26/2/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας στην εκδήλωση έναρξης του προγράμματος ανίχνευσης καρκίνου του παχέος εντέρου

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας στην   εκδήλωση έναρξης
 του προγράμματος ανίχνευσης καρκίνου του παχέος εντέρου


Επιτρέψτε μου να αρχίσω με μία πραγματικότητα: η πρώτη φάση εφαρμογής του προγράμματος ανίχνευσης καρκίνου του παχέος εντέρου που το Υπουργείο Υγείας εφάρμοσε σε τρείς δήμους και σε μία κοινότητα της επαρχίας Λάρνακας, έσωσε από τον καρκίνο 81 ζωές.

Τί πιο ενθαρρυντικό από αυτό το δεδομένο;

Εξού και είναι με πολύ μεγάλη ικανοποίηση που ως Υπουργείο Υγείας προβαίνουμε στην επέκταση του προγράμματος αυτού και στην κοινότητα Περβολιών, του οποίου η εφαρμογή, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, αναμένεται να μειώσει τη θνητότητα κατά 40%.

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της αξιολόγησής του από επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αποδείξει τόσο την επιστημονική όσο και την πρακτική του αξία, κατατάσσοντας το ανάμεσα στα πιο καλοσχεδιασμένα προγράμματα προληπτικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αναγνώριση αυτή μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους και ως Υπουργείο Υγείας και ως Κύπρος.

Φιλοδοξία μας, με βάση τις ευρωπαϊκές παραινέσεις και ακολουθώντας τους στόχους του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αντιμετώπισης του Καρκίνου, είναι να καταστήσουμε την Κύπρο ως την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα αποκτήσει ένα οργανωμένο εθνικό πληθυσμιακό πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου . 

Διότι η επιβίωση βελτιώνεται σε σημαντικό βαθμό εάν η διάγνωση της νόσου γίνει, και για αυτή τη μορφή καρκίνου, σε πρώιμο στάδιο. Και ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου εάν ανιχνευθεί και αφαιρεθεί έγκαιρα, επιτυγχάνει την πλήρη ίαση.

Ο τρόπος ανίχνευσης είναι πολύ απλός και ανώδυνος. Μια απλή εξέταση μη ορατού αίματος στα κόπρανα, σώζει ζωές.

Η δε διάγνωση είναι άμεση αφού, μέσω της συνεργασίας κρατικού και ιδιωτικού τομέα, τα αποτελέσματα είναι έτοιμα χωρίς καθυστερήσεις και κατά τρόπο που υποδεικνύεται και συστήνεται με οδηγίες στα κράτη μέλη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κι όμως, κάθε 5 δευτερόλεπτα κάποιος που πρέπει να ελεγχθεί για καρκίνο του παχέος εντέρου δεν το πράττει. Κάθε 3,5 λεπτά κάποιος διαγιγνώσκεται με καρκίνο παχέος εντέρου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε χρόνο καταγράφονται ένα εκατομμύριο νέες περιπτώσεις. Από αυτές, οι 413 χιλιάδες αφορούν Ευρωπαίους πολίτες, γεγονός που κατατάσσει τον καρκίνο του παχέους εντέρου ως τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο σε άντρες και γυναίκες και ως τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη.

Στην Κύπρο, από το 2006 μέχρι το 2010, καταγράφονται από το Αρχείο Καρκίνου της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου Υγείας, κατά μέσο όρο 330 καρκίνοι του παχέος εντέρου κάθε χρόνο.

Γι’ αυτό και προτρέπω όλους μας να πούμε «ναι» στην πρόληψη. Η πρόληψη, ναι, σώζει ζωές.

Βεβαίως πρόληψη σημαίνει και αλλαγή συνηθειών. Η «συνταγή» για να απομακρύνει κανείς την απειλή να προσβληθεί κάποια στιγμή στη ζωή του από καρκίνο του παχέος εντέρου είναι απλή: η διακοπή του καπνίσματος, η φυσική άσκηση και η υγιεινή διατροφή θωρακίζουν τον οργανισμό.

Σε αυτή τη δράση του Υπουργείου Υγείας σημαντική είναι η ευγενής συνδρομή των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία και καταδεικνύει τον πολύπλευρο και βαρυσήμαντο ρόλο που οι τοπικές συλλογικότητες μπορούν να διαδραματίσουν στις σύγχρονες κοινωνίες. Για αυτή την ευαισθησία και συνεργασία, ευχαριστώ θερμά τον κοινοτάρχη κ. Κλεόβουλο Κωνσταντίνου και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών που αγκάλιασαν το πρόγραμμα.

Θερμά ευχαριστώ και τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Υγείας, που ο ζήλος τους αποτελεί την κινητήριο δύναμη θωράκισης της δημόσιας υγείας της Κύπρου.

Ευχαριστίες τέλος και προς τον ΠΑΣΥΚΑΦ. Τον άοκνο συνεργάτη του Υπουργείο Υγείας που με την αξιέπαινη δράση συνδράμει καταλυτικά στην ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού της Κύπρου, αλλά και προς τον καθένα από σας που η συμμετοχή του στο πρόγραμμα θα βοηθήσει να σωθούν ζωές.

Με αυτή την ευχή σας προτρέπω ξανά να λάβετε μέρος στο πρόγραμμα.

Ας επιμηκύνουμε τη ζωή. Μια απλή και ανώδυνη εξέταση είναι ο τρόπος.