26/2/15

Υπουργός Ενέργειας: Γρήγορη και σωστή υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τη ρωσική πλευρά

Υπουργός Ενέργειας: Γρήγορη και σωστή υλοποίηση
 των συμφωνηθέντων με τη ρωσική πλευρά


Το μήνυμα που λάβαμε από τις επαφές μας στη ρωσική πρωτεύουσα είναι μια συγκρατημένη αισιοδοξία, υπογράμμισε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης. Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι με τη σωστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, η συνεργασία Κύπρου-Ρωσίας σε όλους τους τομείς μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Ενέργειας απάντησε σε ερωτήσεις ως εξής:

Ερώτηση: Θα θέλαμε αρχικά κάποια ενημέρωση για τα θέματα τουρισμού, διότι ήταν αργά το βράδυ κάποιες συναντήσεις σας και δεν είχαμε νεώτερα.

Απάντηση: Και είναι και τα πιο άμεσα, τα πιο επείγοντα που είναι και επίκαιρα. Είχαμε μια συνάντηση με τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία που πετά στην Κύπρο. Το 2014, έκανε περισσότερες από τρεις χιλιάδες πτήσεις, όπως επίσης και με τον μεγαλύτερο οργανωτή ταξιδιών της Ρωσίας, που είναι και ο μεγαλύτερος που φέρνει τουρισμό και στην Κύπρο.

Το μήνυμα που έχω λάβει είναι μια συγκρατημένη αισιοδοξία με τη μορφή του ότι τα δεδομένα ακόμη εδώ είναι αρκετά ρευστά. Ρευστά με την έννοια του ότι δεν έχει σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση και χρειάζεται περίπου ακόμη έναν μήνα για να ξεκαθαρίσει περισσότερο πώς θα είναι η χρονιά για φέτος. Το ενθαρρυντικό είναι όμως ότι και οι δύο εταίροι είναι δεσμευμένοι προς την Κύπρο και θα κάνουν το παν ώστε να περιορίσουμε ή να εκμηδενίσουμε, αν είναι δυνατό, τις όποιες απώλειες πιθανόν να έχουμε από τη ρωσική αγορά.

Ερώτηση: Επειδή είναι ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον οικονομικό, με κρίση οικονομική στη Ρωσία, με το ρούβλι να μην βρίσκεται στα καλύτερά του. Αυτά δεν θα αλλάξουν.

Απάντηση: Δεν θα αλλάξουν, αλλά το θέμα είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Το χειρότερο δεν είναι ότι έχει πέσει το ρούβλι σε κάποια συγκεκριμένα επίπεδα. Το χειρότερο είναι ότι δεν έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση ακόμη, αναγκάζοντας τους Ρώσους ταξιδιώτες να αφήνουν τις κρατήσεις τους για την τελευταία στιγμή. Κι έτσι, ενώ σε άλλες χρονιές είχαμε ενδείξεις πιο νωρίς, αυτήν την στιγμή, θα πρέπει να περιμένουμε ακόμα λίγο. Μου έδωσαν ένα παράδειγμα για προχθές: Είχαν κρατήσεις για περίπου 900 θέσεις σε μια μέρα, η αντίστοιχη μέρα για το 2014 ήταν 1100. Κάποιες μέρες είναι πιο ψηλά, κάποιες πιο χαμηλά. Οπότε είναι δύσκολο να έχουμε μια ένδειξη αυτή τη στιγμή. Θα ακολουθήσει η τουριστική έκθεση στη Μόσχα αργότερα τον Μάρτιο, όπου θα έχουμε καλύτερη εικόνα για αυτό το θέμα.

Κάτι που επίσης έχει προκύψει από τις συζητήσεις, είναι το ενδιαφέρον να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε μαζί κάποιες νέες αγορές, όπως είναι για παράδειγμα η αγορά της Κίνας.

Ερώτηση: Δώστε μας κάτι πιο συγκεκριμένο για αυτό. Να γίνονται πτήσεις μέσω Κύπρου;

Απάντηση: Είτε μέσω Κύπρου, είτε απευθείας. Έχουμε συμφωνήσει ότι μέχρι τον Μάιο θα έχουμε ένα περίγραμμα του τι θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζί.

Ερώτηση: Τι εννοείται απευθείας;

Απάντηση: Είτε απευθείας πτήση Κύπρου-Πεκίνου, είτε μέσω Μόσχας, που είναι επίσης ένας καλός κόμβος για τους Ασιάτες ταξιδιώτες. Κάναμε μια προκαταρκτική συζήτηση, δεν θέλω να πω ότι έχουμε φτάσει κάπου, έχουμε θέσει τις ημερομηνίες, είπαμε ότι μέχρι τον Μάιο θα έχουμε ένα περίγραμμα για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε. Αν για τις εταιρείες αυτές, εμπορικά βγαίνει, τότε θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε.
Ερώτηση: Για να γίνεται τι; Να έρχονται τουρίστες στην Κύπρο; Ενδιαφέρονται οι Ρώσοι να οργανώσουν και να εμπλέκονται οι ρωσικοί ταξιδιωτικοί αερομεταφορείς;

Απάντηση: Βεβαίως, γιατί ήδη αυτές οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ασία. Οπόταν θέλουμε και η Κύπρος να είναι προορισμός αυτών των ταξιδιωτών. Γνωρίζουμε ότι, ειδικά οι Κινέζοι, έχουν μια αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη που όλο και περισσότερο ταξιδεύει. Υπάρχουν συγκεκριμένες μορφές τουρισμού, όπως γαμήλιου τουρισμού, οι οποίες τους ενδιαφέρουν, και κάναμε μια εκτεταμένη συζήτηση για αυτό. Είδαμε και για το 2015, είδαμε και κάποιες προοπτικές που ενδεχομένως να εξετάσουμε μαζί τους αμέσως επόμενους μήνες.

