28/4/15

Σημείωμα για τα αποτελέσματα των «προεδρικών εκλογών» που διεξήχθηκαν στα κατεχόμενα



Σημείωμα για τα αποτελέσματα των  «προεδρικών εκλογών» που διεξήχθηκαν στα κατεχόμενα


Ο Μουσταφά Ακιντζί είναι πλέον ο νέος ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, αφού επικράτησε με 60,50% έναντι 39.50% τουαντιπάλου του Ντερβίς Έρογλου στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» που διεξήχθηκαν στις 26 Απριλίου 2015 στα κατεχόμενα. Ο Ακιντζί κατάφερε να επικρατήσει σχεδόν σε όλες τις «εκλογικές περιφέρειες» των κατεχομένων, στην κατεχόμενη Λευκωσία (66.10%), Αμμόχωστό (56,87%), Μόρφου (61.36%)και Κερύνεια (61.32%). Μόνο στο Τρίκωμο, όπου είναι συγκεντρωμένες μεγαλύτερες ομάδες εποίκων, ο Έρογλου (50.16%) κατάφερε να ξεπεράσει τα ποσοστά του Ακιντζί (49.84%), με ελάχιστη ωστόσο διαφορά, γεγονός που υποδεικνύειτην υποστήριξη από μεγάλο ποσοστό των εποίκωνστο πρόσωπο του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Η επικράτηση Ακιντζί σχετίζεται με τις κομματικές και ιδεολογικές ανακατατάξεων οι οποίες είχαν καταγραφεί και στις δύο προηγούμενες «εκλογικές αναμετρήσεις» στα κατεχόμενα, τις «βουλευτικές εκλογές» του 2013 και με τις «δημοτικές εκλογές» του 2014 όπου διαφάνηκε η απαξίωση των «ψηφοφόρων» στα παλιά κομματικά και πολιτικά σχήματα. Επιπλέον, σχετίζεται με την επιφυλακτικότητα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας απέναντι στην ισλαμοποιημένη κυβέρνηση της Άγκυρας και τις προσπάθειες ηγεμονίας της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Αυτή η έντονη ανάγκη των Τουρκοκυπρίων για επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας τους, της ανάγκης για αυτονόμηση από την Άγκυρα και απεγκλωβισμού τους από τον οικονομικό και πολιτικό εναγκαλισμό της Άγκυρας εκφράστηκε από τον Ακιντζί ο οποίος καθ΄ όλη την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δήλωνε πως θα εργαστεί για την επίτευξη λύσης η οποία όπως τόνιζε είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι στην Κύπρο. Οι προεκλογικές του διακηρύξεις, όπως για παράδειγμα το θέμα της διάνοιξης των Βαρωσίων ως μέσο οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης είναι ενδεικτικές των προθέσεων του. Ο Ακιντζί ήταν ο μόνος πολιτικός που κατάφερε να πιάσει το νήμα της στάσης που τήρησαν το 2004 οι Τουρκοκύπριοι επί του σχεδίου Ανάν και της πολιτικής κινητοποίησης που είχε δημιουργηθεί τότε και άντλησε πολιτικό λόγο και έρεισμα από αυτό, γεγονός που είχε ανταπόκριση από τους ψηφοφόρους. Συνεπώς η εκλογή του εκφράζει αυτή την ανάγκη και συνεχίζει αυτή την πραγματικότητα.

