19/5/15

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Γ’ Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του σήμερα στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Γ΄ Προγράμματος του ΡΙΚ
, αναφέρθηκε στον κατάλογο με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ετοιμάζεται από τις δύο πλευρές, καθώς και στη συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.
Το πλήρες κείμενο των ερωταπαντήσεων είναι το ακόλουθο:
Ερώτηση: Ολοκληρώθηκε χθες το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας και όπως πληροφορούμαστε έχει απαλειφθεί η αναφορά περί ‘εκλιπούσας’ Κυπριακής Δημοκρατίας από το έγγραφο θέσεων της Τουρκίας.
Απάντηση: Έχει απαλειφθεί η συγκεκριμένη αναφορά και με ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία ήμασταν σε επαφή την τελευταία βδομάδα έτσι ώστε να γινόταν ανταλλαγή των εγγράφων πριν την επίσημη συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης. Είναι σημαντικά και τα μηνύματα που η ΕΕ στέλνει προς την Τουρκία μέσω αυτού του Συμβουλίου Σύνδεσης. Αναφορές οι οποίες αγγίζουν και τις σημερινές εξελίξεις και αναφέρομαι στην επανέναρξη του διαλόγου με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως τη στήριξή της στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ερώτηση: Επαναλαμβάνεται και η σαφής θέση για το πρόσθετο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης – πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Είναι υποχρέωση που πρέπει να εκπληρωθεί.
Απάντηση: Υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά, υπάρχουν και αναφορές σε πολλά άλλα θέματα που ενδιαφέρουν την Κ.Δ. – τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας που είναι και υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ – υπάρχουν σημαντικές αναφορές στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, σε πρόσφατες εξελίξεις όπως την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κ.Δ. όπου καταγράφεται το παράνομο των τουρκικών δραστηριοτήτων, στην ανάγκη συνεργασίας με τις Αρχές της Κ.Δ. στο θέμα της ασφάλειας των πτήσεων. Γενικότερα, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ- Τουρκίας και τα μηνύματα που προκύπτουν μέσα από τη συνάντηση αυτή.
Ερώτηση: Καταγράφεται και ως μια κίνηση που έχει τη σημασία της και από πλευράς Άγκυρας αυτή.
Απάντηση: Σίγουρα και είναι μια κίνηση που στέλνει και ένα μήνυμα σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και τον προσανατολισμό της προς την ΕΕ. Θεωρούμε πως τα αποτελέσματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής οδηγούν την Τουρκία σε μια σχέση πιο κοντά στην Ευρώπη. Είναι επιλογή η οποία κανείς, από πλευράς Τουρκίας, δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Το γεγονός ότι η Τουρκία θέλει να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία είναι κάτι σημαντικό, είναι κάτι που περνά μέσα από τη Λευκωσία, είναι κάτι που εμείς επιθυμούμε και θεωρούμε πως μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία θα γίνουν βήματα και προς την κατεύθυνση της Κ.Δ. και βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού.
Ερώτηση: Σύντομα θα προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας - αυτή είναι δήλωση που έκανε χθες ο Επίτροπος Διεύρυνσης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τσαβούσογλου και τον Τούρκο Υπουργό για θέματα ΕΕ.
Απάντηση: Ναι έχει κάνει αυτή τη δήλωση ο κ. Γιοχάνες Χαν. Έχουν γίνει δηλώσεις από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα. Βλέπουμε μια προσπάθεια στροφής προς την ΕΕ. Εμείς επιθυμούμε μια τέτοια εξέλιξη και ευελπιστούμε πως μέσα από αυτή την προσπάθεια θα βοηθηθεί και η όλη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.
Ερώτηση: Πως προετοιμάζονται οι διαπραγματευτές με την εντολή που έχουν πάρει από τους ηγέτες για να κάνουν έναν κοινό κατάλογο με ΜΟΕ; Και ξεκαθαρίστε μας τα ΜΟΕ γιατί τέτοια μέτρα μπορεί να αφορούν από την κατάργηση του εντύπου και λίστα με ναρκοπέδια μέχρι την Αμμόχωστο. Είναι ευρύ το φάσμα.
