29/4/15

Δήλωση του Προέδρου της Αιγύπτου

Δήλωση του Προέδρου της Αιγύπτου στη συνέντευξη Τύπου μετά την τριμερή συνάντηση Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας

Ανεπίσημη μετάφραση

Εκφράζω εκ νέου τη χαρά μου για το ότι συναντιόμαστε στο έδαφος της φίλης χώρας Κύπρου. Και συναντιόμαστε εκ νέου με τον εξοχότατο Κύπριο Πρόεδρο, και εξαίρω τις ιστορικές ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών μας. Τονίζοντας τη σταθερή μας θέση σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα. Μια θέση η οποία βασίζεται στο ενδιαφέρον μας για την ενότητα του κυπριακού λαού, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των εδαφών.

Επίσης, έχω τη χαρά να συναντήσω τον εξοχότατο Πρωθυπουργό της Ελλάδας και εκτιμώ το ενδιαφέρον του για συμμετοχή το οποίο υπογραμμίζει τη σταθερή θέση της χώρας του για τη συχνότητα του μηχανισμού των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των τριών χωρών μας.

Αυτές οι συναντήσεις ξεκίνησαν σε επίπεδο κορυφής στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου του 2014. Η συνάντηση με τον εξοχότατο Πρωθυπουργό γίνεται σήμερα, λίγες μέρες αφότου υποδέχθηκε η Αίγυπτος τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η περιοχή έχει την ιστορία της επίσης, υπάρχουν τα δεδομένα της γεωγραφίας, τονίζοντας ότι αυτή η συνοχή και η μεταξύ των δυο πολιτισμών του ελληνικού και του αιγυπτιακού, των αρχαίων πολιτισμών, είχε τη σπάνια συμβολή της στην περαιτέρω διαμόρφωση των μοναδικών σχέσεών τους στην ιστορία. Ήταν μια πολιτισμική αλληλεπίδραση, η οποία χαρακτηρίστηκε από την αρετή της ανοχής και της εκτίμησης της γνώσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί αυτό το ιδιαίτερο πολιτισμικό μίγμα, το οποίο είχε διαφωτιστική επιρροή, είχε πολιτισμική επίδραση, είχε επιστημονική φλόγα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας.

Έχοντας ως πηγή της αποφασιστικότητάς μας την αναμόχλευση του παρελθόντος και της κοινής μας παράδοσης, προσδοκούμε στη διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος το οποίο θα εξασφαλίζει την καλή ζωή στους λαούς μας, μέσα στα πλαίσια σχέσεων, τα οποία χαρακτηρίζονται από την ανοχή, την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευημερία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η Μεσόγειος Θάλασσα μας ενώνει και σχεδόν μάς προτρέπει στην υιοθέτηση μια κοινής φόρμουλας συμβίωσης. Σήμερα, λοιπόν, συναντιόμαστε εκ νέου για το καλό των χωρών μας, των λαών μας, εκφράζοντας τη σταθερή μας θέση προς τις ιστορικές μας αξίες, τις σταθερές μας αξίες, προσδοκώντας με ένα σύγχρονο πρίσμα ένα αύριο του οποίου οι ορίζοντες θα είναι ευρύτεροι για όλους τους λαούς της περιοχής.

Ο λαός της Αιγύπτου παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη συνάντησή μας σήμερα και πιστεύω ότι αισθάνεστε τη θέση που κατέχουν η Κύπρος και η Ελλάδα για τον αιγυπτιακό λαό. Είναι μια θέση η οποία αποκτήθηκε από την πάροδο της ιστορίας, ωστόσο έχει εδραιωθεί περαιτέρω στις καρδιές των Αιγυπτίων ως ένδειξη εκτίμησης για τις ισχυρές θέσεις που εξέφρασαν οι δυο χώρες για τη στήριξη της ελεύθερης αιγυπτιακής λαϊκής βούλησης που εκδηλώθηκε στις 30 Ιουνίου 2013.

Σήμερα συζητήσαμε για να ανοίξουμε νέους ορίζοντες συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας στους οικονομικούς, εμπορικούς και επενδυτικούς τομείς. Καθώς επίσης στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των ναυτιλιακών μεταφορών. Ιδιαίτερα μετά τη διάσκεψη στήριξης και ανάπτυξης της αιγυπτιακής οικονομίας που συνήλθε στην πόλη του Σάλμ ελ Σέιχ από τις 13 μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2015.

Μια διάσκεψη κατά την οποία εκδηλώθηκε και προβλήθηκε η ζωτικότητα που διακρίνει την αιγυπτιακή οικονομία και οι υφιστάμενες επενδυτικές ευκαιρίες.

