2/2/16

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στο Συνέδριο Δωρητών “ Supporting Syria and the Region ”, στο Λονδίνο

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στο Συνέδριο Δωρητών
Supporting Syria and the Region ”, στο Λονδίνο


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης μεταβαίνει αύριο στο Λονδίνο, όπου θα εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συνέδριο Δωρητών “Supporting Syria and the Region” που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου στο Lancaster House .

Το Συνέδριο Δωρητών, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Κουβέιτ, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και τον ΟΗΕ, έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας   για την κατάσταση των 13.5 εκατομμυρίων Σύριων εκτοπισμένων και 4.39 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων που διαμένουν σε γειτονικές χώρες και την εξασφάλιση χρηματικών δεσμεύσεων για κάλυψη της πληθώρας των ανθρωπιστικών αναγκών που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία.

Κατά το Συνέδριο Δωρητών, ο Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει για τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να στηρίξει με εισφορά 2.3 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αξιοποιηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Λίβανο και την Ιορδανία, χώρες που αντιμετωπίζουν πλειάδα οικονομικών και κοινωνικών πιέσεων από τη φιλοξενία Σύριων προσφύγων.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα ανακοινώσει τη δημιουργία Σχεδίου Υποτροφιών της Κυπριακής Δημοκρατίας για μεταπτυχιακές σπουδές Σύριων προσφύγων που διαμένουν προσωρινά σε Λίβανο και Ιορδανία, σε μεταπτυχιακά προγράμματα δημόσιων και αδειούχων ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Κύπρο. Η χρηματοδότηση του Σχεδίου Υποτροφιών θα ανέρχεται στις εκατό χιλιάδες ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος, με ορίζοντα διάρκειας πέντε χρόνων (ακαδημαϊκά έτη 2016-2021).

Το Σχέδιο Υποτροφιών δύναται να λειτουργήσει και ως πρότυπο παροχής βοήθειας προς άλλες χώρες που η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιθυμεί να στηρίξει στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Συνεργασίας και τα χρήματα που θα καταβάλλονται, θα προσμετρούν και στις συμβατικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παροχή Αναπτυξιακής Συνεργασίας, με τα χρήματα να παραμένουν εντός της κυπριακής οικονομίας.

Με το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου Δωρητών, ο κ. Υπουργός θα μεταβεί στο Άμστερνταμ, όπου στις 5 και 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η Άτυπη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ “ Gymnich ”, στο πλαίσιο της Ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τις εργασίες του Gymnich , θα συζητηθεί η υπό εκκόλαψη Παγκόσμια Στρατηγική για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ με τη συμμετοχή των Υπουργών Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ, το Ιράν και το ζήτημα της μετανάστευσης στην παρουσία, ως είθισται, των Υπουργών Εξωτερικών των υποψήφιων υπό ένταξη κρατών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου.

------