12/7/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στα αποκαλυπτήρια Μνημείου Ηρώων της ΕΜΑΚ

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στα αποκαλυπτήρια
Μνημείου Ηρώων της ΕΜΑΚ και τα εγκαίνια
των νέων εγκαταστάσεων της ΕΜΑΚ

Με ανάμεικτα αισθήματα συγκίνησης και τιμής μαζευτήκαμε στον χώρο, από τον οποίο το μαύρο εκείνο πρωινό της 11 ης Ιουλίου του 2011, οι ηρωομάρτυρες της ΕΜΑΚ ξεκινούσαν για την αποστολή προς την αθανασία. Συγκεντρωθήκαμε για να μνημονεύσουμε και να αποτίσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους έξι εκ των δεκατριών ηρωομαρτύρων της φονικής έκρηξης του Μαρί, των έξι αδικοχαμένων πυροσβεστών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ).
Των έξι αυτών πατριωτών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, προσπαθώντας να εκτελέσουν το ύψιστο προς το καλό της πατρίδας και των συμπολιτών μας χρέος
Τιμούμε τους αφοσιωμένους αυτούς πυροσβέστες, που από την ημέρα ένταξής τους στις τάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, παρέμειναν πιστοί στον όρκο τιμής που είχαν δώσει και συνεπείς στο καθήκον που είχαν αναλάβει. Νέοι καταξιωμένοι επαγγελματίες, οικογενειάρχες, αγαπημένοι από συγγενείς και φίλους, που θυσιάστηκαν εκτελώντας την υψηλή αποστολή τους.
Ο υπαστυνόμος Αντρέας Παπαδόπουλος και οι λοχίες Βασίλης Κρόκος, Σπύρος Τταντής, Γιώργος Γιακουμής, Παναγιώτης Θεοφίλου και Αδάμος Αδάμου προσέτρεξαν για να προστατεύσουν τη Ναυτική Βάση, θέτοντας το χρέος υπεράνω της ζωής τους. Μνημονεύουμε και αποτίουμε φόρο τιμής στους έξι Πυροσβέστες που μαζί με άλλους επτά ηρωομάρτυρες του Μαρί οδηγήθηκαν στον θάνατο, από αποφάσεις και παραλείψεις πολιτειακών αρχόντων. Ως Πολιτεία τους οφείλουμε δημόσιο έπαινο και βαθειά συγνώμη.
Το χρέος μας απέναντι στις οικογένειες των ηροωμαρτύρων και στην ίδια την κοινωνία, δεν περιορίζεται στην ανάληψη της ευθύνης και στην απόδοση τιμών προς τους ήρωες.
Το χρέος μας επεκτείνεται, κυρίως, στην αντιμετώπιση των αιτίων που οδήγησαν την Κύπρο σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Οι ανεξίτηλες μνήμες και τα σημάδια του μαύρου εκείνου πρωινού δεν μπορούν παρά μόνο να μας υπενθυμίζουν ότι η 11 η Ιουλίου αποτελεί την απαρχή στην υποχρέωση λογοδοσίας των αρχόντων της Πολιτείας, αλλά και μιας μεγάλης μεταρρύθμισης στο κράτος και την κοινωνία μας.
Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Πολιτείας και της ανάγκης αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, αλλά και τις συνθήκες δραστηριότητας των λειτουργών του, εντάσσονται και οι νέες εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ, εδώ στην έδρα της στην Κοφίνου τις οποίες σήμερα, εγκαινιάζουμε.
Νιώθω την ανάγκη, διότι έτσι οφείλει η Πολιτεία να πράττει, να απονέμω έπαινο στον πραγματικό διοικητή της ΕΜΑΚ, τον κ. Μάρκο Τράγκολα. Ένας άνθρωπος που δημιούργησε από τις πρώτες στιγμές, που μεγάλωσε, που διαπαιδαγώγησε, που έμαθε να υπάρχουν σχέσεις μεταξύ των μελών και δίδαξε την αυταπάρνηση. Τον συγχαίρω θερμά.
Οι νέες εγκαταστάσεις ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στο υψηλό επίπεδο των δυνατοτήτων και της αποστολής της ΕΜΑΚ. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο έργο σχεδιασμένο στη βάση υψηλών διεθνών προδιαγραφών, εφοδιασμένο με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Ο στόχος είναι να σας παρέχουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την υλοποίηση του κρίσιμου ρόλου που καλείται να υπηρετήσει η μονάδα σας.
Θέλω να συγχαρώ για τα άριστα αποτελέσματα τον Λοχία Πυροσβέστη, ο οποίος είχε την ευθύνη του σχεδιασμού.
Η μορφή του κτιρίου είναι εμπνευσμένη από το έμβλημα της ΕΜΑΚ, έτσι ώστε να αποτυπώνεται στο ίδιο το κτίριο ο δυναμισμός και η ιστορία της Μονάδας.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο κτίριο καθώς είναι το πρώτο στην Κύπρο, του οποίου οι τοιχοποιίες είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένες με υλικά που του εξασφαλίζουν την ύψιστη θερμομόνωση, ηχομόνωση και πυραντοχή.
Μας θλίβει ιδιαίτερα που τη σημαντική αυτή στιγμή για τη Μονάδα που αγάπησαν και στην οποία αφοσιώθηκαν οι έξι ήρωες της ΕΜΑΚ στερούνται τη χαρά των εγκαινίων, τη χαρά να ζήσουν σε ένα κτίριο που ονειρεύτηκαν.
Στις καρδιές και τις σκέψεις μας θα είναι πάντοτε παρόντες. Αυτό θα μας θυμίζει παντοτινά το μνημείο ηρώων της ΕΜΑΚ που σήμερα, επέτειο της θυσίας τους, έχω την τιμή να αποκαλύψω.
Το μνημείο ηρώων της ΕΜΑΚ, έργο του συναδέλφου τους Κώστα Σταύρου, θα αποτελεί το ζωντανό κομμάτι της ζωής των ανδρών της Μονάδας και θα θυμίζει στις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές, τη θυσία τους.
Η θυσία των πυροσβεστών θα θυμίζει ηρωικές στιγμές της ιστορίας της πατρίδας μας όταν νεαρά παλικάρια πρόσφεραν τη ζωή τους στα πεδία των μαχών, για να συνεχίσουμε εμείς σήμερα να υπάρχουμε.
Για αυτό, στη βάση του δικεφάλου αετού τοποθετήθηκε η μαρμάρινη επιγραφή με τους στίχους του Ευαγόρα Παλληκαρίδη:
Των Αθανάτων το κρασί
Το ‘βρετε σεις και πίνετε
Ζωή για σας ο θάνατος
Κι Αθάνατοι θα μείνετε.