Πρώτη κρίση στις σχέσεις Ακιντζί Ερντογάν:
Στο πλαίσιο των προεκλογικών του εξαγγελιών, ο Ακιντζί ανέφερε πως οι σχέσεις κατεχομένων-Τουρκίας δεν θα πρέπει να είναι ούτε σχέσεις υποταγής ούτε σχέσεις σύγκρουσης, αλλά να είναι σχέσεις φιλικές και διπλωματικές. Η στάση του αυτή, καθώς και οι διακηρύξεις του απέναντι στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού ήταν η αιτία για την δημιουργία κρίσης στις σχέσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ελάχιστες ώρες μετά την «εκλογή» του.Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε ο Ερντογάν στον Ακιντζί, τόνισε πως δεν μπορεί να υιοθετηθεί μια προσέγγιση στην εξεύρεση λύσης με κάθε κόστος. Στην συνέχεια, σε δηλώσεις του πριν την αναχώρηση του για το Κουβέιτ, ο Ερντογάν ουσιαστικά κατηγόρησε τον Ακιντζί πως βιάστηκε να δηλώσει την χειραφέτηση του από την Άγκυρα και δήλωσε πως η Τουρκία κάθε χρόνο συμβάλλει με το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στον προϋπολογισμό των κατεχομένων, «Πληρώσαμε βαρύ φόρο στη βόρεια Κύπρο και για αυτό είμαστε η μητέρα πατρίδα», είπε. Ο Ακιντζί αντέδρασε τονίζοντας πως και η Τουρκία επωφελείται από την Κύπρο, αφού η πλειοψηφία των εισαγωγών στα κατεχόμενα γίνεται αποκλειστικά από την Τουρκία ενώ ανέφερε ότι γεωπολιτικά η Κύπρος έχει τεράστια σημασία για την Τουρκία. Διερωτήθηκε επίσης πότε η «θυγατέρα» θα μπορέσει να μεγαλώσει. Η κρίση ανάμεσα στους δύο φαίνεται πως εξομαλύνθηκε μέσα από ένα τηλεφώνημα, ωστόσο, οι διαφορές που βγήκαν στην επιφάνεια πριν καν περάσουν 24 ώρες από την ανάδειξη του Ακιντζί στην ηγεσία της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, δίνουν το στίγμα των εξελίξεων. Ωστόσο, ο Ακιντζί δήλωσε πως στόχος του δεν είναι να έλθει σε ρήξη με την Τουρκία. Η δημιουργία μιας μεγάλης κρίσης άλλωστε και η δημιουργία ενός αγεφύρωτου χάσματος δεν μπορεί να είναι προς όφελος του Ακιντζί αφού η Τουρκία είναι ο μοναδικός χρηματικός αιμοδότης των κατεχομένων και συντηρεί τον «κρατικό μηχανισμό» του ψευδοκράτους. Αξίζει, να σημειωθεί πως οι αντιδράσεις τόσο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, όσο και του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου απέναντι στον Ακιντζί ήταν περισσότερο θετικές.

Οι αλλαγές στην δεξιά:
Το αποτέλεσμα των «εκλογών» μπορεί να θεωρηθεί μεγάλη ήττα τόσο για τον ίδιο τον Έρογλου, όσο και για τα παραδοσιακά κόμματα της δεξιάς στα κατεχόμενα τα οποία δεν μπόρεσαν να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους αφού το 39.5% που έλαβε ο Έρογλου απέχει από το 27,3% που έλαβε το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το23.2% που έλαβε το Δημοκρατικό Κόμμα στις «βουλευτικές εκλογές» το 2013. Η σημαντική νίκη του Κουντρέτ Όζερσαϊ που κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 21% στον πρώτο γύρο των εκλογών αναμένεται να αλλάξει τον πολιτικό χάρτη της Τουρκοκυπριακής δεξιάς. Ο Όζερσαϊ αναμένετε να προχωρήσει σύντομα στον μετασχηματισμό του πολιτικού του Κινήματος «Συγκεντρωνόμαστε» (Toparlanıyoruz) σε κόμμα.

Οι αλλαγές στην αριστερά:
Η μεγάλη ήττα της υποψήφιας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ΣιμπέλΣιμπέρ στις «εκλογές» έχει φέρει στην επιφάνεια την μεγάλη κρίση που υπόβοσκε στο Κόμμα ανάμεσα στα παλαιά σκληροπυρηνικά αριστερά  στελέχη και τα πιο φιλελεύθερα και πιο φιλικά διακείμενα προς την Άγκυρα. Η ήττα της Σιμπέλ ήταν και ήττα της νέας ομάδας του Κόμματος στο οποίο παλιά στελέχη, όπως ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο ΦερντιΣαμπίτΣογιέρ αναμένεται να ανέλθουν στην ηγεσία. Ήδη έχει εξαγγελθεί το εκλογικό συνέδριο του Κόμματος στις 14 Ιουνίου, όπου ο νυν ηγέτης και λεγόμενος πρωθυπουργός ΟζγκάνΓιοργκαζτίογλου δήλωσε πως δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία, την οποία αναμένεται να διεκδικήσει με επιτυχία ο Ταλάτ.
…………
Κωνσταντία Σωτηρίου, Λειτουργό Τύπου και Πληροφοριών
……