10/3/16

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην εκδήλωση για τα 60χρονα από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ 55’-59’, χθες

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας στην εκδήλωση για τα 60χρονα
από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ 55’-59’, χθες


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρευρίσκομαι στην αποψινή καταληκτήρια εκδήλωση για τα 60 χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 55’-59’. Με τον «Αποχαιρετισμό» του Γιάννη Ρίτσου και τη μουσικοθεατρική παράσταση «Οι τελευταίες ώρες του Γρηγόρη Αυξεντίου», ολοκληρώνεται μια σειρά προγραμματισμένων επετειακών εκδηλώσεων, οι οποίες εξύμνησαν το μεγαλείο του ωραίου εκείνου αγώνα και την πολύτιμη συνεισφορά των Αγωνιστών της ελευθερίας στην πατρίδα.
 
Την όμορφη αυτή πρωτοβουλία ανέλαβαν από κοινού το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ και το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ. Οι οργανωμένοι αυτοί φορείς, επιτελούν αξιόλογο έργο γύρω από την ιστορική μελέτη, την ερευνητική και την επιστημονική τεκμηρίωση του ηρωικού έπους του 55’-59’, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη διαφώτιση και στη διατήρηση της ιστορική μας μνήμης.

Η επιλογή του κορυφαίου έργου του Γιάννη Ρίτσου «Αποχαιρετισμός», ως επιστέγασμα των εκδηλώσεων, κρίνεται ιδιαίτερα εύστοχη, αφού χρονικά συμπίπτει και με την επέτειο της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Ο επικός, λυρικός και συνάμα δραματικός χαρακτήρας του ποιήματος αναβιώνει με τρόπο συγκλονιστικό τη θυσία του ήρωα και την αυτοπροαίρετη αποδοχή του θανάτου, ως κορυφαία πράξη της ζωής και ύψιστη έκφραση αξιοπρέπειας.

«Όποιος μπορεί να νικήσει μια στιγμή τη ζωή του, νικάει και τον θάνατο», μονολογεί ο ήρωας την ύστατη ώρα στη φλεγόμενη σπηλιά. Η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου αναδεικνύει την αξία της εσωτερικής και της εξωτερικής ελευθερίας του ανθρώπου και ενσαρκώνει τη βαθιά συνείδηση του χρέους, που υπερβαίνει τις ατομικές ανάγκες και υπηρετεί τον κοινό αγώνα και την πατρίδα.
Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αναγνωρίζοντας υπεύθυνα τον ουσιαστικό ρόλο της Παιδείας, στη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας και στην καλλιέργεια των πανανθρώπινων αξιών, έθεσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ως υπό έμφαση στόχο την άντληση «Διαχρονικών διδαγμάτων από τους αγώνες των Κυπρίων για ελευθερία». Μέσα στο πλαίσιο αυτό, επιδιώκουμε με διάφορες ουσιαστικές δράσεις να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας, μεταξύ άλλων, το ήθος, την αρετή, και το πνευματικό περιεχόμενο των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού.

Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στο Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, στον Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΟΚΑ και στο Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ για την αξιέπαινη συνεργασία, καθώς και για το γενικότερο έργο που επιτελούν. Συγχαίρω επίσης θερμά τους συντελεστές της παράστασης, αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν για την αποψινή διοργάνωση, η οποία εύχομαι να πραγματοποιηθεί με κάθε επιτυχία.

_____________