23/3/16

Επιτακτική ανάγκη, η επαναχάραξη αγροτικής πολιτικής

Επιτακτική ανάγκη, η επαναχάραξη αγροτικής πολιτικής


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24/02/2016 στα Κεντρικά Γραφεία της Νέας Αγροτικής Κίνησης, συνάντηση μεταξύ του Προέδρου κ. Τάκη Χριστοδούλου, του Αναπληρωτή Προέδρου κ. Μάριου Χαραλάμπους και του Σταύρου Χατζησάββα Αριστίνδην Υποψήφιου Βουλευτή Αμμοχώστου Κ.Σ. ΕΔΕΚ. Στα πλαίσια της συνάντησης γνωριμίας, πραγματοποιήθηκε εποικοδομητική και εφ' όλης της ύλης συζήτηση και ενημέρωση για θέματα και προβλήματα που αφορούν και απασχολούν το αγροτικό κίνημα της Κύπρου καθώς επίσης και για τις θέσεις αλλά και για την πλούσια δράση της Νέας Αγροτικής Κίνησης.

Είναι γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο φτωχός συγγενής από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένας λαός εάν δεν έχει διατροφική επάρκεια τότε δεν μπορεί να επιβιώσει. Ενδεικτικά το 1960 η διατροφική επάρκεια της Κύπρου ήταν στο 40% ενώ σήμερα είναι μόλις στο 4% - 5% πράγμα που σημαίνει πως αρκετά προϊόντα εισάγονται από το εξωτερικό με αποτέλεσμα να φεύγουν σημαντικά οικονομικά κεφάλαια εκτός Κύπρου για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες των πολιτών.

Στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (2014 – 2020) η Κύπρος θα λάβει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ από διάφορα γεωργικά προγράμματα της ευρωπαϊκής ένωσης που αφορούν έργα ανάπτυξης ή έργα μετεξέλιξης του γεωργικού τομέα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Κύπριος παραγωγός δεν έχει χρήματα για να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτές τις χρηματοδοτήσεις, αφού η συμμετοχή είναι 50% - 50% (50% από ευρωπαϊκά κονδύλια και 50% από κονδύλια του παραγωγού.) Όλα αυτά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το τραπεζικό μας σύστημα όπου άλλαξαν πολλά πράγματα επηρεάζοντας αρνητικά τα δεδομένα και έχοντας ως αποτέλεσμα την μη παραχώρηση τραπεζικών δανείων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μια άλλη σημαντική δυσκολία που αντιμετωπίζει ο κύπριος παραγωγός είναι η εμπορία των προϊόντων που παράγει, λόγω του ότι ανθεί το πρόβλημα των μεσαζόντων την στιγμή που υπάρχει αδυναμία στην δημιουργία αγροτικών συνεταιρισμών. Άξιο αναφοράς είναι επίσης το ότι το κόστος παραγωγής είναι αρκετά υψηλό και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες της Κύπρου και της έντονης λειψυδρίας τα προβλήματα διογκώνονται ακόμα περισσότερο. Παρά το αρνητικό περιβάλλον εντούτοις η ποιότητα των προϊόντων είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, η χρησιμοποίηση οικολογικών σκευασμάτων που είναι φιλικά και προς το περιβάλλον και προς τον άνθρωπο καθιστούν τα κυπριακά προϊόντα ξεχωριστά.

Μια ανοικτή πληγή από τότε που άνοιξαν τα οδοφράγματα είναι η διοχέτευση επικίνδυνων φυτοφαρμάκων από ασυνείδητους λόγω καλύτερων τιμών σε σχέση με τα φυτοφάρμακα που διατίθενται στην περιοχή που τον έλεγχο ασκεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης με την συμφωνία της πράσινης γραμμής όσο αφορά την διακίνηση προϊόντων ο μόνος έλεγχος που γίνεται ως επί το πλείστον από τις αρμόδιες αρχές του κράτους είναι η μακροσκοπική επιθεώρηση.  Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που προϊόντα τα οποία παράγονται στην Τουρκία περνούν στις ελεύθερες περιοχές θέτοντας σε αρκετούς κινδύνους τους κύπριους καταναλωτές. Το κόστος αυτών των προϊόντων είναι πιο φτηνό από τα κυπριακά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

Για να μπορέσει ο κύπριος παραγωγός να αντεπεξέλθει θα πρέπει πρώτα να οργανωθεί. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί ή οι Ομάδες Παραγωγών όπως είναι γνωστό στην Κύπρο, είναι μονόδρομος για τον γεωργό μας.

Να αυξηθούν οι Λαϊκές Αγορές, να δημιουργηθούν νέες σε όλους τους Δήμους και στις μεγάλες κοινότητες, με την προϋπόθεση ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί. Μόνο παραγωγοί στις Λαϊκές Αγορές.

Νέες καλλιέργειες ανάλογα με την ζήτηση τόσο για την εσωτερική αγορά όσο και την εξωτερική, λαμβάνοντας υπόψη την μειωμένη βροχόπτωση.

Σταύρος Χατζησάββας (ΒΑ & ΜΑ) Ειδικός σε θέματα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής

Αριστίνδην Υποψήφιος Βουλευτής Αμμοχώστου Κ.Σ. ΕΔΕΚ