8/3/16

Προκαταρτικά στοιχεία του Τμήματος Μετεωρολογίας για τον μήνα Φεβρουάριο

Προκαταρτικά στοιχεία του Τμήματος Μετεωρολογίας
για τον μήνα Φεβρουάριο


Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία, τα οποία έχει στην διάθεση του το Τμήμα Μετεωρολογίας, ανακοινώνεται ότι ο Φεβρουάριος 2016 επεφύλαξε μερικές ακραίες καταγραφές μετεωρολογικών δεδομένων.

Οι ακραίες καταγραφές αφορούν:

·        τη μέγιστη καταγραφείσα θερμοκρασία, καθιστώντας τον Φεβρουάριο τον πλέον πιο θερμό Φεβρουάριο και
·        το καταγραφέν αθροιστικό ύψος βροχής καθιστώντας το Φεβρουάριο ένα αρκετά ολιγόομβρο μήνα

Αναλύοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία για τη θερμοκρασία φαίνεται ότι:

Η Πόλη Χρυσοχούς κατέγραψε την απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία των 28.2° C για τον μήνα, με την κανονική στο σταθμό να είναι μόνο 16.3° C και τη μέση ημερήσια μέγιστη να είναι 21.3° C .

Στο σταθμό ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας καταγράφηκε η απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία του σταθμού να είναι 27.8° C , ενώ η κανονική είναι μόνο 16.0° C και η μέση ημερήσια μέγιστη να είναι 20.8° C .

Η απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία για τον μήνα Φεβρουάριο καταγράφηκε και στον μετεωρολογικό σταθμό πλατείας Τροόδους και ήταν 18.9° C , με τη μέση ημερήσια μέγιστη να είναι μόλις 4.1° C .

Παρόμοια καταγραφή έγινε και στο σταθμό του αεροδρομίου Λάρνακας με την απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία να είναι 26.2° C , την κανονική του να είναι 17.0° C και τη μέση ημερήσια μέγιστη 20.1° C ενώ στον μετεωρολογικό σταθμό Παραλιμνίου η απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία ήταν 24.4° C με την κανονική να είναι 16.0° C .
Αναφορικά με την ανάλυση του προκαταρκτικού αθροιστικού ύψους βροχής φαίνεται ότι:

Ο σταθμός ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας κατέγραψε μόνο 9.3 χιλιοστά αθροιστικού ύψους βροχής κάτι που τον καθιστά τον πιο ξηρό Φεβρουάριο του σταθμού, με το κανονικό αθροιστικό ύψος να είναι 44.5 χιλιοστά.

Ο μετεωρολογικός σταθμός του αεροδρομίου Πάφου σημείωσε 10.6 χιλιοστά αθροιστικό ύψος βροχής καθιστώντας τον Φεβρουάριο τον δεύτερο πιο ξηρό Φεβρουάριο του σταθμού (ο πρώτος πιο ξηρός ήταν ο Φεβρουάριος του 1989 με 6.3 χιλιοστά ύψος βροχής) και το κανονικό ύψος να είναι 59.8 χιλιοστά.

Επίσης, ο μετεωρολογικός σταθμός της πλατείας Τροόδους κατέγραψε μόλις 44.2 χιλιοστά ύψος βροχής καθιστώντας τον Φεβρουάριο τον δεύτερο πιο ξηρό Φεβρουάριο (ο πρώτος πιο ξηρός Φεβρουάριος ήταν ο Φεβρουάριος του 1998 με 36.6 χιλιοστά ύψος βροχής) και το κανονικό αθροιστικό ύψος βροχής του σταθμού να είναι 177.7 χιλιοστά.

Οι πιο πάνω ακραίες μετρήσεις ήταν αποτέλεσμα των υψηλών πιέσεων οι οποίες επηρέασαν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κατά τον περασμένο Φεβρουάριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εποχική πρόγνωση η οποία αφορούσε τον Φεβρουάριο έδειχνε ότι ο Φεβρουάριος θα ήταν ταυτόχρονα θερμός και ξηρός. Οι σχετικές εποχικές προγνώσεις αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Τμήματος εντός του πρώτου δεκαημέρου εκάστου μήνα και αφορούν την πρόγνωση για τους εκάστοτε επόμενους τρεις μήνες.

_____________

8/3/2016