16/1/16

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην εκδήλωση των 40χρονων του Σωματείου «Ποσειδώνας»

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη
στην εκδήλωση των 40χρονων του Σωματείου «Ποσειδώνας» Λάρνακας, χθες


Νοιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση, ξεχωριστή χαρά, διότι μου δίνεται η ευκαιρία να είμαι μαζί σας για να γιορτάσουμε τα 40χρονα ενός ιστορικού Σωματείου. Και το θεωρώ ιστορικό, διότι, από την ίδρυσή του, στόχο έταξε τη διαφύλαξη της μνήμης, τη συντήρηση της παράδοσης, τις πολιτιστικές, αλλά και αθλητικές δραστηριότητες. Πριν και πάνω απ' όλα, όμως, ήταν το προζύμι για να δημιουργηθεί η μετέπειτα μεγάλη δημοκρατική παράταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ).

Θέλω να συγχαρώ τους πρωτοπόρους, εκείνους που ένωσαν τα τέσσερα Σωματεία με την επωνυμία «Πατρίς», αλλά και τους άλλους που εδώ και 40 χρόνια το μετονόμασαν σε «Ποσειδώνα» και παραμένουν στις επάλξεις. Ξέρω ότι τα μέλη του Ποσειδώνα προέρχονται από τα κατεχόμενα εδάφη. Από τον Μάιο, έχουμε εμπλακεί σε έναν εντατικό διάλογο με απώτερο στόχο την απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα και την επανένωση.

Την ίδια ώρα, αξιοποιώντας την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθούμε να δούμε πώς μπορεί να διασφαλίσει η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας να οδηγήσει σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί το 1977, το 1979, το 2008, μέσα από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Μια μετεξέλιξη, η οποία, πέρα από την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα δημιουργεί και τις στέρεες βάσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε με ειρήνη πια σε αυτό τον τόπο, να διασφαλίσουμε τα παιδιά μας, το μέλλον του Ελληνισμού.

Σε πολλά των θεμάτων έχει παρατηρηθεί πρόοδος, αλλού σύγκλιση και αλλού συναντίληψη. Υπάρχουν όμως και θέματα, για τα οποία ακόμα αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Δεν θα δημιουργήσω εικόνες υπεραισιοδοξίας, αλλά αυτό που ξέρω είναι τόσο εγώ ο ίδιος, όσο και ο κ. Ακιντζί είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε σκληρά για να βρούμε λύση και δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να είμαστε υπό τον έλεγχο άλλων.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο ο χρόνος περνά δεν παγιώνονται απλά τα τετελεσμένα, μεταβάλλονται τα συστατικά στοιχεία μιας λύσης που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τη μια και από την άλλη κοινότητα. Γι' αυτό και θεωρώ καθήκον να δώσω τη μάχη με αποφασιστικότητα, προασπιζόμενος, πριν και πάνω απ' όλα, τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων, ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων.

Χωρίς αμφιβολία, η λύση θα είναι ένας συμβιβασμός. Και εμείς και εκείνοι   θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές και ηττημένοι μέσα από τη λύση αν θέλουμε να υπάρχει προοπτική, όπως το ίδιο θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η λύση θα πρέπει να δίνει ένα κράτος λειτουργικό, βιώσιμο και να είναι διαρκής.

Θέλω να πιστεύω ότι, στο τέλος, θα τα καταφέρουμε. Θέλω να ευχηθώ ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που επιτέλους θα μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας «μπορείτε να ζήσετε με ασφάλεια σ' αυτή την πατρίδα». Και αυτή η πατρίδα δεν είναι μόνο των μεν ή των δε, ανήκει σε όλους μας, αρκεί να υπάρξει και η από πλευράς Τουρκίας και συμβολή και συνδρομή και υποστήριξη της λύσης.

Εντός των ημερών, θα ενημερώσω τον κυπριακό λαό πού υπάρχουν οι συγκλίσεις, πού υπάρχει η συναντίληψη, ποιοί είναι οι προβληματισμοί και τί αναπτύσσεται όσον αφορά σημαντικά θέματα, τι θα γίνει την πρώτη ή την επομένη ημέρα της λύσης, εάν και εφόσον ευλογηθούμε να φτάσουμε εκεί, τι γίνεται με τις περιοχές που πρέπει να επιστραφούν, τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και πότε και σε πόσο σύντομο χρόνο πρέπει να επιτευχθεί.

Θέλω να ευχηθώ, για άλλη μια φορά, ό,τι καλύτερο στο Σωματείο, αλλά ειδικότερα στη Διοίκηση, τα μέλη και τους φίλους του, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και πάντα ενωμένοι να δημιουργήσουμε τις προοπτικές που θα μας οδηγήσουν τελικά στο ποθητό τέρμα.