22/5/15

Επικήδειος λόγος του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου στην κηδεία του αθλητή της σκοποβολής Λάκη Ψημολοφίτη

Επικήδειος λόγος του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου
στην κηδεία του αθλητή της σκοποβολής Λάκη Ψημολοφίτη



Αγαπημένε μας Λάκη,
Πρωταθλητή του αθλητισμού,
των εθνικών και δημοκρατικών αγώνων και της ζωής.

Οδυνηρό καθήκον μας έφερε σήμερα εδώ στη Ψημολόφου για να σου απευθύνουμε το ύστατο χαίρε. Όμως ο αποχαιρετισμός μιας αποστράπτουσας προσωπικότητας που λάμπρυνε τα ιδεώδη του αθλητισμού, που στρατεύτηκε στους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία, που αναβάθμισε θέσεις και αξιώματα, που υπηρέτησε αρχές και αξίες, δεν είναι εύκολο καθήκον.

Και τα λόγια μοιάζουν φτωχά και ανήμπορα να περιγράψουν το ανάστημα και τις διαστάσεις της προσωπικότητας και της προσφοράς του Λάκη Ψημολοφίτη.

Και δηλώνω αδύναμος να απαριθμήσω τις αρετές και να καταγράψω την πολυσήμαντη συμβολή του στον αθλητισμό και στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού κατά της αποικιοκρατίας, για την υπεράσπιση του Κυπριακού Κράτους από δόλιες υπονομεύσεις και για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού.

Αν υπάρχει ωστόσο κάτι που μπορεί με βεβαιότητα να λεχθεί είναι ότι ο Λάκης Ψημολοφίτης ως αθλητής, αθλητικός παράγοντας, εθνικός και κοινωνικός αγωνιστής αποτέλεσε την ιδανική σύζευξη αφοσίωσης στην ιδέα του ολυμπιακού ιδεώδους του αθλητισμού και εθνικής και κοινωνικής δράσης. Γιατί υπηρέτησε τη ζώσα κοινωνική, εθνική και κοινωνική πραγματικότητα.

Γι’ αυτό τον βλέπουμε στις επάλξεις του αντιαποικιακού – εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 55-59. Γι’ αυτό στρατεύεται στον αγώνα για υπεράσπιση του κράτους από την επιχείρηση υπονόμευσης του με την τουρκοανταρσία του 1963-64. Γι’ αυτό προβάλλει αντίσταση στην απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας το 1974 και στην τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

Γι’ αυτό λαμπρύνει τον χώρο του αθλητισμού υπηρετώντας το ολυμπιακό ιδεώδες του «ευ αγωνίζεσθαι».

Οι χώροι της σκοποβολής στην Κύπρο και διεθνώς, οι κοινωνικές συνάξεις, οι συνεδρίες της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας και των Διεθνών και Πανευρωπαϊκών Ομοσπονδιών, του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, των Επιχειρηματικών Συσκέψεων, των Συλλογικών Οργάνων της πολιτικής του δράσης ως στελέχους της ΕΔΕΚ, μπορούσαν με την ίδια ευκολία να αντιληφθούν και να νιώσουν ότι έχουν απέναντι τους ένα σημαντικό άνθρωπο.

  • Βαθιά ριζωμένο στις παραδόσεις και τους ηθικούς κανόνες,
  • Ηθικό και ακέραιο,
  • Οραματιστή και πρωταγωνιστή,
  • Διδακτικό και όχι επιδεικτικό,
  • Χαρισματικό και ευαίσθητο.

Σε μια εποχή δύσβατη, γεμάτη αγώνες, περιπέτειες και αντιξοότητες, η ισχυρή προσωπικότητα, το ήθος και η έφεση προσφοράς ήταν καθοριστικές παράμετροι για να θέσει σφραγίδα ανεξίτηλη στα αθλητικά, εθνικά και κοινωνικά δρώμενα της Κύπρου.

Δεν φυγάδευσε ποτέ τον εαυτό του από τους αγώνες και τις αγωνίες της πατρίδας και του λαού.

