Προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής σε συνεδρία της Ολομέλειας με την ευκαιρία της επίσκεψης του Έλληνα Προέδρου στην Κύπρο
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή καλωσορίζω τον Έλληνα Πρόεδρο κ. Προκόπη Παυλόπουλο και την αντιπροσωπία του στην Ειδική Συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξ ονόματος όλων των Μελών του Σώματος.
Κύριε Πρόεδρε,
Η επίσκεψή σας στην Κύπρο, η πρώτη εκτός Ελλάδας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, όπως και οι προηγηθείσες επισκέψεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, επαναβεβαιώνουν τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Ακόμα, η επίσκεψή σας αναδεικνύει την αδιάσπαστη ιστορική μας πορεία, την κοινή μας μοίρα και εκφράζει την εθνική ομοψυχία κυπριακού και μητροπολιτικού ελληνισμού.
Διερμηνεύοντας τα αισθήματα του κυπριακού λαού, επιθυμώ να σας εκφράσω, από το βήμα της Βουλής, βαθιά ευγνωμοσύνη για την αμέριστη στήριξη, συμπαράσταση και συμπαράταξη της Ελλάδας στον μακροχρόνιο αγώνα για απελευθέρωση, με τερματισμό της αναχρονιστικής τουρκικής στρατιωτικής κατοχής.
Η αμφίδρομη αδιάλειπτη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινής μας στρατηγικής. Μιας στρατηγικής, που εδράζεται στην προσήλωσή μας στις αξίες και αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που έθεσαν και τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τις αρχές της ελευθερίας, δημοκρατίας, του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κύριε Πρόεδρε,
Με βασικό του όπλο αυτές τις αρχές, ο ελληνισμός αγωνίζεται για διαφύλαξη της εθνικής του επιβίωσης και αξιοπρέπειας, των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του, ενάντια στις έξωθεν επιβουλές, τις πολιτικές των κανονιοφόρων και των «γκρίζων ζωνών» και τις τακτικές των «δύο μέτρων και δύο σταθμών».
Για 40 και πλέον χρόνια, ο κυπριακός λαός υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Εξακολουθεί να βιώνει τον πόνο του ξεριζωμού από τις πατρογονικές του εστίες και του σφετερισμού των κόπων και μόχθων γενεών, την παρατεινόμενη αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων για διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων, τη βεβήλωση των ιερών του χώρων και μνημείων απαράμιλλης οικουμενικής αξίας.
Η διεθνής ανοχή και, ενίοτε, ενθάρρυνση από άσπονδους φίλους των επεκτατικών επιδιώξεων της νεοοθωμανικής Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και σε βάρος της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, καταδεικνύει ένα νοσούν διεθνές σύστημα, όπου το δίκαιο του ισχυρού έχει τον πρώτο και, ελπίζουμε όχι, τον τελευταίο λόγο. Στην περίπτωση της Κύπρου, δυστυχώς, οι ανέξοδες παραινέσεις και η τήρηση «ίσων αποστάσεων» από τη διεθνή κοινότητα εξισώνουν θύτη και θύμα, τιμωρώντας έτσι το θύμα και αποενοχοποιώντας τον θύτη.
Η υπό εκκόλαψη προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της «εποικοδομητικής ασάφειας» και προκατασκευασμένων γεφυρωτικών προτάσεων, εν είδει συγκεκαλυμμένης επιδιαιτησίας, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Γιατί η ουσία του κυπριακού προβλήματος ήταν και παραμένει η τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εδάφους ευρωπαϊκού. Γιατί πρώτιστο διακύβευμα για την Τουρκία είναι η πρόσδεση των ενεργειακών πόρων στη διαπραγματευτική διαδικασία, με απώτερο στόχο την οικειοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου, χρησιμοποιώντας τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ως άλλοθι. Αυτό καταδεικνύει, άλλωστε, η απουσία ρητής δέσμευσης της Τουρκίας για οριστικό τερματισμό των πειρατικών εφορμήσεών της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και οι απειλές της για αποστολή πλατφόρμας γεώτρησης, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίσει να ασκεί τα αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό καταδεικνύουν και οι εναλλακτικές, δήθεν «εποικοδομητικές», τουρκικές προτάσεις περί συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων, πριν και ανεξάρτητα από την επίλυση του Κυπριακού ή ακόμα της παραμονής του φυσικού πλούτου της Κύπρου υπό τουρκική ομηρία, μέχρι την επίλυση του Κυπριακού.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία ασκεί, συμμορφούμενη πλήρως με τη Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί πλέον και τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Την ίδια στιγμή, επαναβεβαιώνουμε την αμετακίνητη προσήλωσή μας στον στόχο της επίτευξης δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μιας λύσης, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των νόμιμων πολιτών της Κύπρου.
Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Άγκυρα και εκεί είναι που πρέπει να στραφούν οι διεθνείς πιέσεις. Ως εκ τούτου, τα ευρηματικά τεχνάσματα ορισμένων εταίρων μας για προώθηση, πάση θυσία, της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, χωρίς η χώρα αυτή να πληροί στο ελάχιστο τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλήττουν, όχι μόνο τη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, ενθαρρύνοντας την τουρκική αλαζονεία και αδιαλλαξία, αλλά και τις ίδιες τις αρχές της Ένωσης.
Κύριε Πρόεδρε,
Η ανάδειξη του κομβικού ρόλου Ελλάδας και Κύπρου, ως παραγόντων σταθερότητας στην άκρως ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα υπό το φως της έξαρσης της τρομοκρατίας και άλλων ασύμμετρων απειλών, αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής των χωρών μας και της κοινής μας στρατηγικής. Αξιοποιώντας τα σημαντικά πλεονεκτήματα, που τους παρέχει η γεωγραφική τους θέση, η ιδιότητά τους ως κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι άριστες σχέσεις τους με τις χώρες της περιοχής, Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουν να συμβάλουν, κατά τρόπο εποικοδομητικό και ουσιαστικό, στην προώθηση και περαιτέρω ενίσχυση των στόχων της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, ειδικότερα στη νότια γειτονία της, καθώς και στον στόχο της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο επίσης, η σύναψη τριμερών στρατηγικών συνεργασιών, μέχρι στιγμής με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, καθώς και οι αυξανόμενες προοπτικές συνεργασίας και με άλλες χώρες της περιοχής, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας και στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση των στόχων της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας για τις χώρες μας και την περιοχή.
Κύριε Πρόεδρε,
Η Κύπρος διανύει τον δικό της δύσβατο δρόμο για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης και του πρωτοφανούς ληστρικού πειράματος, που διενεργήθηκε σε βάρος της, ως αποτέλεσμα των αμφισβητούμενων, ως προς τη νομιμότητά και ορθότητά τους, αποφάσεων του Eurogroup. Την ίδια ώρα, ενώνουμε τη φωνή μας με την Ελλάδα στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει, προκειμένου να πείσει για το αυτονόητο: ότι δηλαδή σε συνθήκες ύφεσης, καλπάζουσας ανεργίας, κυρίως μεταξύ των νέων και κοινωνικής εξαθλίωσης, που επιφέρει η αυστηρή λιτότητα, δεν επιτυγχάνεται ανάπτυξη και πως η ευημερία των αριθμών δεν σημαίνει και την ευημερία των ανθρώπων. Άλλωστε, κανείς δεν αρνείται ότι δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη μπορούν κάλλιστα να συνυπάρξουν, νοουμένου ότι δίδεται η αναγκαία έμφαση στον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του, σε συνθήκες ευνομίας, ισοπολιτείας και χρηστής διακυβέρνησης.
Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι πρώτιστα Ένωση των λαών στην πράξη κι όχι μόνο στα λόγια, αξίζουν τον σεβασμό, την εκτίμηση και τη μέγιστη δυνατή αλληλεγγύη των θεσμών της Ένωσης και ενός εκάστου των κρατών μελών της. Είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, αναγκαίο να εμφυσήσουμε νέα πνοή στο λαβωμένο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Γιατί, η απαξίωση του σημερινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος από ένα ολοένα αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και εκατομμύρια απελπισμένους πολίτες, αποτελεί μέγιστη απειλή για τη συνοχή και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύριε Πρόεδρε,
Η παρουσία σας στην Κύπρο για να φέρετε το μήνυμα της αγάπης και της κοινής πίστης για ελευθερία και δικαίωση, είναι ταυτόχρονα πράξη αισιοδοξίας και προσήλωσης στην κοινή μοίρα και την αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια και πορεία του ελληνισμού.
Πριν λίγες μέρες γιορτάσαμε την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 και σε λίγες μέρες θα τιμήσουμε την 1η Απριλίου 1955, επέτειο έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1955-’59. Οι ήρωες και οι αγωνιστές αυτών των φωτεινών αγώνων εκπέμπουν στους αιώνες το παράγγελμα «εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης». Το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια και την παραίτηση μπροστά στα τείχη που υψώνουν μπροστά μας οι κάθε λογής κήρυκες της ενσωμάτωσης και της ήττας. Με αδιαπραγμάτευτη πίστη στις διαχρονικά άφθορες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
Κύριε Πρόεδρε,
Συγχαίροντάς σας θερμά για την εκλογή σας κι ευχόμενός κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, σας ζητώ να διαβιβάσετε τους αδελφικούς αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στον ελληνικό λαό και, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή, σας καλώ να απευθύνετε τον λόγο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.