4/12/15

Οπλοστάσιο μέτρων κατά της Τρομοκρατίας



Συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ


Οπλοστάσιο μέτρων κατά της Τρομοκρατίας
Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και η πορεία εφαρμογής των μέτρων που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ  που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως τον περασμένο Νοέμβριο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ήταν το κυριότερο θέμα που απασχόλησε τις σημερινές εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα στις Βρυξέλλες. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου.

Οι συστηματικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα για πολίτες τρίτων χωρών και για ευρωπαίους πολίτες στη βάση των κοινών δεικτών κινδύνων που εκπονήθηκαν από την ΕΕ καθώς και η εντατικοποίηση της εισαγωγής δεδομένων που αφορούν ξένους μαχητές σε ευρωπαϊκές και διεθνείς βάσεις δεδομένων,αποτελούν τον πυρήνα των μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόζει κάθε κράτος μέλος της Ένωσης για αντιμετώπιση αυτή της κοινής απειλής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαίος Συντονιστής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενημέρωσαν τους Υπουργούς για την πορεία υλοποίησης της εφαρμογής τωνμέτρων που λαμβάνονται και/ή αναμένεται να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπήέχει υποβάλει ήδη σημαντικές νομοθετικές προτάσεις για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.  Ειδικότερα, έχει κατατεθεί πρόταση για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου η οποία αναμένεται να θεσπίσει νέα αδικήματαστα κράτη μέλη, όπως η ποινικοποίηση των ταξιδιών από και προς τις εμπόλεμες ζώνες, καθώς και πρόταση για ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών για τα πυροβόλα όπλα. Πριν το τέλος του χρόνου, αναμένεται επίσης η υποβολή πρότασης για στοχευμένες τροποποιήσεις στον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα. Εντός του 2016 θα υποβληθείπεραιτέρω η πρόταση για ανταλλαγή ποινικών καταδικών μεταξύ των κρατών μελών για υπηκόους τρίτων χωρών και αναμένεται επίσης να ληφθούν ακόμα περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Ο Διευθυντής της Europolανακοίνωσε επίσης τη σύσταση του ειδικού αντιτρομοκρατικού κέντρου στη Europol,το οποίο αναμένεται να παρέχει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση στις διωκτικές αρχές των κρατών μελών.Παράλληλα, στο περιθώριο του Συμβουλίου, συμφωνήθηκαν μέτρα για τη στενότερη συνεργασία με παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, για τη μείωση του υλικού τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο.

Η Κύπρος έχει μελετήσει και έχει λάβει σωρεία μέτρων για αντιμετώπιση της κατάστασης, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα με την ανάπτυξη και ολοκλήρωση της εγκατάστασης της αναγκαίας υποδομής στα αεροδρόμια και στα λιμάνια εντός του τρέχοντος έτους με σκοπό την αυτοματοποιημένη τροφοδότηση ευρωπαικών και διεθνών βάσεων με πληροφορίες. Περαιτέρω, έχει μεριμνήσει για την απευθείας σύνδεση των διωκτικών αρχών με συστήματα πληροφοριών της Europolκαι έχει λάβει μέτρα για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και της ΚΥΠαλλά και στοχευμένα μέτρα για την ασφάλεια των αεροδρομίων και των αεροσκαφών.

Οι Υπουργοί τοποθετήθηκαν επίσης επί των ανοικτών θεμάτων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με το  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υιοθέτηση της Οδηγίας για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων επιβατών (PNR), όπως η συμπερίληψη των ενδοευρωπαϊκών πτήσεων στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας, η οριστικοποίηση της λίστας των σοβαρών αδικημάτων για τα οποία θα επιτρέπεται η πρόσβαση, καθώς επίσης και το περιορισμένο διάστημα που θα τηρούνται τα δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη την σημαντική παράμετρο της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της αναλογικότητας.Η πρόσβαση στα δεδομένα επιβατών αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά τις αρχές επιβολής του νόμου στον εντοπισμό τόσο υπόπτων τρομοκρατών προτού αυτοί αποπειραθούν να χτυπήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, όσο και υπόπτων που ενδεχομένως να εμπλέκονται σε σοβαρά και οργανωμένα εγκλήματα.
----------------------------