21/7/15

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροπτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη



Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροπτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής
που διοργανώνει η κυπριακης ομογένεια στην Αυστραλία

Σύδνευ, 19.7.2015

Κυρίες και Κύριοι,
Συμπατριώτες, Συμπατριώτισσες,
Με ειλικρινή αισθήματα συγκίνησης βρίσκομαι μαζί σας εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Νίκο Αναστασιάδη σε αυτή την συγκέντρωση καταδίκης της Τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο.

Σας μεταφέρω τους θερμότατους χαιρετισμούς του ΠτΔ, καθώς και τις ευχαριστίες και την εκτίμηση όλων μας, για τον πολύ σημαντικό ρόλο που ολόκληρη η ομογένεια μας στην Αυστραλία διαδραματίζει στην προβολή των δίκαιων θέσεων μας στο Κυπριακό, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των εξαίρετων σχέσεων της Κύπρου με την Αυστραλία. 

Η ομογένεια της Αυστραλίας αποτελει ένα ζωντανό κύτταρο του κυπριακού ελληνισμού, ένα κύτταρο αγώνα και συνεχούς προσφοράς. Κατά την παρουσιά μου εδώ έχω διαπιστώσει ότι η ομογένεια της Αυσταλίας δεν ξεχνά και αγωνίζεται σθεναρά και αδιάλειπτα.

Αυστραλία και Κύπρος μοιράζονται πολλές κοινές αξίες, περιλαμβανομένης της δέσμευσης μας στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις κοινές νομικές και κοινοβουλευτικές παραδόσεις. Και οι δυο χώρες είναι μέλη της Κοινοπολιτείας και ένθερμοι υποστηρικτές του οράματος και των σκοπών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την προώθηση των οποίων εργάζονται ενεργά προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής προόδου.

Η Αυστραλία υπήρξε και συνεχίζει να είναι συνεπής υποστηρικτής των διεθνών προσπαθειών για επίτευξη μιας λύσης βασισμένης στις αρχές και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο αυτό έχει διατηρήσει αστυνομική δύναμη στην Κύπρο ως μέρος της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, ενώ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και συμβάλλει ενεργά στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας ειρηνικής  διευθέτησης.

Κυρίες και Κύριοι,

Τις μέρες αυτές του Ιούλη πάντοτε οι θύμησες είναι πολλές. Η σκέψη μας στρέφεται κάθε χρόνο σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας για την πατρίδα.

Σήμερα, θυμόμαστε και αποτίνουμε φόρο τιμής σε όσους σκοτώθηκαν από τον βάρβαρο κατακτητή, στρέφουμε τη σκέψη στους χιλιάδες των προσφύγων μας που προσβλέπουν ακόμα στην επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, στους εγκλωβισμένους μας που συνεχίζουν να αγωνίζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες και στις οικογένειες των αγνοουμένων μας που δικαιούνται και απαιτούν τη διακρίβωση της τύχης των δικών τους ανθρώπων.

Φέτος, συμπληρώνονται δυστυχώς 41 ολόκληρα χρόνια από εκείνον τον τραγικό Ιούλη του 1974, που η Τουρκία, προφασιζόμενη το εγκληματικό πραξικόπημα, υλοποίησε τους βάρβαρους σχεδιασμούς της και εισέβαλε παράνομα στην Κύπρο μας. Ένα έγκλημα που μοίρασε στα δύο το νησί και τον λαό μας και που για πάνω από τέσσερις δεκαετίες άφησε ανεπούλωτες πληγές και νωπές τις μνήμες για τον κυπριακό ελληνισμό.

Σαράντα ένα χρόνια, αγώνων και προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος που επηρεάζει πρωτίστως την ίδια την επιβίωση ολόκληρου του κυπριακού λαού – Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων – είναι πραγματικά πάρα πολλά. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πως το δίκαιο του αγώνα μας αναγνωρίζεται ξεκάθαρα από αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και εδράζεται στη διεθνή νομιμότητα και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μια λύση που θα καταργεί την διαχωριστική γραμμή και θα προβλέπει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, καθώς και την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία κάθε σύγχρονο κράτος διεκδικεί για τους πολίτες του, περιλαμβανομένων  του δικαιώματος της επιστροφής και του δικαιώματος επί της περιουσίας. Μια λύση που θα μετατρέψει την Κύπρο σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. 

Η Κύπρος και ο λαός της υποφέρουν από τη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή, το δράμα των αγνοουμένων, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, τον παράνομο εποικισμό και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της. Αυτά δεν αποτελούν θεωρίες και επαναλαμβανόμενες επετειακές ρητορείες. Εμείς, οι Κύπριοι, πρόσφυγες και μη, είμαστε οι μόνοι σήμερα Ευρωπαίοι πολίτες που δεν απολαμβάνουμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην ίδια μας την πατρίδα εξαιτίας της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Δεν μπορούμε ελεύθερα να διακινηθούμε, να εγκατασταθούμε, να ζήσουμε στο κατεχόμενο μέρος του νησιού μας, να ασκήσουμε τα θρησκευτικά μας δικαιώματα.

Οι προσπάθειες για συνολική λύση θα πρέπει να συνεχισθούν με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και κυρίως με αποφασιστικότητα και βούληση λύσης. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι θα συνειδητοποιήσουν σύντομα τα αμοιβαία και μακροπρόθεσμα οφέλη από μια συνολική λύση που θα επανενώσει την Κύπρο, θα θεμελιώσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην πατρίδα μας και θα συμβάλει στην ευημερία του συνόλου του λαού της.

