7/1/16

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ-

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ-
Αριστερά- Νέες Δυνάμεις,
Η κυβέρνηση να σεβαστεί την αρχή της διάκρισης εξουσιών


Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων να καταψηφίσει τους κανονισμούς για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο, θεωρείται ως θεσμική εκτροπή γιατί επιχειρείται η αφαίρεση εξουσιών από τη Βουλή και ο περιορισμός του κυριαρχικού δικαιώματος της να τροποποιεί ή να καταψηφίζει νομοσχέδια και κανονισμούς.

Είναι αδιανόητο και μη αποδεκτό η Βουλή να είναι υποχρεωμένη, όπως γνωμάτευσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, να αποδέχεται και να εγκρίνει κανονισμούς ακόμη και όταν διαφωνεί με το περιεχόμενο τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η Βουλή θα είναι απλά διεκπεραιωτής των αποφάσεων και των μεθοδεύσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων και θα απωλέσει τα κυριαρχικά και αναφαίρετα δικαιώματα της, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ως ΑΚΕΛ καλούμε την κυβέρνηση, έστω και την υστάτη να σεβαστεί την αρχή της διάκρισης εξουσιών την οποία η ίδια κατά καιρούς επικαλείται.

Η κυβέρνηση με τον ετσιθελισμό και τη δογματική της εμμονή να επιβάλει δια πυρός και σιδήρου τη λειτουργία των καταστημάτων 7 μέρες της εβδομάδα ολόχρονα σε ολόκληρη την Κύπρο εξανάγκασε τη Βουλή να απορρίψει τους κανονισμούς και ως εκ τούτου να επιστρέψουμε στη νομοθεσία του 2006. Με τις ενέργειες, τις αποφάσεις της, αλλά και δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ενεθάρρυνε την παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας με αποτέλεσμα να επικρατήσει αναρχία στο λιανικό εμπόριο.

Ως ΑΚΕΛ καταδικάζουμε την απαράδεκτη και προκλητική παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας για το ωράριο λειτουργίας των γενικών καταστημάτων από αριθμό μεγάλων κυρίως καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο και δηλώνουμε ότι μελετούμε την πιθανότητα τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε να εισαχθούν νέες αυστηρότερες πρόνοιες, αποτρεπτικές στο να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή και την Τετάρτη το απόγευμα. 

7/1/2016