24/3/16

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας των χωρών της κοινότητας Σαχέλ και Σαχάρας

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας των χωρών της κοινότητας Σαχέλ και Σαχάρας



Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης παρέστει σήμερα στη ειδική Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας των χωρών της κοινότητας Σαχέλ και Σαχάρας, μετά από επίσημη πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου, που πραγματοποιείται στο Σαρμ Ελ Σέιχ. Στη Σύνοδο είχαν προσκληθεί να παραστούν ως παρατηρητές, μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα. Σε υπουργικό επίπεδο από πλευράς Ευρωπαικής Ένωσης παρέστησαν ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου και της Ελλάδας.
O Υπουργός Άμυνας κ. Φωκαΐδης σε χαιρετισμό του σημείωσε ότι ζούμε σ ένα αλληλοεξαρτώμενο κόσμο, σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου υπάρχουν κοινές απειλές και κοινές προκλήσεις. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, η μεταναστευτική κρίση, η κλιματική αλλαγή, τα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών και η παράνομη εμπορία προσώπων είναι προβλήματα που κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά από μόνο του. Χρειάζεται κοινή δράση και μια μακροπρόθεσμη στρατηγική η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα στη ρίζα τους.
Τόνισε, περαιτέρω, ότι κανείς δεν μπορεί να έχει ασφαλές σπίτι, αν η γειτονιά του είναι σε κίνδυνο. Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, συνέχισε, λίγους μήνες πριν στο Παρίσι και αλλού στην Ευρώπη, είναι απλά μια ένδειξη ότι καμιά χώρα δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της αυτού του είδους τις απειλές.
Γι αυτό και χρειάζεται, υπογράμμισε, να οικοδομήσουμε δίκτυα περιφερειακής συνεργασίας. Η Κύπρος, ανέφερε, επενδύει σε δίκτυα συνεργασίας, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο. Και σε αυτό το πλαίσιο, είπε, το τελευταίο καιρό έχουμε ενισχύσει τη συνεργασία μας με την Αίγυπτο σε πολλά επίπεδα. Η Κύπρος ως νησί στο σταυροδρόμι της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ευρώπης, συνέχισε, στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που προωθεί τη περιφερειακή συνεργασία και κυρίως που φέρνει κοντά την βόρεια με τη νότια ακτή της Μεσογείου.
Κάνοντας ειδική αναφορά, στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αφρική ο κ. Φωκαίδης, υπογράμμισε τέλος, ότι η Σύνοδος είναι σημαντική όχι μόνο για την περιοχή Σαχέλ και Σαχάρας, αλλά και για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο.


Γραφείο Τύπου, 24 Μαρτίου 2016