20/7/15

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι θλιβερό το γεγονός ότι άλλοι πενθούν και άλλοι γιορτάζουν.

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

 
Την ελπίδα ότι η παρούσα φάση των συνομιλιών, με την προοπτική δημιουργίας μιας χώρας σύγχρονης και καθόλα προστατευτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, θα διασφαλίζει την προοπτική για το μέλλον του τόπου, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας μετά την τέλεση τρισάγιου και επιμνημόσυνης δέησης για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι μια μέρα θλιβερής μνήμης. Σαράντα ένα χρόνια μετά και ακόμα οι μνήμες, βεβαίως, είναι νωπές, αλλά ταυτόχρονα και η υποχρέωση και το καθήκον μας ακόμα πιο αυξημένα.
 
Σαράντα ένα χρόνια απαράδεκτης κατάστασης και της κατοχής να συνεχίζεται δεν έχουμε παρά αν εργαστούμε, έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε τα τραύματα, να επουλώσουμε τις πληγές, να διαγράψουμε τις ουλές.
 
Θέλω να ελπίζω ότι η παρούσα φάση των συνομιλιών, με την προοπτική δημιουργίας μιας σύγχρονης και καθόλα προστατευτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, μιας χώρας ισάξιου μέλους των υπολοίπων κρατών της ΕΕ, θα διασφαλίζει την προοπτική για το μέλλον του τόπου μας. Μόνο έτσι μπορεί να ξεπλύνουμε και την ντροπή και τα χειρότερα που, ενδεχόμενα, με άλυτο το Κυπριακό να προκύψουν».
 
Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι θλιβερό το γεγονός ότι άλλοι πενθούν και άλλοι γιορτάζουν.
 
Παρήγορο αποτελεί η χθεσινή δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη που αναγνωρίζει ότι δεν ήταν μια ειρηνευτική επιχείρηση, αλλά ένας πόλεμος. Ας ελπίζουμε ότι ο κ. Ερντογάν, τουλάχιστον, θα υποδηλώσει την αποφασιστικότητα της χώρας του να τερματίσει αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, αποφεύγοντας τις όποιες προκλήσεις».