7/10/15

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικος

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικος θα συμμετάσχει
στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης
και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕE


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος αναχώρησε σήμερα για Λουξεμβούργο, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2015. Ο κ. Χάσικος θα εκπροσωπήσει και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου.

Η Ημερήσια Διάταξη σε ό,τι αφορά θέματα   Εσωτερικών Υποθέσεων περιλαμβάνει τη δράση της ΕΕ ως προς τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και το μέλλον της πολιτικής επαναπατρισμού. Οι αρμόδιοι Υπουργοί θα ανταλλάξουν, επίσης, απόψεις για τη διασύνδεση της μετανάστευσης με την ανάπτυξη.

Η Ημερήσια Διάταξη σε ό,τι αφορά θέματα   Δικαιοσύνης περιλαμβάνει συζήτηση επί της δράσης της ΕΕ ενάντια στο σοβαρό οργανωμένο και διεθνές έγκλημα και την τρομοκρατία, ενημέρωση για την νέα Στρατηγική Εσωτερικής Ασφάλειας του ΕΕ και συζήτηση για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις αρμόδιες Aρχές. Οι Υπουργοί θα κληθούν επίσης να αποφασίσουν επί της σύστασης Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα δικαστικής συνεργασίας και καταπολέμηση της ξενοφοβίας ως αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Ο κ. Υπουργός θα συμμετάσχει επίσης στη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για την οδό της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιείται στο περιθώριο του Συμβουλίου. Κατά τη Διάσκεψη θα υιοθετηθεί πολιτική Δήλωση, που θα θέτει τις βασικές αρχές, στόχους και δράσεις προς υλοποίηση ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης προστασία των προσφύγων, η αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων και η επιστροφή των μη δικαιούχων διεθνούς προστασίας.

Ο κ. Υπουργός θα επιστρέψει στην Κύπρο το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015.