1/7/15

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας

 
Η Κυβέρνηση εκφράζει ευαρέσκεια για το έργο που έχει επιτελέσει ο Υπουργός και το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και την έγκαιρη προετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου.
 
Η αναδιάρθρωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων αποτελεί την πιο  σημαντική μεταρρύθμιση, αλλά και την προϋπόθεση για την εισαγωγή επιτέλους, του Γενικού Συστήματος Υγείας. Θα πρέπει να είναι σαφές ότι χωρίς την αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των νοσοκομείων, η εφαρμογή του ΓΕΣΥ καθίσταται ουσιαστικά αδύνατη , αφού τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν στο νέο καθεστώς. Αντίθετα, με την αυτονόμηση, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και ευέλικτα, και με κερδισμένους τους ασθενείς.
 
Παρά το γεγονός ότι ο κοινωνικός διάλογος διεξάγεται εδώ και αρκετό καιρό, με δεδομένη τη θέση κάποιων οργανώσεων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους για ανάγκη συνέχισης του κοινωνικού διαλόγου, και ως ύστατη προσπάθεια αποφυγής της όποιας εργατικής διαταραχής την οποία θεωρούμε αχρείαστη, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη συνέχιση του κοινωνικού διαλόγου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει να είναι σαφές ότι δεν θα δοθεί άλλη αναστολή εκ μέρους της Κυβέρνησης, η οποία τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση καλεί τους εκπροσώπους των εργαζομένων να ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα της Κυβέρνησης και όπως τις επόμενες εβδομάδες διεξαχθεί ένας εντατικός και ουσιαστικός διάλογος, ούτως ώστε τον Σεπτέμβριο να γίνει εφικτή η κατάθεση στην Βουλή των Αντιπροσώπων ενός συμφωνημένου νομοσχεδίου, το οποίο θα αποτελέσει το κύριο εργαλείο εφαρμογής του ΓΕΣΥ προς όφελος των ασθενών και του κοινωνικού συνόλου.
 
Όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της υγείας, αυτά διασφαλίζονται και από το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομοτεχνικού ελέγχου.