13/5/15

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

   
  Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων


Την έκδοση διατάγματος για τη λειτουργία των καταστημάτων και την Κυριακή αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η κα Υπουργός είπε ότι «το διάταγμα θα εκδοθεί εντός της ημέρας με βάση απόφαση που λήφθηκε και σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και που θα προβλέπει ότι τα γενικά καταστήματα μπορούν να είναι ανοικτά και την Κυριακή όπως ήταν στα προηγούμενα διατάγματα.

Ταυτόχρονα, προκηρύσσουμε στις 15 Μαΐου Σχέδιο για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με βάση το οποίο θα επιδοτηθεί το 60% του μισθολογικού κόστους για πρόσληψη ενός νέου υπαλλήλου, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσλάβουν νέο υπάλληλο και να μείνουν ανοικτές την Κυριακή. Μικρομεσαία επιχείρηση θεωρείται αυτή που εργοδοτεί μέχρι τέσσερις υπαλλήλους».

Κληθείσα να σχολιάσει αναφορά της ΠΟΒΕΚ ότι αυτή η κίνηση είναι αντισυνταγματική, η κα Υπουργός είπε ότι «έχουμε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι είναι δυνατή η έκδοση αυτού του διατάγματος».

Σε ερώτηση είπε ότι το διάταγμα θα ισχύσει «μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Αν εκδοθεί απόφαση για την αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία θα λέει ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή είναι συνταγματικός, τότε θα λήξει η ισχύς του διατάγματος».

Σε ερώτηση τι θα γίνει σε περίπτωση που εκπνεύσει το διάταγμα και δεν έχει εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου, είπε ότι «τότε θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε. Πιστεύω ότι η απόφαση του Ανωτάτου θα εκδοθεί πριν το Νοέμβριο».

Ερωτηθείσα αν έχει δικαίωμα για άλλο διάταγμα είπε ότι «όχι, για άλλο διάταγμα δεν υπάρχει δικαίωμα. Είναι το τελευταίο διάταγμα με βάση τον υφιστάμενο Νόμο».
Σε ερώτηση πόσο έτοιμη είναι η Κυβέρνηση να συγκρουστεί με τη Βουλή, η κα Υπουργός είπε ότι «δεν είναι θέμα σύγκρουσης. Είναι υποχρέωση ότι ένας Νόμος, για τον οποίο υπάρχει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι εκ πρώτης όψεως είναι αντισυνταγματικός, δεν μπορεί να μην προχωρήσει με αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο. Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την κατάσταση όλα τα καταστήματα να είναι κλειστά μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο. Αυτό θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε μια λύση, η οποία ουσιαστικά να είναι προς το δημόσιο συμφέρον».

Σε ερώτηση για το πόσες επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από το σχέδιο που θα προκηρυχθεί είπε «πάρα πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες εργοδοτούν ως και τέσσερις υπαλλήλους. Είναι μεγάλος ο αριθμός, άρα, δίνουμε ένα κίνητρο σε αυτές τις επιχειρήσεις να μπορέσουν με χαμηλό κόστος, να προσλάβουν ένα νέον υπάλληλο, έτσι ώστε να μπορέσουν να μείνουν ανοικτές».

---------------------------