26/5/15

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 45ου Περιφερειακού Συνεδρίου Βρετανικών Νήσων και Μεσογείου του CPA , στη Λεμεσό

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 45ου Περιφερειακού Συνεδρίου
 Βρετανικών Νήσων και Μεσογείου του CPA , στη Λεμεσό


Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του 45 ου Περιφερειακού Συνεδρίου Βρετανικών Νήσων και Μεσογείου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου ( CPA ), το οποίο φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Λεμεσό.

Κατά τη σημερινή, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο θέμα «Κοινοβούλια και Λογοδοσία». Της συνεδρίας της ολομέλειας προήδρευσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ενώ κύριοι ομιλητές ήταν ο δικηγόρος, πρώην Υπουργός και πρώην βουλευτής, δρ Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο Ερευνητικός Συνεργάτης και Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου δρ Άδωνις Πηγασίου.

Εισάγοντας το θέμα, ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στο ανησυχητικό φαινόμενο της αυξανόμενης έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτειακούς θεσμούς, γεγονός που καταδεικνύουν και τα αυξημένα ποσοστά αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις Ευρωεκλογές του 2014. Ο κ. Προδρόμου τόνισε την αυξημένη ευθύνη που φέρουν τα Κοινοβούλια για λογοδοσία και διαφάνεια ως μέσο για αποκατάσταση και διατήρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Στόχος των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού πρέπει να είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης στη δημοκρατία, μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες αντιπροσωπευτικές, διαφανείς και προσβάσιμες στους πολίτες, κατέληξε ο κ. Προδρόμου.    

Ο δρ Κύπρος Χρυσοστομίδης, μεταξύ άλλων, εντόπισε στην παρουσίασή του σειρά ενεργειών, που μπορούν να ενισχύσουν, όπως είπε, τη λογοδοσία των μελών του Κοινοβουλίου προς το εκλογικό σώμα, κάνοντας αναφορές στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης του μηχανισμού τακτικής δήλωσης των οικονομικών συμφερόντων και περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών, τη σημασία της δημόσιας μετάδοσης των κοινοβουλευτικών εργασιών, καθώς και την ενίσχυση των μηχανισμών εντοπισμού και καταγγελίας φαινομένων διαφθοράς και της προσαγωγής των παραβατών ενώπιον της δικαιοσύνης. Καταλήγοντας, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τους θεσμούς αποτελεί πρόκληση, που επιβάλλει και αυξημένη ευαισθησία στο θέμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι κάθε Κοινοβούλιο είναι μοναδικό, καθώς αποτελεί προϊόν των ιστορικών και πολιτιστικών συνθηκών της χώρας του και, σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να δημιουργήσει το μοντέλο λογοδοσίας που ανταποκρίνεται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.

Στη συνέχεια, ο δρ Άδωνις Πηγασίου προσέγγισε το ζήτημα από θεωρητική σκοπιά, με ιδιαίτερη έμφαση στην αμφίδρομη σχέση που δημιουργείται μεταξύ του εκλογικού σώματος και των εκλεγμένων αξιωματούχων. Αναλύοντας περαιτέρω την έννοια της λογοδοσίας, ο δρ Πηγασίου αναφέρθηκε ειδικότερα στη συνταγματική πτυχή του θέματος, στο πλαίσιο δημοκρατικών καθεστώτων, εμβαθύνοντας ιδιαίτερα στην περίπτωση της Κύπρου.

Ακολούθησε συζήτηση σε δύο χωριστά εργαστήρια, όπου εξετάστηκαν θέματα που  αφορούν, αφενός, στις κοινοβουλευτικές ευθύνες σε θέματα επαγγελματικού ήθους και, αφετέρου, στα υπέρ και τα κατά της δημοσιότητας σε σχέση με τις εργασίες των Κοινοβουλίων.

Στο εργαστήρι με θέμα «Ποιες οι ευθύνες των Μελών του Κοινοβουλίου σε θέματα επαγγελματικού ήθους», τον συντονισμό ανέλαβε ο δικηγόρος, πρώην βουλευτής, δρ Χρίστος Κληρίδης, ενώ εισηγητής ήταν ο βουλευτής της Νήσου Man κ. Chris Thomas. Το εργαστήρι με θέμα «Κοινοβούλια και δημοσιότητα: Τα υπέρ και τα κατά», συντόνιζε ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου κ. Θέμης Θεμιστοκλέους, ενώ εισηγητής ήταν ο επίσης βουλευτής της Νήσου Man κ. Alfed Cannan.

Σε σχετική παρέμβασή του στο τελευταίο εργαστήρι, ο βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στο CPA, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η μετάδοση από τα ηλεκτρονικά μέσα και η γενικότερη κάλυψη των εργασιών των Κοινοβουλίων από τα ΜΜΕ αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας για τους βουλευτές, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα το βασικό δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται σχετικά με την κοινοβουλευτική διαδικασία, συμβάλλοντας έτσι στη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Στην καταληκτική συνεδρία, την οποία συντόνιζε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στο CPA, βουλευτής, δρ Πάμπος Παπαγεωργίου, οι τέσσερεις εισηγητές των αντίστοιχων εργαστηρίων παρουσίασαν τα συμπεράσματα από την κάθε συζήτηση που διεξήχθη σε αυτά.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου θα παραθέσει απόψε επίσημο αποχαιρετιστήριο δείπνο προς τιμή των συνέδρων, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
__________