13/5/15

Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης
13/05/2015


O Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος χαιρετίζει την ανακοίνωση που εγκρίθηκε σήμερα από το Κολλέγιο των Ευρωπαίων Επιτρόπων για την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση που προβλέπει άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα, για την αντιμετώπιση των σοβαρών μεταναστευτικών ρευμάτων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, ιδιαίτερα οι χώρες της Μεσογείου, και των προβλημάτων, τα οποία δημιουργούνται από τη διαχείριση τέτοιου είδους φαινομένων.

Η Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση προτείνει ένα στρατηγικό χάρτη πολιτικής, ο οποίος καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας των κρατών μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων εταίρων, για τους επόμενους μήνες, για τη διαχείριση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος.

Τα ευεργετήματα της πρότασης για την Κύπρο είναι χειροπιαστά. Διότι, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια δικαιότερη κατανομή του βάρους στην αντιμετώπιση των κυμάτων μετανάστευσης. Δημιουργεί, επίσης, μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εισαγωγή ποσοστώσεων (quota) στην κατανομή των μεταναστευτικών ροών στα κράτη μέλη.

Τέλος, ο κ. Χάσικος επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων κ. Χρήστο Στυλιανίδη, για την άψογη συνεργασία που είχαν στο θέμα αυτό