6/4/15

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα σε εκδήλωση με εγκλωβισμένα παιδιά του Ριζοκαρπάσου

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα
σε εκδήλωση με εγκλωβισμένα παιδιά του Ριζοκαρπάσου


Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Θα ήθελα να υπογραμμίσω πρώτα από όλα το γεγονός ότι η πρόσκλησή σας για τη συνάντηση αυτή και η φιλοξενία, που παρέχετε σήμερα προς τους εγκλωβισμένους μαθητές του Ριζοκάρπασου, επιβεβαιώνει και τονίζει το προσωπικό μεγάλο σας ενδιαφέρον για τους εγκλωβισμένους μας.

Έχετε θέσει ψηλά στις προτεραιότητές σας τα θέματα που απασχολούν τους εγκλωβισμένους μας, κύριε Πρόεδρε, οι οποίοι παρά το πέρασμα των χρόνων συνεχίζουν να βιώνουν καθημερινά τις καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής.  

Τα θέματα αυτά, όπως και αυτά των προσφύγων, και των αγνοουμένων, αγγίζουν την ουσία του Κυπριακού που είναι η παράνομη εισβολή και κατοχή και η κατ’ εξακολούθηση κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας, όπως εξάλλου αυτό έχει   αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την αποδοχή της Τέταρτης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου και την καταδίκη της Τουρκίας.

Είναι και προσωπικά μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου για τη συνάντηση αυτή με τους εγκλωβισμένους μαθητές του Ριζοκάρπασου. Στα πρόσωπά τους αποτυπώνεται η ισχυρή θέληση να παραμείνουν, παρά τα τόσα προβλήματα, ακρίτες στη γη των γονέων και των άλλων προγόνων τους. Υποβάλλονται σε προσωπικές θυσίες, στερούνται πράγματα που για άλλα παιδιά της ηλικίας τους είναι αυτονόητα στην καθημερινή τους ζωή. Και η επιλογή τους να παραμένουν στην Καρπασία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, φανερώνει άτομα με ανώτερο ψυχικό σθένος και δύναμη.

Μεγαλώνουν σε συνθήκες στρατιωτικής κατοχής και μαζί με τους άλλους εγκλωβισμένους της Καρπασίας δίνουν καθημερινά μάθημα υπομονής και καρτερίας, μάθημα αντοχής και αυταπάρνησης. Μάθημα προσήλωσης στις ρίζες και τις παραδόσεις τους, μάθημα αψεγάδιαστης αγάπης για τον τόπο τους.

Αγαπητά μου παιδιά,

Μας μεταφέρετε εικόνες από ένα μοναδικό παράδεισο, εικόνες από την Καρπασία,   τη χερσόνησο των Αγίων μας. Μας μεταφέρετε την μυρωδιά των κυκλάμινων του Ριζοκαρπάσου που ανθίζουν πάντα για όλους μας. Μας μεταφέρετε, ακόμη, την ελπίδα που είναι ανθισμένη στις καρδιές μας. Τα κυκλάμινα της Καρπασίας δεν θα μαράνουν όσο ποτίζονται από εσάς και τη μοναδική σας αγάπη για τον τόπο.

Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τους εκπαιδευτικούς μας για το σημαντικό έργο που επιτελούν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου σε πολύ δύσκολες συνθήκες.    Ευχαριστώ, επίσης, τους κοινοτάρχες των εγκλωβισμένων κοινοτήτων μας για την συνεργασία και τη βοήθεια.

Εκφράζοντας και τον προσωπικό μου θαυμασμό, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε καλό: Χαρά, υγεία, πρόοδο. Και, κυρίως, το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού που σε λίγες μέρες θα πλημμυρίσει τις ψυχές όλων μας, να φέρει σύντομα και το μήνυμα της Ανάστασης της πατρίδας μας, το μήνυμα της απελευθέρωσης του ηρωικού Ριζοκάρπασου και των άλλων κατεχόμενων μας περιοχών.