3/2/16

Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με τους αρχηγούς διπλωματικών αποστολών οκτώ Αραβικών κρατών

Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με τους αρχηγούς
διπλωματικών αποστολών οκτώ Αραβικών κρατών


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, δέχθηκε σήμερα τους αρχηγούς των διπλωματικών αποστολών οκτώ Αραβικών κρατών (Παλαιστίνης, Κουβέιτ, Λιβάνου, Κατάρ, Αιγύπτου, Ομάν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Λιβύης), που εδρεύουν στην Λευκωσία.

Κατά τη συνάντηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή και ιδιαίτερα για το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό πρόβλημα. Ο κ. Ομήρου εξήρε τις μακρόχρονες φιλικές σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Αραβικού Έθνους, που βασίζονται σε κοινές αρχές και αξίες. Εξέφρασε παράλληλα τις ευχαριστίες της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη διαχρονική στήριξη των Αραβικών Κρατών στον δίκαιο αγώνα του Κυπριακού λαού.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε τη σταθερή θέση του Σώματος σε ό,τι αφορά στο Παλαιστινιακό ζήτημα, για ειρηνική λύση του προβλήματος μέσω διαλόγου στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η λύση θα πρέπει να προνοεί την ύπαρξη δύο κρατών που να διαβιούν σε συνθήκες ασφάλειας και αμοιβαίας αναγνώρισης. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι το Παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο και βιώσιμο. Ο κ. Ομήρου υπενθύμισε επίσης τα σχετικά με το Μεσανατολικό πρόβλημα ψηφίσματα, που έχει υιοθετήσει κατά καιρούς η Βουλή των Αντιπροσώπων, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του Σώματος προς αυτά, όπως και στο διεθνές δίκαιο επί του προκειμένου.

Μιλώντας εκ μέρους του Συμβουλίου των Πρέσβεων Αραβικών Κρατών στην Κύπρο, ως Πρύτανης του Συμβουλίου και ευχαριστώντας τον κ. Ομήρου για τη συνάντηση και τις θέσεις που εξέφρασε εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πρέσβης της Παλαιστίνης, δρ Walid Hasan, υπογράμμισε την ιστορικότητα και το βάθος των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αραβικού κόσμου και επαναβεβαίωσε τη σταθερή στήριξη των Αραβικών κρατών προς το δίκαιο αγώνα του Κυπριακού λαού.
___________