Οραματιζόμαστε για μια λύση που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα και τις ξένες εξαρτήσεις και θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Λύση βιώσιμη η οποία θα επανενώνει τον λαό, τον τόπο,την οικονομία και τους θεσμούς.

Έχουμε πίστη στα δίκαια μας αλλά και ελπίδα ότι η ώρα της δικαίωσης δεν θα αργήσει να έρθει. Με την κατοχή δεν συμβιβαζόμαστε και δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει σήμερα, η πατρίδα μας.

Βέβαια σε ότι αφορά την οικονομία της πατρίδας μας υπάρχουν  θετικά και ενθαρρυντικά μηνύματα.  Όλοι γνωρίζετε ποια ήταν η κατάσταση δύο χρόνια πριν. Το τραπεζικό σύστημα ήταν υπό κατάρρευση, τα δημόσια οικονομικά εξαντλημένα, με την οικονομία να διολισθαίνει σε μια βαθιά, χωρίς προηγούμενο οικονομική κρίση και την ανεργία να ακολουθεί  ανεξέλεγκτη πορεία ανόδου. Και όλα αυτά με τη χώρα να βρίσκεται εκτός αγορών και χωρίς πρόγραμμα στήριξης.

Σήμερα τα  γεγονότα είναι διαφορετικά.  Δεν αποτρέψαμε απλώς τη άτακτη χρεοκοπία.  Σήμερα, είμαστε πολύ πιο μπροστά. Έχουμε αποκαταστήσει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας, καθώς και το τραπεζικό μας σύστημα και έχουμε μια οικονομία που αρχίζει να ανακάμπτει.

Μετρούμε πια θετικές, μόνο αξιολογήσεις των διεθνών οίκων και απολαμβάνουμε συνεχείς αναβαθμίσεις της οικονομίας μας από τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης.

Παράλληλα με τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουμε για να μπορέσει να εξέλθει ο τόπος από την δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη λύσης του εθνικού μας προβλήματος που αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την Πατρίδα και το λαό της .

Σε αυτό τον αγώνα απαιτείται εθνική ενότητα, εθνική συνεννόηση, σκληρή δουλειά και μια κοινή εθνική προσπάθεια.

Σήμερα, φαίνεται να δημιουργούνται προϋποθέσεις που μας επιτρέπουν να διαπραγματευτούμε στα πλαίσια μιας διαδικασίας που είναι δυνατόν να οδηγήσει επιτέλους, σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων δημιουργεί την ελπίδα η ειρήνη να επικρατήσει σε ολόκληρο το νησί για να επιτρέψει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ξαναζήσουν μαζί ειρηνικά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης  είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά για λύση του Κυπριακού και είναι έτοιμος να αξιοποιήσει στο έπακρο το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Θα εργαστεί ακούραστα για τη λύση του κυπριακού γιατί η λύση μπορεί να αποβεί ο καταλύτης για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση.

Η λύση του κυπριακού θα δώσει τέλος στην τουρκοποίηση των κατεχομένων εδαφών μας, θα ανακόψει τη ροή των εποίκων, θα απαλλάξει την πατρίδα μας από τα κατοχικά στρατεύματα και θα διαμορφώσει συνθήκες ενότητας και συνδημιουργίας για το σύνολο του κυπριακού λαού σε όλη την επικράτεια του νησιού.

Με αυτά τα δεδομένα, εναπόκειται στην Τουρκία να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα αναφορικά με τις συνομιλίες. Η Άγκυρα, θα πρέπει να ακολουθήσει τη φωνή της σύνεσης, της συνεργασίας και της μετριοπάθειας και να εγκαταλείψει επιτέλους, την αρνητική και αδιάλλακτη της στάση.

Ελπίζουμε, σύντομα να είμαστε σε θέση να πούμε πως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, οι πανανθρώπινες αρχές και αξίες, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα είναι αυτά που θα καθορίζουν την τύχη των κατοίκων της μικρής πατρίδας μας που δεν έχει την πολυτέλεια ούτε να είναι διαιρεμένη αλλά ούτε και να υστερεί των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.

Συμπατριώτες, Συμπατριώτισσες,

Σήμερα, η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η επιλογή μας είναι επιλογή εθνικής ευθύνης και συνέπειας. Επιλέγουμε τη πολιτική της διορατικότητας και των τολμηρών πρωτοβουλιών, αυτών που θα δημιουργήσουν μια νέα δυναμική και προοπτική για την εθνική, αλλά και την οικονομική ανόρθωση της πατρίδας μας. Και εδώ είναι που η ομογένεια, εσείς οι Έλληνες Κύπριοι της διασποράς έχετε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσετε στηριζοντας την προσπάθεια της Κυβερνησης και προβάλλοντας σθεναρά τις θέσεις της. 

Κλείνοντας να μου επιτρέψετε να σας ευχαριστήσω για τα μηνυματα αγάπης και συμπαράστασης που λαμβάνω εδώ από όλους τους ομογενείς μας. Στις μέχρι τώρα επαφές μου έχω πραγματικά συγκινηθεί απο την αγάπη που τρέφετε εσείς οι ομογενείς για την πατρίδα.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι κάθε καλό.

---