18/6/15

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε
τον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο


Συνάντηση με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Liu Xinsheng είχε σήμερα, στο γραφείο του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τον κόσμο, ενώ έγινε εκτενής ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το κυπριακό πρόβλημα.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να εκφράσει στον κ. Πρέσβη την έντονη επιθυμία του κυπριακού λαού για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, «τον τερματισμό της κατοχής, την αποχώρηση των στρατευμάτων, την αποχώρηση των εποίκων, την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, μια λύση στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

Ταυτόχρονα, ο  Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας για τη διαχρονική στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, μια στάση ανιδιοτελής, και υπογράμμισε: «Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας υπήρξε πάντοτε θετική σε όλα τα κατά καιρούς ψηφίσματα που αφορούν στο κυπριακό πρόβλημα. Ήγειρα στον κ. Πρέσβη, ιδιαιτέρα, το θέμα των εγγυήσεων και της ανάγκης κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960. Δεν είναι δυνατόν η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι το μόνο κράτος μέλος του ΟΗΕ, που βρίσκεται κάτω από καθεστώς κηδεμονίας, εγγυήσεων και εγγυητών. Εξήγησα ότι πηγή κακοδαιμονίας του κυπριακού προβλήματος υπήρξαν αυτές οι εγγυήσεις», τόνισε ο κ. Ομήρου, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη σταθερή θέση της Κίνας, με την οποία η στηρίζεται η προσπάθεια για να καταργηθούν οι εγγυήσεις με τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

«Βεβαίως, όταν μια μεγάλη, σημαντική χώρα, Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στηρίζει μια τέτοια θέση, αυτό σημαίνει ότι αυτή η θέση βρίσκει ευρύτερη διεθνή απήχηση και είναι ένα ζήτημα, πάνω στο οποίο θα πρέπει έντονα να εργαστούμε τους επόμενους μήνες, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, για να ευοδωθεί αυτός ο απαράβατος –κατά τη γνώμη μου- όρος για να υπάρξει μια σωστή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος», κατέληξε ο κ. Ομήρου.

Από πλευράς του, ο κ. Πρέσβης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για την υποδοχή και σημείωσε ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα, με κυριότερο τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Επισήμανε την ικανοποίηση της Κινεζικής Κυβέρνησης για την πρόοδο στο θέμα, ενώ εξέφρασε τη στήριξη της Κίνας στην ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαιρετίζοντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε και τη δυναμική που παρατηρείται στις συνομιλίες κατά τους τελευταίους μήνες, ο κ. Xinsheng υπογράμμισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης.

____________