7/1/16

Ανακοίνωση Γραφείου Περιβάλλοντος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Ανακοίνωση Γραφείου Περιβάλλοντος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ
για δοκιμές βόμβων υδρογόνου της Β. Κορέας


Ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε τις ανησυχίες μας ως προς  την ρίψη βόμβας υδρογόνου από την Β. Κορέα, αν ισχύει, και με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Η χρήση πυρηνικών όπλων αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρωπότητα σήμερα, από οποιανδήποτε χώρα και αν κατέχονται.
Γεγονότα που παραπέμπουν στην 6η και 9η Αυγούστου 1945, τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξουν ποτέ ξανά. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξαναζήσει τις συνέπειες ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.
Ταυτόχρονα  τέτοιου είδους πράξεις επιφέρουν ακόμη περισσότερη αστάθεια στην ήδη τεταμένη κατάσταση στη περιοχή της βορειανατολικής Ασίας.
Παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα τα πυρηνικά συνιστούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα, το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και άλλων πυρηνικών χωρών, αντί να καταργήσουν τα πυρηνικά οπλοστάσια τους, τα αναβαθμίζουν. Επιπλέον, επιτρέπουν σε χώρες με τις οποίες έχουν συμφέροντα, να αναπτύσσουν πυρηνικές δυνατότητες ενώ αντίθετα σε άλλες με τις οποίες έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα επιχειρούν να τις αποτρέψουν χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, όπως και στην περίπτωση της Β. Κορέας.
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η αποπυρηνικοποίηση, ο πλήρης και για όλους αφοπλισμός από όπλα μαζικής καταστροφή όπως χημικά και άλλα, είναι η μόνη οδός για επικράτηση της ειρήνης και αποτροπή των πολέμων και των απειλών στην περιοχή.
7/01/2015