21/5/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού σε Συνέδριο για την ιστορία της Σαλαμίνας

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού
σε Συνέδριο για την ιστορία της Σαλαμίνας


Με ιδιαίτερη τιμή και ευχαρίστηση αποδέχτηκα την πρόσκληση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων να απευθύνω χαιρετισμό στο σημαντικό αυτό Συνέδριο που διοργανώνουν, με θέμα: «Ιστορία και Αρχαιολογία της Σαλαμίνας της Κύπρου: Από την πρώιμη μέχρι την ύστερη αρχαιότητα».

Στόχος του τριήμερου Συνεδρίου είναι, με τη συμβολή διακεκριμένων ιστορικών και αρχαιολόγων, η Σαλαμίνα της Κύπρου να βγει από τη λήθη και την αφάνεια και να επανέλθει στο προσκήνιο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος. Οι ανασκαφές στη Σαλαμίνα ξεκίνησαν το 1952 και κράτησαν μέχρι το 1974, οπότε διακόπηκαν εξαιτίας της τουρκικής εισβολής. Τις ανασκαφές διεξήγαγε το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ενώ από το 1965 ξεκίνησε η συνεργασία του Τμήματος με το Πανεπιστήμιο της Λυών. Από το 1974, δυστυχώς, η Σαλαμίνα απουσιάζει εντελώς από τη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία, ενώ αποτέλεσε για τελευταία φορά αντικείμενο Συνεδρίου, το 1978 στη Λυών.

Η ίδρυση της Σαλαμίνας συνδέεται μυθολογικά με το τέλος του Τρωικού πολέμου και τον ομηρικό ήρωα Τεύκρο και τοποθετείται χρονικά στο τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ. Ο Τεύκρος, εξόριστος από τον πατέρα του Τελαμώνα, βασιλιά της ελληνικής Σαλαμίνας, ίδρυσε την πόλη επάνω στη θάλασσα, στην ανατολική ακτή της Κύπρου, για να του θυμίζει την πατρίδα του στον Σαρωνικό κόλπο. Η πλούσια ενδοχώρα και το φυσικό λιμάνι εξασφάλισαν στη Σαλαμίνα οικονομική δύναμη, πολιτική ισχύ και πολιτιστική λάμψη για περισσότερο από χίλια χρόνια.
 
Η σημαντικότερη όμως προσωπικότητα της Σαλαμίνας υπήρξε ο βασιλιάς Ευαγόρας Α´, στα τέλη του 5 ου με αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. Αν και ο αγώνας που διεξήγαγε εναντίον των Περσών, για απελευθέρωση του νησιού, δεν έφερε το ποθητό αποτέλεσμα, ο Ευαγόρας είναι εκείνος που πέτυχε την οριστική εδραίωση του ελληνικού πολιτισμού στην Κύπρο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη της ιστορικής της πορείας έως τις μέρες μας.

Σήμερα, επιστήμονες, φοιτητές και ευρύτερο κοινό είμαστε σε θέση να μελετήσουμε την ιστορία της Σαλαμίνας και τη σημασία της για τον πολιτισμό της Μεσογείου, μέσα από μία εκτενέστατη βιβλιογραφία που δημοσιεύτηκε από Κύπριους, Γάλλους και άλλους ξένους επιστήμονες, με τα πορίσματα των ανασκαφών που διεξήχθηκαν μέχρι το 1974, τόσο στην πόλη όσο και στη νεκρόπολη.

Ευελπιστούμε, ωστόσο, ότι θα επιτευχθεί ο στόχος του Συνεδρίου και ότι η Σαλαμίνα του Τεύκρου, του Ευαγόρα και του Αγίου Επιφανίου, το προπύργιο αυτό του ελληνικού πολιτισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, θα γνωρίσει σύντομα και πάλι μέρες δόξας και μεγαλείου στο επιστημονικό πεδίο της ιστορίας και αρχαιολογίας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συγχαίρει θερμά τους εμπνευστές της διοργάνωσης του Συνεδρίου, καθώς τέτοιου είδους δραστηριότητες προβάλλουν, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου. Εύχομαι κάθε επιτυχία στους ομιλητές και στις εργασίες που θα ακολουθήσουν.
 
_____________