23/3/15

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου για τις καθυστερήσεις διεκπεραίωσης υποθέσεων

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικου
για τις καθυστερήσεις διεκπεραίωσης υποθέσεων


Πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για τους λόγους καθυστέρησης διεκπεραίωσης υποθέσεων σε Διευθύνσεις και Τμήματα του Κτηματολογίου, της Πολεοδομίας και των Επαρχιακών Διοικήσεων ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Υπουργός ερωτηθείς για το θέμα των νέων τεσσάρων Επάρχων είπε ότι με την ευκαιρία της απόφασης της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας για την επιλογή των τεσσάρων  νέων Επάρχων - για Λευκωσία, Λάρνακα, Αμμόχωστο και Λεμεσό - καθώς και του Διευθυντή του Κτηματολογίου και της Διευθύντριας Πολεοδομίας, «δώσαμε κάποιες κατευθύνσεις για αυτούς τους ουσιαστικούς τομείς που άπτονται της εσωτερικής διακυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχουν καθυστερημένες υποθέσεις. Γίνεται αγώνας πίεσης τόσο πάνω στους Διευθυντές όσο και στους Λειτουργούς, έτσι ώστε να μην αφήνουν καθυστερημένες υποθέσεις.

Όλες αυτές οι υποθέσεις πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Τους δόθηκε (στους Διευθυντές) και επιστολή από πλευράς Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά ασκήθηκε και πίεση πάνω τους. Και αυτοί με τη σειρά τους καλούνται αυτή την πίεση να τη μεταφέρουν στο προσωπικό. Δεν αρκεί το γενικό και αόριστο ‘ξεκαθαρίστε τις καθυστερημένες υποθέσεις που έχετε’.

Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να γίνει καταγραφή όλων αυτών των υποθέσεων και ποιος τις χειρίζεται και θα πρέπει ο  δημόσιος υπάλληλος που χειρίζεται μια υπόθεση που καθυστερεί, να πει γιατί έχει την υπόθεση τόσο καιρό μπροστά του και δεν προχώρησε. Την ίδια στιγμή να μας πει πώς προχωρεί η υπόθεση. Να μας πει, για παράδειγμα, ότι σε ένα μήνα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αυτές οι υποθέσεις και όσες για άλλους λόγους δεν μπορούν να ξεκαθαρίσουν, τότε  να μας εισηγηθούν πώς είχαν δρομολογηθεί για να φτάσουν στην τελική επίλυση».

Ο κ. Χάσικος ευχήθηκε στους προϊστάμενους σε αυτά τα Τμήματα καλή δουλειά, τονίζοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει «να γνωρίζουν ότι θα ελέγχονται τόσο αυτοί, ως ηγέτες αυτών των Διευθύνσεων και Τμημάτων, αλλά και οι ίδιοι με τη σειρά τους να ελέγχουν το προσωπικό τους».

Ερωτηθείς αν οι καθυστερήσεις αφορούν σε θέματα νοοτροπίας ή αν κάποιες καθυστερήσεις διεκπεραίωσης υποθέσεων παρουσιάζονται λόγω διαδικασιών που ορίζονται από τις νομοθεσίες, ο κ. Υπουργός είπε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο Νόμος προβλέπει πως πρέπει ο καθένας να εργάζεται και να εργάζεται κατά τρόπο αποτελεσματικό. Μέχρι τώρα περιοριζόμασταν σε γενικόλογες κατευθύνσεις ή ευχολόγια και άλλα. Εγώ θέλω πάρα πολύ συγκεκριμένα να μας λεχθεί γιατί κρατούν τις υποθέσεις εκεί, γιατί είναι καθυστερημένες, γιατί δεν προχωρούν, αλλά και πότε θα ολοκληρωθούν».