21/3/16

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου


Στη σημερινή του συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την επέκταση του θεσμού πρακτικής άσκησης φοιτητών σε επιχειρήσεις, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Λειτουργία Γραφείων Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων με τον Επιχειρηματικό Κόσμο», την περίοδο 2014-2020.

Εξουσιοδότησε, επίσης, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού όπως προβεί στις     απαραίτητες ενέργειες ανάθεσης της υλοποίησης του έργου, είτε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είτε σε άλλο μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιτυχή υλοποίηση του έργου κατά την περίοδο 2007-2013, εγκρίθηκε η συνέχιση του έργου με σταδιακή επέκταση εφαρμογής του θεσμού πρακτικής άσκησης για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο σε περισσότερους κλάδους σπουδών, πέραν των κλάδων που ήδη περιλαμβάνουν πρακτική άσκηση ως υποχρεωτική. Σημειώνεται ότι η διασύνδεση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας μέσα από τη λειτουργία γραφείων διασύνδεσης των Πανεπιστημίων με τον επιχειρηματικό κόσμο, περιλαμβάνεται στον ενδεικτικό κατάλογο έργων/σχεδίων χορηγιών που μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν από τα Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής την περίοδο 2014-2020, ο οποίος εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 23 Ιουλίου 2014. Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 7.2 εκ. ευρώ και μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και κατά 15% από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εγκρίθηκε, επίσης, η εισαγωγή μιας καινοτόμου προσέγγισης με τον καθορισμό ειδικού μέντορα στην κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα συμμετέχει στο έργο.   Εξετάζεται η δυνατότητα καταβολής συμβολικής επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις ως ελάχιστο κίνητρο να διαθέσουν ουσιαστικό χρόνο από την εργασία των στελεχών τους που θα αναλάβουν χρέη μέντορα.

Ουσιαστική καινοτομία του έργου είναι και η ένταξη της πρακτικής άσκησης σε αριθμό προγραμμάτων σπουδών, στα οποία δεν ήταν ενταγμένη μέχρι σήμερα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το «Έργο Επιδότησης των Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας (ΙΓΕΕ) για την Προώθηση της Απασχόλησης».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έργου ανέρχεται στις 500.000 ευρώ για 1.000 τοποθετήσεις ανέργων και καλύπτει την περίοδο μέχρι και τρία χρόνια από την προκήρυξή του, εκτός εάν εξαντληθεί το ποσό του προϋπολογισμού, οπότε το Έργο θα λήξει με ανακοίνωση στον Τύπο.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, για την περίοδο 2016-2019, η οποία θέτει τις κατευθύνσεις πολιτικής και συντονίζει την υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας σε τοπικό επίπεδο, καθώς και τη δωρεά από την ΑΤΗΚ για την υλοποίηση των δράσεων.

Η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης διαμορφώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τη φιλοσοφία και την καθοδήγηση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση (γνωστή ως Σύμβαση Λανζαρότε), η οποία αποτελεί, παγκόσμια, το πιο ολοκληρωμένο νομοθετικό εργαλείο αντιμετώπισης του φαινομένου.

Οι κύριοι στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης έχουν καθοριστεί στους:

Πυλώνας 1 – Πρωτογένης Πρόληψη, με στόχο τη μείωση περιστατικών κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
 
Πυλώνας 2 – Δευτερογενής Πρόληψη, με στόχο την άμεση και έγκαιρη ανταπόκριση στα αρχικά προβλήματα προτού αυτά επιδεινωθούν.
 
Πυλώνας 3 – Τριτογενής Πρόληψη, με στόχο την αντιμετώπιση των περιστατικών αφού έχουν επισυμβεί.
 
Πυλώνας 4 – Έρευνα – Διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών και εφαρμογή συστήματος καταγραφής περιστατικών.
 
Πυλώνας 5 – Αξιολόγηση – Ποσοτική και Ποιοτική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και επίτευξης των στόχων των συγκεκριμένων δράσεων.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, η Εθνική Στρατηγική προνοεί για τη δημιουργία Επιτροπής Παρακολούθησης της εφαρμογής της Στρατηγικής με το όνομα «Φωνή», η οποία θα απαρτίζεται από τα άτομα, τα οποία θα διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, τόσο από το δημόσιο τομέα όσο και από τον ιδιωτικό τομέα για τριετή θητεία και θα έχουν γνώση και πείρα του θέματος. Η Επιτροπή αυτή θα δημιουργηθεί μέσω σχετικής τροποποίησης του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου. Ήδη, στον Προϋπολογισμό του 2016, έχει περιληφθεί πρόνοια για την Επιτροπή αυτή με προϋπολογισμό 30,000 ευρώ.

Η Κυβέρνηση εκφράζει τις ευχαριστίες της προς την κα Αναστασία Παπαδοπούλου για την καθοριστική συνεισφορά της στην Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας,
 
________________