Απάντηση: Και οι δύο ηγέτες αναγνωρίζουν την προστιθέμενη αξία που θα έχουν τα ΜΟΕ, παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία, και προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης του στόχου που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι διαπραγματεύσεις, που είναι ο τερματισμός της κατοχής, του απαράδεκτου στάτους κβο. Είναι το πρώτο και σημαντικό δεδομένο το οποίο δεν ήταν πάντα εκεί. Είναι σημαντικό να το αναφέρουμε. Άρα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν δοθεί οδηγίες στους διαπραγματευτές να ετοιμαστεί ένας ενιαίος κατάλογος με πιθανά ΜΟΕ. Ξεκινούμε με μέτρα χαμηλής πολιτικής ή που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ούτε ιδιαίτερη προεργασία, έτσι ώστε να τεθούν ενώπιον των ηγετών στη συνάντηση της 28ης Μαΐου, οι οποίοι θα αποφασίσουν ποια από αυτά θα υιοθετηθούν.
Ερώτηση: Μέτρα που δεν εγείρουν πολιτικά και νομικά ζητήματα. Αυτό εννοείτε; Επειδή άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν διάφορες πληροφορίες για το ποια θα είναι τα μέτρα, π.χ. χαλούμι, εκμάθηση τουρκικής.
Απάντηση: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι να αναφέρουμε για κανένα θέμα. Θα πρέπει να σεβαστούμε την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον καταρτισμό ενός ενιαίου καταλόγου. Οι ηγέτες έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίσουν για τα μέτρα. Εμείς έχουμε κάνει και κάνουμε τη δική μας εσωτερική προεργασία. Είμαι σίγουρος το ίδιο γίνεται και από τουρκικής πλευράς με στόχο να γίνει αυτός ο ενιαίος κατάλογος. Άρα θα πρέπει να αναμένουμε. Ακούγονται πολλά, προτάσεις και ιδέες από τρίτους. Εμείς εξετάζουμε όλα τα δεδομένα. Επαναλαμβάνω είναι μέτρα που καλούνται να εξυπηρετήσουν τον στόχο της λύσης και της επανένωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να βλέπουμε και να αναμένουμε τη συνάντηση των ηγετών για αποφάσεις.
Ερώτηση: Φαντάζομαι πως το λογικό είναι να μην μπουν δύσκολα πράγματα που μπορούν να δημιουργήσουν τριβές και να αποσπούν τους δύο ηγέτες από την ουσία των συνομιλιών διότι αυτό που προέχει είναι να προχωρήσουν τα πράγματα ουσιαστικά και να μην σπαταλούν τον χρόνο οι ηγέτες να συζητούν τα ΜΟΕ.
Απάντηση: Σε καμία περίπτωση τα ΜΟΕ δεν θα υποκαταστήσουν τη λύση του Κυπριακού ή την προσπάθεια που γίνεται. Όπως σας έχω πει είναι μια παράλληλη διαδικασία η οποία ενισχύει τον στόχο που καλούνται να εξυπηρετήσουν οι συνομιλίες.
Ερώτηση: Αυτός ο ενιαίος κατάλογος είναι ένας κατάλογος με μέτρα τα οποία συμφώνησαν και οι δύο ή θα βάλει ο καθένας μέσα τα δικά του;
Απάντηση: Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε ενιαίο κατάλογο που συμφωνούν και οι δύο πλευρές. Γιατί έτσι η προστιθέμενη αξία των ΜΟΕ ενισχύεται πολύ περισσότερο όταν είναι αμοιβαία επωφελή. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η διάσταση. Να είναι μέτρα που ενισχύουν την προσπάθεια των συνομιλιών, βοηθούν στην καθημερινότητα των πολιτών – Ε/Κ και Τ/Κ – και τα επιθυμούν και οι δύο πλευρές.
Ερώτηση: Θα γίνει προεργασία από τους διαπραγματευτές και όταν πάει ο κατάλογος στους ηγέτες θα είναι συμφωνημένα μέτρα;
Απάντηση: Ναι, θα είναι μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να αποκλείεται ένας ηγέτης να θέλει να προτείνει ένα επιπλέον μέτρο.
Ερώτηση: Τι γίνεται με τον όλο σχεδιασμό; Έχουμε το Σάββατο την κοινωνική συνάντηση.
Απάντηση: Έχουμε αύριο, Τετάρτη, τη συνάντηση ανάμεσα στους δύο διαπραγματευτές. Υπάρχει η προγραμματισμένη συνάντηση για το Σάββατο, 23 Μαΐου. Δεν έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή διευθετηθεί οι λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης. Πρέπει να αναμένουμε μέχρι την Παρασκευή οπότε εκτιμώ πως θα υπάρξει και σχετική ανακοίνωση για την ώρα και τον χώρο συνάντησης των δύο ηγετών το προσεχές Σάββατο.