Ερώτηση: Τι αλλάζει στο τοπίο η απουσία φέτος, για πρώτη χρονιά μετά από πάρα πολλά χρόνια, των Κυπριακών Αερογραμμών; Γιατί υπήρχαν και κάποιες διακρατικές Συμφωνίες που αφορούν τις αερομεταφορές.

Απάντηση: Το πτητικό πρόγραμμα που είχαν οι Κυπριακές Αερογραμμές έχει σχεδόν καλυφθεί από άλλες εταιρείες. Σίγουρα η απουσία των Κυπριακών Αερογραμμών μειώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών. Είναι μια επίπτωση που παρακολουθούμε πολύ στενά, αλλά δεν μπορώ να πω ότι έχουμε αυτή τη στιγμή απώλεια οποιωνδήποτε θέσεων αεροπορικών, είτε αυτό αφορά τη Βρετανία, είτε τη Γερμανία που έχουν αυξηθεί, είτε ακόμη και τη Ρωσία.

Για τη Ρωσία να πω ότι το ευχάριστο είναι ότι ο προγραμματισμός είναι για μειωμένες αεροπορικές θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά, λόγω της οικονομικής κρίσης, εντούτοις τα αεροπλάνα δεν έχουν διατεθεί άλλου. Δηλαδή αν δούμε ότι υπάρχει ζήτηση και αυξηθούν, αμέσως μπορούν να δοθούν αεροπλάνα μεγαλύτερων θέσεων ή ακόμη και να μπουν περισσότερες πτήσεις.

Ερώτηση: Επειδή σας ακούει πολύς κόσμος που αγωνιά για τον τουρισμό και το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία για την επόμενη σεζόν. Τι ακριβώς ζητούν;

Απάντηση: Ουσιαστικά από τη Ρωσία υπάρχει αυτή η πίεση για τη μείωση των τιμών, για να εξισορροπήσουν όσο το δυνατό γίνεται την αδυναμία στο ρούβλι. Από την άλλη, για να δώσω ένα γενικότερο μήνυμα, οι ενδείξεις είναι ότι θα πάμε πολύ καλά από την αγγλική αγορά, τόσο επειδή υπογράφηκαν κάποιες συμφωνίες με κάποιους από τους μεγαλύτερους διοργανωτές ταξιδιών, αλλά επίσης και λόγω της ισοτιμίας της στερλίνας, που αυτή τη στιγμή είναι υπέρ του αγγλικού νομίσματος. Έτσι κάνει τις διακοπές των Άγγλων πιο φτηνές στην Κύπρο. Εκεί η προοπτική φαίνεται καλή.

Το ίδιο καλή φαίνεται και από τη Γερμανία, αφού έχει μπει αριθμός αεροπορικών συνδέσεων και, βεβαίως, έχουμε τις προκλήσεις της Ρωσίας, οι οποίες θα ξεκαθαρίσουν στον επόμενο ένα περίπου μήνα.

Ερώτηση: Μπορείτε να μας πείτε κάποια στοιχεία για την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για τα ζητήματα της ενέργειας από πλευράς της Ρωσίας;

Απάντηση: Όντως, συζητήθηκε σε όλες μας τις συναντήσεις χθες. Είναι σε προκαταρκ τικό στάδιο, σε διερευνητικό στάδιο. Θέλουν να καταλάβουν τι συμβαίνει, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε συμφωνήσει με τον ομόλογό μου ότι θα ξεκινήσουμε τον διάλογο, να τους πούμε πού βρισκόμαστε είτε με τον σχεδιασμό μας ως Κύπρος, είτε ευρύτερα ως Ανατολική Μεσόγειος, γιατί ο τρόπος που έχουμε τοποθετήσει την Κύπρο είναι ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει τα οποιαδήποτε συμφέροντα ρωσικών εταιρειών που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα. Συζητήσαμε το θέμα των ερευνητικών δραστηριοτήτων, το θέμα της εκμετάλλευσης του οικοπέδου «Αφροδίτη», των πιθανών υποδομών που θα πρέπει να κατασκευαστούν, είτε αυτές είναι υποθαλάσσιες για την εκμετάλλευση είτε οι αγωγοί για τη μεταφορά του, και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε όλα αυτά τα θέματα. Σίγουρα, η ρωσική πλευρά θέλει να τα δει σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια, προτού μας πει πιο συγκεκριμένα ότι τους ενδιαφέρει σε κάποιο επίπεδο.

Ερώτηση: Και στα ζητήματα του εμπορίου, μας έλεγε προηγουμένως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι αναζητούνται και υπάρχουν φόρμουλες για να μειωθούν οι επιπτώσεις από τα εμπάργκο και τα αντίμετρα της Ρωσίας που μας έχουν επηρεάσει.

Απάντηση: Και αυτά συζητήθηκαν, πράγματι, και το κλειδί τώρα για όλα όσα έχω αναφέρει, είναι η γρήγορη και η σωστή υλοποίηση μαζί με τη ρωσική πλευρά. Στο θέμα του τουρισμού άμεσα και στον βαθμό του επείγοντος, στο θέμα του εμπορίου το ίδιο, και σε ό,τι αφορά την ενέργεια σε διερευνητικό στάδιο στην αρχή για να δούμε αν η ρωσική πλευρά είναι πιο συγκεκριμένη.