8/12/15

Ομιλία Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή

Ομιλία Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στην τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας


Με μεγάλη μου χαρά παρευρίσκομαι για άλλη μια χρονιά στην τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2014. Εδώ και 48 χρόνια, η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και δίκαια χαρακτηρίζεται, ως μεγάλη γιορτή της λογοτεχνίας στον τόπο μας. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό θεσμό, που συμβάλλει στη διεύρυνση του βιβλιόφιλου κοινού και στη δημιουργία αναγνωστικής συνείδησης, επιβραβεύοντας ταυτόχρονα τους ίδιους τους λογοτέχνες για το δημιουργικό τους έργο.   

Ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αναδεικνύει νέες τάσεις, αλλά και διαχρονικές εκφράσεις της λογοτεχνίας και καταγράφει προοδευτικά τη λογοτεχνική ιστορία της Κύπρου από το 1968 μέχρι σήμερα. Οι κανονισμοί που διέπουν τον θεσμό μελετώνται κάθε χρόνο και, μέσα και από εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο, βελτιώνονται συνεχώς.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, διακεκριμένα μέλη απαρτίζουν τις κριτικές επιτροπές για κάθε κατηγορία και προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην ομαλή και αντικειμενική διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας.

Απόψε τιμούμε πέντε συγγραφείς και έναν εικονογράφο, το έργο των οποίων κρίθηκε ως το καλύτερο ανά κατηγορία για εκδόσεις του έτους 2014: τον Αντώνη Γεωργίου στην κατηγορία του Μυθιστορήματος, τον Κώστα Λυμπουρή στην κατηγορία του Διηγήματος και της Νουβέλας, τον Γιώργο Παναγή στην κατηγορία του Νέου Λογοτέχνη, τη Μαρία Ολυμπίου στην κατηγορία της Λογοτεχνίας για μικρά παιδιά, την Παναγιώτα Πλησή στην κατηγορία της Λογοτεχνίας για μεγάλα παιδιά και εφήβους και τον Γιώργο Γαβριήλ στην κατηγορία της Εικονογράφησης λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά και εφήβους. Θερμά συγχαρητήρια στους συγγραφείς και τον εικονογράφο για τη σημαντική αυτή βράβευσή τους. Συγχαρητήρια επίσης σε όλους τους συγγραφείς και εικονογράφους, τα έργα των οποίων διακρίθηκαν μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, παραμένει σταθερό στη διαχρονική προσπάθειά του για στήριξη, ενίσχυση και ανάδειξη της πνευματικής δημιουργίας του τόπου μας. Ψηλά στους στόχους του, παραμένει η προβολή, η προώθηση και η διάδοση της λογοτεχνικής και της καλλιτεχνικής δημιουργίας της Κύπρου στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί το Σχέδιο Επιχορήγησης Μεταφράσεων Έργων Κυπρίων Λογοτεχνών από την Ελληνική σε Ξένες Γλώσσες. Παράλληλα, λειτουργεί το Σχέδιο Επιχορήγησης Μετάφρασης Λογοτεχνικών Έργων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, λόγω του σημαντικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η λογοτεχνία στη βαθύτερη αλληλογνωριμία των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Σημαντική είναι και η προσφορά του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και στον τομέα της λογοτεχνικής θεωρίας και έρευνας. Τα συνέδρια, οι ημερίδες και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται φωτίζουν ζητήματα σημαντικά για τη μελέτη της λογοτεχνίας. Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει τους φορείς της λογοτεχνίας και της τέχνης με επιχορηγήσεις για παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεων, παραστάσεων, διαλέξεων, φεστιβάλ, διαγωνισμών, συνεδρίων και άλλων δραστηριοτήτων, που προάγουν την αγάπη του κοινού για τη λογοτεχνία και τις τέχνες ευρύτερα, την κινητικότητα των δημιουργών και του λογοτεχνικού και καλλιτεχνικού προϊόντος.   

Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι ο Πολιτισμός αποτελεί για την Πολιτεία αντικείμενο μελέτης και σχεδιασμού, με στόχο τη στήριξη και την έμπρακτη ενθάρρυνση τόσο της δημιουργίας, όσο και της επαφής του κοινού με την τέχνη. Ειδικότερα η λογοτεχνία, παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι του οράματος της πολιτιστικής αναβάθμισης, όχι μόνο λόγω της σημασίας της για την παιδεία, αλλά και λόγω του πολυδιάστατου ρόλου που διαδραματίζει στη διαμόρφωση και την προβολή της ταυτότητας και του πολιτισμού μας. Άλλωστε το καλό βιβλίο με την παιδευτική του αξία διαδραματίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί καταργεί τα όρια του χώρου και του χρόνου και συμβάλλει καθοριστικά στην ηθική και πνευματική του ανύψωση.

Συγχαίρω θερμά τα μέλη των κριτικών επιτροπών, που ολοκληρώνουν φέτος με επιτυχία την τριετή τους θητεία, αλλά και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την άρτια διοργάνωση του σημαντικού αυτού θεσμού. Τα συγχαρητήριά μου εκφράζω και πάλι στα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς και εύχομαι να έχουν πάντα επιτυχίες στη δημιουργική τους πορεία.