9/9/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη
στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Πάφου

Αγαπητοί φίλοι, μέλη του ΕΒΕ Πάφου,
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι πάντα με μεγάλη χαρά που παρευρίσκομαι στις εκδηλώσεις του επιχειρηματικού κόσμου της επαρχίας Πάφου και, ιδιαίτερα, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου. Η Επαρχία σας παρουσιάζει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς, συμβάλλοντας σημαντικά στις κοινές μας προσπάθειες για οικονομική ανάπτυξη και θεωρώ πραγματικά πολύτιμη κάθε ευκαιρία που μου δίδεται να συνομιλήσω και να ανταλλάξω απόψεις μαζί σας.
Όλα τα επίσημα στοιχεία συνηγορούν ότι η οικονομία μας, μέσα από τη σκληρή δουλειά και τις θυσίες του λαού μας, έχει αρχίσει πλέον να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης παρουσιάζεται θετικός, ενώ και οι προβλέψεις για τον επόμενο χρόνο, τόσο από ξένους οίκους όσο και από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, είναι ενθαρρυντικές.
Ο τελευταίος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής, του Ιουνίου που μας πέρασε, δεικνύει ότι ο μεταποιητικός τομέας έχει αρχίσει, τους τελευταίους μήνες, να μπαίνει σε πορεία ανάκαμψης. Παράλληλα, ιδιαίτερα θετική πορεία παρουσιάζουν και οι εξαγωγές μας, πορεία που είμαι βέβαιος πως με τις δικές σας πρωτοβουλίες και τη συνεχή στήριξη του κράτους, θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω. Σημειώνω, συγκεκριμένα, την αύξηση της τάξης του 2,2% στις εγχώριες εξαγωγές για το 2014 σε σύγκριση με το 2013 και, φυσικά, την αυξητική τάση που καταγράφεται και φέτος, με τις εγχώριες εξαγωγές μέχρι τον
2
Μάιο να αυξάνονται κατά 18% και να φθάνουν τα €393 εκ. σε σύγκριση με τα €332 εκ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην καινούργια υπηρεσία που εγκαινιάσαμε πρόσφατα στο Υπουργείο, με την ονομασία Export Helpdesk. Πρόκειται, θεωρούμε, για ένα νέο πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου, το οποίο φιλοδοξούμε, μέσω των υπηρεσιών των Εμπορικών Κέντρων της Δημοκρατίας που λειτουργούν στο εξωτερικό, να προσφέρει στους Κύπριους εξαγωγείς βοήθεια και καθοδήγηση για διευκόλυνση της διείσδυσης στις ξένες αγορές. Προτρέπω, λοιπόν, τις ενδιαφερόμενες εξαγωγικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν το Export Helpdesk, συμπληρώνοντας και προωθώντας το σχετικό Έντυπο Αίτησης που διατίθεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου μας.
Επίσης, θα ήθελα να καλέσω όλους όσοι ενδιαφέρονται για ιδιωτική συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις στο εξωτερικό εντός του 2016, όπως εκμεταλλευτούν τα δύο σχετικά Σχέδια Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας που εφαρμόζει σήμερα ο Κλάδος Προώθησης Εμπορίου Προϊόντων του Υπουργείου μας. Οι αιτήσεις μπορούν να αποστέλλονται στον Κλάδο μέχρι τις 23 Οκτωβρίου του 2015, με τα Σχέδια να αφορούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων.
Κυρίες και Κύριοι,
Η ανάπτυξη της βιομηχανίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, καθώς και η προώθηση της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και της καινοτομίας, αποτελούν προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη συλλογική πρόοδο και την ευημερία. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με τον εκσυγχρονισμό του νομικού και θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων και την υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης, τεχνολογικής αναβάθμισης και κατάρτισης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οι οποίες και αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας μας.
Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού επικεντρώνεται, ακριβώς, στην ανάδειξη της επιχειρηματικότητας ως τον βασικό άξονα της νέας αυτής στρατηγικής.
3
Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζουμε την «Εθνική Δήλωση Πολιτικής» για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού μας οικοσυστήματος, η οποία θα καθιερώσει για τον σκοπό αυτό ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής και ένα στοχευμένο σχέδιο δράσης. Όραμά μας, ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα που θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, παρέχοντας τις κατάλληλες συνθήκες για προώθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και η αειφορία για το σύνολο της οικονομίας.
Παράλληλα, στο Υπουργείο προχωρούμε ήδη με την εφαρμογή και την υλοποίηση Σχεδίων και Προγραμμάτων χορηγιών που για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 ανέρχονται συνολικά στα €160 εκ.. Μέσω τους στοχεύουμε στη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων των κυπριακών επιχειρήσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων, την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της επιχειρηματικής καινοτομίας, τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Να επισημάνω απλά εδώ ότι ετοιμάζουμε, επίσης, ένα νέο Σχέδιο χορηγιών, το οποίο προορίζεται για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στον χώρο των Βρετανικών Βάσεων και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους.
