14/5/15

Αναφορά Προέδρου της Βουλής στην επέτειο της Γενοκτονία των Ποντίων και την Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στην ολομέλεια

Αναφορά Προέδρου της Βουλής στην επέτειο της Γενοκτονία των Ποντίων
και την Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στην ολομέλεια


Όπως γνωρίζετε, η 19η Μαΐου έχει από το 1994 κηρυχθεί ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, της δεύτερης, μετά από αυτή των Αρμενίων, γενοκτονίας του 20ού αιώνα.

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας αιώνας από τις σφαγές, τη συστηματική και μεθοδευμένη εξόντωση και τον εκτοπισμό του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής του Πόντου, που πραγματοποιήθηκε από το Κίνημα των Νεοτούρκων κατά την περίοδο 1916-1923.

Ο ελληνισμός του Πόντου υπέστη κάθε είδους βιαιότητα και σκληρότητα꞉ σφαγές, πυρπολήσεις και λεηλασίες χωριών, τρομοκρατία, τάγματα εργασίας, βιασμούς, εξορίες, διωγμούς.

Το τραγικό αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η εξόντωση πέραν των τριακοσίων πενήντα χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου. Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν ξεριζώθηκαν βίαια από τα χώματα των πατέρων τους, τα δικά τους πριν ακόμη και από την εποχή του Ομήρου, και για να σωθούν κατέφυγαν στην τότε Σοβιετική Ένωση, αλλά και στη μητροπολιτική Ελλάδα.

Το τέλος του ελληνισμού του Πόντου αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα της πολιτικής του Κεμαλισμού για εθνοκάθαρση και βίαιο επεκτατισμό της νέας Τουρκίας. Η πολιτική αυτή παραμένει αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα και τις συνέπειές της εξακολουθεί να υφίσταται και η δική μας πατρίδα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής προς τους ηρωικούς αγωνιστές που πολέμησαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Οι εκατόμβες των νεκρών και οι φρικαλεότητες του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου μας υπενθυμίζουν τις ολέθριες συνέπειες που επιφέρουν οι φανατικές ιδεολογίες, όπως ο φασισμός και ο ρατσισμός. Παράλληλα, μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μας υπενθυμίζουν την ανάγκη για εγρήγορση για εξισορρόπηση ηγεμονικών τάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν, τόσο στην Ενωμένη Ευρώπη όσο και διεθνώς.

Βαρύ τίμημα πλήρωσε και η Κύπρος με τους εθελοντές που συμμετείχαν στον αγώνα κατά του φασισμού. Οι νεκροί μάς άφησαν ιερή παρακαταθήκη τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Μας άφησαν χρέος την επίδειξη μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα επανεμφάνισης τέτοιων ιδεολογιών.   Ιδίως κράτη που υφίστανται τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές δυσχέρειες όπως η Κύπρος, οφείλουν να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, καθώς τότε όπως και τώρα, οι ακραίες ιδεολογίες καιροφυλακτούν για να σπείρουν στη συνείδηση των πολιτών τους σπόρους της μισαλλοδοξίας.

Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε παρά να υπενθυμίσουμε ότι η Κύπρος, τελώντας ακόμα υπό τουρκική κατοχή, αποτελεί θύμα της βίας, του επεκτατισμού και της παραβίασης των αρχών του διεθνούς δικαίου, που στάθηκαν αιτία τόσων αιματηρών συγκρούσεων στο παρελθόν.  

Απευθύνουμε εκ νέου έκκληση στη διεθνή κοινότητα για εφαρμογή χωρίς διάκριση και χωρίς εκπτώσεις των αρχών και αξιών που ορθώθηκαν μέσα από τις εκατόμβες των νεκρών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να θυμίζουν το «ποτέ ξανά φασισμός» και το πόσο ανεκτίμητες είναι η ειρήνη και η δημοκρατία.   Είναι αυτό η ένδειξη ελάχιστης τιμής στη θυσία τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της ποντιακής γενοκτονίας και όσων έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση της ελευθερίας κατά το Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο.
_____________