9/7/15

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού
κ. Κώστα Καδή


«Πραγματικότητα μετά από δεκαετίες το Νέο Σύστημα Διορισμών στην εκπαίδευση»

Η σημερινή μέρα είναι ιστορική για το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, το οποίο για δεκαετίες προσπαθούσε να απαγκιστρωθεί από τον απαρχαιωμένο τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών. Η σημερινή ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για το Νέο Σύστημα Διορισμών μάς ικανοποιεί και μάς ανακουφίζει, διότι ανοίγει τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό μιας από τις σημαντικότερες πτυχές του εκπαιδευτικού μας συστήματος.   Ανοίγει τον δρόμο για καλύτερα δημόσια σχολεία, καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα, καλύτερους πολίτες, καλύτερο μέλλον.

Για πολλά χρόνια, κάθε προσπάθεια αλλαγής του συστήματος διορισμών αποτύγχανε, χωρίς ποτέ μια ολοκληρωμένη πρόταση να καταφέρει να περάσει το κατώφλι της Βουλής των Αντιπροσώπων. Την ιστορική αυτή ευκαιρία που είχε σήμερα η Βουλή να αλλάξει τον εκπαιδευτικό χάρτη της Κύπρου, δεν την άφησε να περάσει αναξιοποίητη. Συγχαίρω τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που με την ψήφο τους απέδειξαν ότι τα παιδιά του τόπου αυτού αξίζουν το καλύτερο.

Σημαντικότερη καινοτομία του νέου Σχεδίου Διορισμών αποτελεί η εισαγωγή νέων κριτηρίων και νέου τρόπου μοριοδότησης των υποψήφιων εκπαιδευτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις γνώσεις, την εμπειρία και τα ακαδημαϊκά τους προσόντα. Παρά το γεγονός ότι το νέο σύστημα θα αρχίζει να εφαρμόζεται έξι χρόνια αργότερα από την αρχική πρόταση του Υπουργείου, αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη, διότι, αργά ή γρήγορα, θα δώσει νέα ζωή στο επί δεκαετίες στάσιμο και αναχρονιστικό σύστημα διορισμών. Η νέα πρόταση ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας σε δεκάδες χιλιάδες νέους επιστήμονες να διεκδικήσουν θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα, κάτι που θα ήταν αδύνατο να γίνει με το υφιστάμενο σύστημα διορισμών.  

Παράλληλα, η σημερινή εξέλιξη μας χαροποιεί, διότι η προσπάθεια που καταβάλαμε επί μήνες, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για παρουσίαση μιας συναινετικής, ολοκληρωμένης και εφαρμόσιμης πρότασης, όχι μόνο δεν πήγε χαμένη, αλλά αποδεικνύει ότι μια κοινωνία που συνεργάζεται μπορεί να πετύχει τους στόχους της. Ευχαριστώ όλους τους φορείς που συμμετείχαν ενεργά στον δομημένο διάλογο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εμπλουτίζοντας την πρότασή μας με τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους κατά τρόπο ουσιαστικό.   

Η σημερινή απόφαση μας γεμίζει αισιοδοξία και δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια για τον συνολικό εκσυγχρονισμό της Παιδείας μας. Έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε για να μπορέσουμε να είμαστε περήφανοι για την Παιδεία που προσφέρουμε στα παιδιά μας.