10/2/16

Η βουλευτική ασυλία είναι συνταγματικό προνόμιο που δεν πρέπει να τυγχάνει κατάχρησης

Δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. ΑΚΕΛ,
Βουλευτή Άριστου Δαμιανού

  • Η βουλευτική ασυλία είναι συνταγματικό προνόμιο που δεν πρέπει να τυγχάνει κατάχρησης

Οι θεσμικές προεκτάσεις της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Θεμιστοκλέους, μας υποχρεώνουν όπως τοποθετηθούμε επί του ζητήματος αρχής. Της διατήρησης δηλαδή και της έκτασης εφαρμογής της βουλευτικής ασυλίας.
Είναι θέση μας ότι η βουλευτική ασυλία υπάρχει για να προστατεύει την πολιτική δράση των αντιπροσώπων του λαού από ενδεχόμενη κυβερνητική αυθαιρεσία. Διασφαλίζει την ελεύθερη και έξω από την όποια πίεση ή απειλή πολιτική δράση. Επομένως συμφωνούμε με την αναφορά του Ανωτάτου ότι «η βουλευτική ασυλία, σύμφωνα με τη σύγχρονη νομική αντίληψη δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως ασπίδα εναντίον ποινικών διώξεων σε σχέση με αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, εκτός εάν υπάρχει σοβαρή υποψία ότι η ποινική δίωξη έχει κομματικό – πολιτικό κίνητρο με σκοπό την πολιτική εξόντωση του Βουλευτή ή την παρεμπόδιση του στην εκτέλεση των βουλευτικών του καθηκόντων».
Σε μια εποχή που σε επίπεδο ρητορείας όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πολιτική και θεσμική απαξίωση, ως δημόσια πρόσωπα πρέπει να αποτελούμε θετικό παράδειγμα σεβασμού των νόμων. Και ασφαλώς το να μην πληρώνει ένας Βουλευτής εξώδικα ή να υπάρχει κατάχρηση του συνταγματικού προνομίου της ασυλίας είναι λανθασμένο και προκλητικό.
Από τη στιγμή που το Ανώτατο αποφάσισε άρση της ασυλίας, είναι πλέον θέμα της δικαιοσύνης και δεν θα υπεισέλθουμε στην ουσία της υπόθεσης Θεμιστοκλέους. Από ‘κει και πέρα θα ήταν λάθος η όποια κατάχρηση να οδηγήσει σε υπερβολές από την αντίθετη πλευρά. Να γίνεται λόγος δηλαδή ακόμα και για ενδεχόμενη κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος.
10/02/2016