8/3/16

Δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου

Δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου
Έξοδος από το Μνημόνιο

  • Πρόκληση για τους πολίτες οι πανηγυρισμοί των κυβερνώντων
  • Το μνημόνιο αφήνει κληρονομιά την αύξηση της ανισότητας σε βαθμό πρωτόγνωρο και τραγικό

Το μνημόνιο αφήνει κληρονομιά την αύξηση της ανισότητας σε βαθμό πρωτόγνωρο και τραγικό. Οι πανηγυρισμοί των κυβερνώντων για την τυπική έξοδο από το Μνημόνιο, που ειρήσθω εν παρόδω προβλεπόταν στη Συμφωνία που υπεγράφη με την Τρόικα, αποτελούν πρόκληση για τους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν πολύ βαρύ οικονομικό και κοινωνικό τίμημα για τις πολιτικές που επιβλήθηκαν εξαιτίας του.
Η πρωτοφανής κοινωνική ανισότητα και ανασφάλεια, η φτώχεια, η μακρόχρονη ανεργία, αποτελούν αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, οι οποίες είναι το ιδεολογικό πιστεύω των κυβερνώντων όπως οι ίδιοι παραδέχονται.
Για να αλλάξουν τα πράγματα οι κυβερνώντες καλούνται να εγκαταλείψουν τις μνημονιακές λογικές της ισοπεδωτικής λιτότητας.
Οι κυβερνώντες καλούνται, αντί να πετσοκόβουν μισθούς και ωφελήματα από τους μη προνομιούχους για να φτιάχνουν δημοσιονομικά μαξιλαράκια, να αρχίσουν να επενδύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη που δημιουργεί θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία για την οικονομία.
Αντί να κουτσουρεύουν το κοινωνικό κράτος, οι κυβερνώντες πρέπει επιτέλους να το στηρίξουν για να μπορεί αυτό να καλύψει τις εύλογες ανάγκες των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ανέργων και όλων όσοι υποφέρουν από την οικονομική κρίση.
Αντί οι κυβερνώντες να επιμένουν  στο ξεπούλημα των κερδοφόρων δημόσιων οργανισμών, επιβάλλεται να τους στηρίξουν έτσι ώστε με τον εκσυγχρονισμό τους να συνεχίσουν να συνεισφέρουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στην Κύπρο.
Έτσι θα αποκτήσει αξία η έξοδος από το μνημόνιο. Αλλιώς, θα παραμείνει ένα τυπικό γεγονός που θα το χρησιμοποιούν οι κυβερνώντες σαν προπέτασμα καπνού για τις αντιλαϊκές τους πολιτικές.
08/03/2016