16/3/16

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

"Οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας βρίσκονται στη χειρότερη φάση των τελευταίων χρόνων
με τις δύο πλευρές να  αλληλοκατηγορούνται για στρατιωτικο-πολιτικές παρεμβάσεις στην Ουκρανία.
Το αντίστοιχο κλίμα στο ΕΚ δεν μπορεί να είναι διαφορετικό. Αντιθέτως τείνει να εξελίσσεται κατά καιρούς σε ψυχροπολεμικό. Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ευρωβουλευτών που θεωρεί την Ρωσία άμεσα υπεύθυνη για την κρίση, υπάρχουν άλλοι που θεωρούν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να αναμειχθεί στην διένεξη και υπάρχουν και κάποιοι που ρίχνουν τα βέλη τους στην ΕΕ και ΗΠΑ κατηγορώντας τους για εκκόλαψη της κρίσης. Πολλοί όμως σιγά σιγά συνηγορούν ότι  χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη ούτε στην Ουκρανία (και κατ' επέκταση στην Ευρώπη) ούτε στην Συρία. Θεωρούν δηλαδή πως οποτεδήποτε στην ιστορία, υπήρχε τέτοιο κλίμα στις σχέσεις των δύο, το αποτέλεσμα ήταν πάντα αιματηρό για τους λαούς"

Αυτά σημειώνει ο Τάκης Χατζηγεωργίου μετά από συνάντηση που είχε με τον κο. Andrey Klimov, Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσικής  Ομοσπονδίας και Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης για την Συνεργασία Ρωσίας-ΕΕ.

"Εν μέσω όλων αυτών το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποιο βαθμό μπορούμε να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια επανέναρξης επαφών και  συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας; Συμφωνήσαμε με τον κο. Klimov στην άμεση και επιβεβλημένη ανάγκη έναρξης διαλόγου μεταξύ Ρωσίας και ΕΚ και εξετάσαμε τρόπους και πρωτοβουλίες για εξομάλυνση του κλίματος καχυποψίας και άνοιγμα νέων καναλιών επικοινωνίας στο ΕΚ", τονίζει ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ.

Αναπόφευκτα στην συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς και οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία για το συριακό, τον ρόλο της Τουρκίας αλλά και το κουρδικό. Ο κος Klimov μη αποκλείοντας ούτε την λύση ομοσπονδοποίησης της Συρίας, τόνισε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεισφέρει εποικοδομητικά στην νέα ειρηνευτική διαδικασία που αρχίζει σήμερα, αλλά και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις τόσο στην Συρία αλλά και την γύρω  περιοχή.

Follow on TWITTER @thadjigeorgiou