Είναι πάντως εξαιρετικά ενθαρρυντικό για εμάς το γεγονός πως για όλα τα Σχέδια που έχουμε προκηρύξει, το ενδιαφέρον που επέδειξαν υφιστάμενοι και νέοι επιχειρηματίες ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. Δεδομένου δε του τεράστιου όγκου εργασίας που έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα, επισημαίνω ότι το Υπουργείο μελετά πλέον διάφορους τρόπους επίσπευσης της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων, έτσι ώστε να δοθούν όσο το δυνατό γρηγορότερα απαντήσεις στους ενδιαφερόμενους και να προχωρήσουν με την ολοκλήρωση των επενδύσεών τους.
Ως μέλη του ΕΒΕ Πάφου, είμαι βέβαιος ότι θα σας ενδιαφέρει να μάθετε, επίσης, πως γενικότερα τα Σχέδια χορηγιών του Υπουργείου βρίσκονται σήμερα υπό αξιολόγηση, με σκοπό να αναδιαμορφωθούν για να ανταποκρίνονται στις σημερινές, πραγματικές ανάγκες της επιχειρηματικής μας κοινότητας. Βασική παράμετρο αποτελεί και η απλοποίησή τους, ώστε οι πληρωμές να γίνονται πιο γρήγορα. Στο πλαίσιο αυτό επεξεργαζόμαστε ήδη, με
4
τάχιστους ρυθμούς, τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Μηχανογράφησης για τη διαχείριση των Σχεδίων, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων και τη μηχανογράφηση της διαδικασίας παραλαβής, αξιολόγησης και διαχείρισης. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να επιφέρει ουσιαστικά οφέλη, όπως σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας, αύξηση της παραγωγικότητας και εξοικονόμηση στον χρόνο αξιολόγησης.
Φίλες και φίλοι,
Η επαρχία Πάφου αποτελεί σήμερα πόλο έλξης για ποιοτικό τουρισμό στη χώρα μας, γεγονός που επιτρέπει στην Κυβέρνηση να επιδεικνύει έμπρακτα και δικαιολογημένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αειφόρο ανάπτυξή της. Έχοντας προσελκύσει πέραν του ενός τρίτου των περιηγητών στην Κύπρο κατά το 2014 –συγκεκριμένα το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 37%-, η Πάφος κατάφερε και φέτος να καταγράψει πολύ καλές τουριστικές επιδόσεις, με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς να έχουν ευθυγραμμιστεί πλήρως με τη στρατηγική της Κυβέρνησης και του ΚΟΤ για έμφαση στις παραδοσιακές μας αγορές. Ενδεικτική της δουλειάς που έχει γίνει είναι και η αύξηση που καταγράφηκε για φέτος στην επιβατική κίνηση του Αεροδρομίου της Πάφου, η οποία μέχρι τα μέσα Αυγούστου έφθασε το 9,4%.
Πολλές από τις σημαντικές υποδομές που απαιτούνται είναι ήδη στη διάθεσή μας, μεταξύ αυτών, ο Διεθνής Αερολιμένας Πάφου και τα παγκόσμιας κλάσης γήπεδα γκολφ, που έρχονται να συμπληρώσουν τα πανέμορφα τοπία και τους χώρους πολιτισμού. Η Κυβέρνηση μάλιστα προγραμματίζει να προστεθούν, επίσης, σημαντικά έργα υποδομής που, μεταξύ άλλων, θα βελτιώσουν το παραλιακό μέτωπο της Επαρχίας σας και θα ενισχύσουν τις προσφερόμενες ειδικές μορφές τουρισμού. Τα πλείστα από αυτά τα νέα έργα, συνολικού ύψους €60 εκ., εξήγγειλε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την επίσκεψή του στην Πάφο τον περασμένο Ιούνιο.
Παράλληλα, μέσα από τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η Πάφος αναπτύσσει ακόμα περαιτέρω το πολιτιστικό της υπόβαθρο, εμπλουτίζοντας το τουριστικό της προϊόν με σειρά εκδηλώσεων που προβάλλουν το γνήσιο πρόσωπο της Κύπρου, την παράδοση και τον πολιτισμό μας. Σε αυτό έχουν ενταχθεί εκδηλώσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, που προσελκύουν μεγάλο αριθμό Κυπρίων και ξένων επισκεπτών, καθώς και
5
ενότητες που συνεχώς αναπτύσσονται, όπως η Γαστρονομία, οι Δρόμοι του Κρασιού και ο θρησκευτικός τουρισμός.
Αγαπητά μέλη του ΕΒΕ Πάφου,
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία μας, αλλά και στις διάφορες ευκαιρίες που δημιουργούνται, η δική σας συμβολή και συνεισφορά είναι αναμφίβολα καταλυτικής σημασίας. Με τις δικές σας πρωτοβουλίες, άλλωστε, αλλά και με τη δική σας σκληρή δουλειά, είναι που θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα και να συνεχίσουμε στη σημερινή μας πορεία ανανέωσης και εξόδου από την κρίση.
Από την πλευρά μας, η Κυβέρνηση θα είναι πάντα δίπλα σας, έτοιμη να ακούσει τις απόψεις, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας και, λαμβάνοντας μέτρα, να σας στηρίξει έμπρακτα στο δύσκολο έργο που επιτελείτε.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.
---------------------