Η ευρεία διεθνής συμμετοχή στη διάσκεψη αντανακλά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες ανάπτυξης και ανάκαμψης είτε σε οικονομικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο στην Αίγυπτο, στο προσεχές διάστημα.

Επομένως έχουμε συμφωνήσει να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της μεταξύ μας συνεργασίας προκειμένου να είναι ανάλογο με το επίπεδο των πολιτικών σχέσεων καθώς επίσης του πολιτικού συντονισμού που υφίσταται μεταξύ μας, προκειμένου οι χώρες μας να γίνουν μια φυσική πύλη για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης.
Σχετικά με τα θέματα που αφορούν την κοινή μας περιοχή, τα οράματά μας, έχουμε συμφωνήσει σχετικά με τη σημασία εξασφάλισης της ομαδικής βούλησης για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μέσα από ένα γενικό όραμα, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις πολιτικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές διαστάσεις και εντάσσεται και στηρίζεται στην υποστήριξη των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για να στεγνώσουν πλέον οι πηγές της τρομοκρατίας και να σταματήσει ο εφοδιασμός των εξτρεμιστικών οργανώσεων με χρήμα και όπλα.

Μας λυπεί όλους ότι αυτές οι ομάδες του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, οι οποίες αντλούν τις εξτρεμιστικές, βίαιες αντιλήψεις και σκέψεις τους από μια πηγή, διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα κάτω από τη σκέπη και το πρόσχημα της θρησκείας. Kαι βλέπουμε αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα τους σε μορφή ομαδικών σφαγών όπου επιλέγονται τα θύματα σύμφωνα με την ταυτότητα και το θρήσκευμά τους.

Επιτρέψτε μου εκ μέρους της Αιγύπτου να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους αδελφούς Αιθίοπες οι οποίοι αποκεφαλίστηκαν πριν από λίγες μέρες στη Λιβύη.

Έχουμε συμφωνήσει στη συνέχιση της συνεργασίας από κοινού για να συμβάλουμε στην επίτευξη μόνιμων λύσεων και δίκαιων διευθετήσεων των ζητημάτων της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Επικεφαλής των οποίων είναι το Παλαιστινιακό Πρόβλημα καθώς επίσης και η αναβίωση των ειρηνευτικών διαδικασιών, με σκοπό την επίτευξη λύσης που να βασίζεται στα δυο κράτη βάσει των ψηφισμάτων της διεθνούς νομιμότητας, προκειμένου να επιτευχθεί η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με κυριαρχία, βάσει των συνόρων της 4ης Ιουνίου του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.
Υπογραμμίσαμε τη σημασία των κοινών προσπαθειών προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα στη Λιβύη, η στήριξη της νομιμότητας των εθνικών θεσμών. Εκφράσαμε επίσης την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας σε αυτήν την αδελφή χώρα, καθώς επίσης σχετικά με τις τρομοκρατικές απειλές, οι οποίες επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτονικών χωρών και των μεσογειακών χωρών. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να προχωρήσουμε προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, παράλληλα με τις καταβαλλόμενες διεθνείς πολιτικές προσπάθειες για την επίτευξη της εθνικής συμφιλίωσης και την εκτέλεση των σχετικών με το θέμα ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Για άλλη μια φορά εκφράζω τη χαρά μου για την επίσκεψη στην Κύπρο και τη συνάντηση με δυο ξεχωριστούς ηγέτες σε δυο φίλες χώρες.

Πιστεύω ότι η σύγκληση της Τριμερούς Διάσκεψης Κορυφής, της δεύτερης διάσκεψης των χωρών μας, η οποία συνέρχεται μετά την πάροδο μόλις έξι μηνών από την πρώτη συνάντησή μας, αντανακλά με ευκρίνεια τη βούληση των χωρών μας για την εμβάθυνση των μεταξύ μας συνεργασιών, διαφυλάσσει τα συμφέροντα των χωρών μας και στηρίζει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, διαθέτοντας έτσι και εξασφαλίζοντας ένα πετυχημένο μοντέλο Ευρωμεσογεικής συνεργασίας προς όφελος των πολιτών μας.

Σας ευχαριστώ εκ μέρους κάθε Αιγυπτίου και Αιγυπτίας για τη θερμή υποδοχή και το θετικό κλίμα που κυριάρχησε στην επίσκεψη και για τα όσα αντιληφθήκαμε, κατά τη διάρκεια των συναντήσεών μας, για την ειλικρινή πολιτική πρόθεση, ευκρινή βούληση για την περαιτέρω νέα προώθηση των ξεχωριστών μας διακεκριμένων σχέσεων