Προσηνής, ανεξίκακος, μεγαλόθυμος, φορέας ήθους και ανιδιοτέλειας, ο Λάκης Ψημολοφίτης διαμόρφωσε πρότυπο ενεργού, υπεύθυνου και συνειδητοποιημένου πολίτη, αθλητή, επιχειρηματία και εθνικού και κοινωνικού παράγοντα.

Γεννημένος στην Ψημολόφου ο Λάκης Ψημολοφίτης αποφοιτά από την Εμπορική Σχολή Νεοκλέους και αμέσως εντάσσεται στην Παγκύπρια Εθνική Οργάνωση Νέων (ΠΕΟΝ) και στην ΕΟΚΑ με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 55 -59. Για τη δράση του συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, Πύλας και Μάμμαρι. Στενός συνεργάτης του Προέδρου Μακαρίου πρωταγωνιστεί με τον αδελφό του Δώρο Ηλία στην προάσπιση του νόμιμου κράτους από την τουρκοανταρσία το 1963-64. Επιτελάρχης Λευκωσίας και από τις ηγετικές μορφές   για την απελευθέρωση του Πενταδακτύλου. Αντιστασιακός αγωνιστής για την αντιμετώπιση του Ιουλιανού πραξικοπήματος και εθελοντής στην αντίσταση κατά του τούρκου εισβολέα.

Λαμπρός επιχειρηματίας, διέπρεψε στη δημιουργία πρωτοποριακών επιχειρήσεων στην Κύπρο και την Ελλάδα με κορυφαία τη βιομηχανία φυσιγγίων διεθνούς εμβέλειας. Πρόεδρος και μέλος Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων.

Σκαπανέας, θεμελιωτής και αρχιτέκτονας του αθλήματος της σκοποβολής.

Τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδας.

Πρώτος Έλληνας Βαλκανιονίκης με χρυσό μετάλλιο.
Ολυμπιονίκης το 1972 στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Μόναχο.

Πρωτεργάτης στη δημιουργία της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου που εντάσσεται στις διεθνείς και ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες.

Έργο ζωής του το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λευκωσίας, κόσμημα του σκοπευτικού αθλήματος και της διάδοσης του στον κυπριακό χώρο.

Μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ο.Α. Στέλεχος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κινήματος, μέλος της Κ.Ε. της ΕΔΕΚ. Είχα την τιμή να τον έχω σύμβουλο μου για θέματα αθλητισμού.

Παντρεμένος με τη Μαρία Τουφεξή απέκτησε τέσσερις γιους, τον   Λουκά, τον Ευέλθοντα, τον Χαράλαμπο και τον Ηλία και δύο εγγόνια τον Πασχάλη και τον Δημοσθένη.

Αγαπητέ μας Λάκη,

Σε χάνουμε σε ώρες δύσκολες. Σε ώρες που η φωτεινή και δημιουργική σου παρουσία ήταν αναγκαία. Όμως το πνεύμα σου θα μείνει μαζί μας ζωντανό, άφθορο και ανέγγιχτο να μας συνοδεύει. Όπως έλαμψες με τη ζωή σου, θα εξακολουθήσεις να αποτελείς σημείο αναφοράς και παράδειγμα προς μίμηση.

Η φυσική σου σιωπή θα αναδεικνύει συνεχώς τις διαστάσεις της προσφοράς και της προσωπικότητας σου, τον πλούτο των αισθημάτων σου, το ανεξάντλητο περίσσευμα της διάνοιας και της ψυχής σου, το μέγεθος της αφοσίωσης στο δημόσιο και το εθνικό συμφέρον.  

Προς την αγαπημένη σου οικογένεια απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.
Αγαπημένε μας Λάκη,

Να πας στο καλό. Επιβλητικός και αγέρωχος.
Περήφανος σαν αετός.
Σε κατευοδώνουμε με ένα σεμνό αντίο.

Καλό σου ταξίδι Λάκη.