27/5/15

Χαιρετισμός Γενικής Διευθύντριας Υπουργείου Υγείας δρας Χριστίνας Γιαννάκη σε συνέντευξη Τύπου για την πολλαπλή σκλήρυνση

Χαιρετισμός Γενικής Διευθύντριας Υπουργείου Υγείας
δρας Χριστίνας Γιαννάκη σε συνέντευξη Τύπου για την πολλαπλή σκλήρυνση


 Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει το κοινό   για την πολλαπλή σκλήρυνση.

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μία αυτοάνοση ασθένεια που ταλαιπωρεί 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι μία ασθένεια που προτιμά το γυναικείο φύλο με διπλασία πιθανότητα και παρουσιάζεται στις παραγωγικές ηλικίες, δηλαδή μεταξύ    20-40 ετών.

Στην Κύπρο, υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 1.300 ασθενείς από πολλαπλή σκλήρυνση.

Η ασθένεια  επηρεάζει το νευρικό σύστημα, αφού ο αυτοάνοσος μηχανισμός καταστρέφει τη μυέλινη , ουσία που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του νευρικού ερεθίσματος. Εκτός από τα κινητικά προβλήματα είναι συνδεδεμένη με μεγάλο φορτίο ασθένειας και πολλές φορές επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ατόμου και της οικογένειας του.

Τα ακριβή αίτια της ασθένειας εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα. Είναι μια ασθένεια που μπορεί να πάρει πολλές μορφές, με τα καινούργια συμπτώματα να εμφανίζονται σε ξεχωριστά επεισόδια ή να αναπτύσσονται εξελικτικά. Αιτιολογική θεραπεία ακόμη δεν υπάρχει, αλλά η επιστήμη κατάφερε να τη δαμάσει με πολλές θεραπευτικές παρεμβάσεις. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη έχουν επιφέρει πολλές αλλαγές και   εναλλακτικές επιλογές για την αντιμετώπιση τόσο της ίδιας της νόσου όσο και των πιο σημαντικών συμπτωμάτων της.

Η πολιτεία έχει με κατανόηση εγκύψει στα προβλήματα των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση και η προσφερόμενη φροντίδα υγείας είναι αντίστοιχη με την προσφερόμενη ανάλογη στήριξη στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Υπουργείο μας,  παρέχει τα πιο μοντέρνα   φαρμακευτικά σκευάσματα   για  την αντιμετώπιση   της ασθένειας,   καθώς και υποστηρικτικές μεθόδους που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Η κάλυψη γίνεται τόσο για τους ασθενείς του Δημόσιου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα που παρακολουθούνται από Νευρολόγους και ακόμη και με τις παρούσες συνθήκες, οι ασθενείς θα τυγχάνουν της ίδιας ολιστικής αντιμετώπισης με το ελάχιστο αντίτιμο.

Θα πρέπει δε  να τονιστεί το γεγονός ότι η κάλυψη αυτή έχει   κόστος που ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 4.3 εκατομμύρια ευρώ και αφορά   σε  περίπου 425 ασθενείς. Για λόγους παρακολούθησης των δαπανών και των αποτελεσμάτων, το Υπουργείο Υγείας τηρεί σχετικό αρχείο και ακολουθούνται πρωτόκολλα και διαδικασίες που στόχο έχουν να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα του όλου προγράμματος.

Σίγουρα υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης της προσφοράς της πολιτείας προς τους ασθενείς   με πολλαπλή σκλήρυνση και τις οικογένειές τους. Σημασία έχει η προσπάθεια αυτή να καταβάλλεται συνεργατικά από το   Υπουργείο Υγείας και τους   οργανωμένους ασθενείς.

Η πολλαπλή σκλήρυνση εντάσσεται στις σπάνιες ασθένειες. Το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει Εθνική Στρατηγική Σπάνιων νοσημάτων και η υλοποίηση της προωθείται μέσα από   το διορισμό της Εθνικής Επιτροπής, παρά τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον τόπο.

Μία από τις κύριες μέριμνες του σχεδίου δράσης είναι και η καταγραφή των περιστατικών, ώστε πλέον να έχουμε μία αληθή γνώση του προβλήματος και να προχωρήσουμε σε μία ολιστική μελέτη των μέτρων που θα λαμβάνονται συντονισμένα, αρχίζοντας από την τριτογενή πρόληψη, μέχρι την αποκατάσταση.

Τελειώνοντας τον χαιρετισμό μου, επιθυμώ να συγχαρώ   τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης για το πολυσχιδές έργο του και εύχομαι κάθε επιτυχία.
_____________