυσικής Αγωγής, της Αγωγής Υγείας, των Φυσικών Επιστημών και των Μαθηματικών, οι εκπαιδευτικοί μας ενθαρρύνονται να αναπτύξουν με τους μαθητές τους ποικίλες και ενδιαφέρουσες διαθεματικές δραστηριότητες. Παράλληλα, το πρόγραμμα εντάσσεται και στις ευρύτερες δράσεις της σχολικής μονάδας, αφού υποστηρίζει τον υπό έμφαση στόχο της φετινής σχολικής χρονιάς για βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, καθώς έρευνες έχουν δείξει τη διασύνδεση που υπάρχει ανάμεσα στη σχολική επίδοση και την άσκηση.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε εθελοντική βάση σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία παγκύπρια. Στο πλαίσιο της εφαρμογής των διαφόρων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, τα σχολεία που θα συμμετέχουν θα έχουν την οικονομική στήριξη της εταιρείας, ενώ θα προμηθευτούν και σχετικό αθλητικό εξοπλισμό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος εμπλέκονται φοιτητές και απόφοιτοι του τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, οι οποίοι συνέβαλαν στη δημιουργία επιπρόσθετου εκπαιδευτικού υλικού, εγκεκριμένου από το ΥΠΠ, που θα χρησιμοποιηθεί και θα εφαρμοστεί από τους ίδιους σε όλα τα σχολεία που λαμβάνουν μέρος. Επομένως, η δράση αυτή μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη εμπειρία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους νέους μας.

Το σχολείο με γνώμονα την αρχαία ρήση «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», οφείλει   να εκπαιδεύσει τα παιδιά από μικρή ηλικία, ώστε να υιοθετούν ορθές συμπεριφορές, που να τους διασφαλίζουν την σωματική και ψυχική υγεία. Στην προσπάθεια αυτή, καθοριστικό ρόλο έχουν οι αθλητικές δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες τα παιδιά αναπτύσσουν τις κινητικές τους δεξιότητες και ταυτόχρονα διαμορφώνουν ολοκληρωμένη προσωπικότητα, καλλιεργώντας τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ευγενή άμιλλα, την αγωνιστικότητα και τον σεβασμό.

Συγχαίρω θερμά την εταιρεία GPM Henkel Ltd για τη γόνιμη συνεργασία που αναπτύσσει με το Υπουργείο μας και εύχομαι κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του προγράμματος. Τέλος, ευχαριστώ όλους εσάς, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, για την εδώ παρουσία σας και για τη στήριξη που παρέχετε στις προσπάθειές μας.