8/10/15

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά
με θέμα που προέκυψε σε σχέση με αλλοδαπούς φοιτητές


Αναφορικά με θέμα που προέκυψε στα ΜΜΕ σε σχέση με παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή, για τις διαδικασίες εισόδου αλλοδαπών φοιτητών στην Κύπρο από την Μπαγκλαντές, το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Το Υπουργείο Εσωτερικών, ενεργώντας πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και εντός του πλαισίου της νομιμότητας, επέτρεψε την είσοδο σε αλλοδαπούς υποψήφιους φοιτητές από την Μπαγκλαντές. Πέραν των προϋποθέσεων εισόδου   που προβλέπουν οι διατάξεις της νομοθεσίας αναφορικά με τις οικονομικής φύσης απαιτήσεις και τα θέματα δημόσιας υγείας, το Υπουργείο αποφάσισε να επιβάλει στους υποψήφιους φοιτητές υποχρεώσεις, επιπλέον από την ισχύουσα νομοθεσία, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις ασφαλιστικές δικλείδες και προστατεύοντας κατά απόλυτο τρόπο τη δημόσια υγεία.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από εντατική διαβούλευση με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και την Αστυνομία, η οποία μας οδήγησε στη διαπίστωση της ουσιαστικής αδυναμίας των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπηρεσιών να επιβεβαιώσουν ή όχι, πέραν κάθε εύλογης αμφιβολίας, την πλαστότητα εγγράφων που υποβλήθηκαν.

Σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες εισόδου/ελέγχου (ταυτοποίησης) των εισερχομένων φοιτητών από την Υπηρεσία Αλλοδαπών, αυτές εφαρμόστηκαν, πλήρως, και σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε θέματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει στη δημοσιότητα, αυτούσια, την επιστολή/απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών προς το Γενικό Ελεγκτή