4/2/15

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου


Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ενέκρινε τη δωρεάν παραχώρηση 105 συνολικά οικιστικών μονάδων, σε 140 αντίστοιχους δικαιούχους και εξουσιοδότησε τον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας να εγγράψει τις εν λόγω οικιστικές μονάδες στα δικαιούχα πρόσωπα, αφού προηγουμένως τα πρόσωπα αυτά υπογράψουν τη σχετικά δήλωση αποδοχής.

Ενέκρινε επίσης τον τερματισμό οποιωνδήποτε Αδειών Χρήσης ή Συμβάσεων Μίσθωσης που αφορούν τις υπό αναφορά οικιστικές μονάδες, είτε έχουν εγγραφεί στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, σύμφωνα με τον περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμο, είτε δεν έχουν εγγραφεί, ταυτόχρονα με την παραχώρηση των Οικιστικών Μονάδων στα αντίστοιχα δικαιούχα πρόσωπα.

Αναφέρεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, με προηγούμενη απόφασή του ενέκρινε, μεταξύ άλλων, την επανέναρξη της διαδικασίας έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας για οικιστικές μονάδες σε Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων και σε Κυβερνητικά Οικόπεδα Αυτοστέγασης, στις περιπτώσεις που αυτές είναι κτισμένες σε κρατική γη ή σε γη που έχει απαλλοτριωθεί, ή αποκτήθηκε από το κράτος με φιλικό διακανονισμό, ή συγκατάθεση του προηγούμενου ιδιοκτήτη.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Πολιτικών Κομμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015», σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου [175(Ι)/2012], προκειμένου να θεσπιστεί ένα πιο ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και να αντιμετωπιστούν ορισμένα κενά και αδυναμίες που διαπιστώθηκαν κατά την εφαρμογή του εν λόγω Νόμου.

Περαιτέρω, η σκοπούμενη τροποποίηση καθίσταται απαραίτητη για σκοπούς συμμόρφωσης της Κύπρου προς τις συστάσεις που της υποβλήθηκαν από την Επιτροπή GRECO, του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015», σκοπός του οποίου είναι η εισαγωγή ρυθμίσεων που θα καταστήσουν αποτελεσματικότερη την εφαρμογή των προνοιών που σχετίζονται με τις επικίνδυνες οικοδομές και τις οικοδομές που χρήζουν επιδιορθώσεων.

Προς τούτο, εισάγονται αυστηρότερες ποινές και, επίσης, δίδεται η δυνατότητα στις αρμόδιες Αρχές να επιβάλλουν διοικητικά πρόστιμα όταν διαπιστώνονται παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας. Παράλληλα, εισάγονται ειδικές διατάξεις που παρέχουν την πρόσθετη εξουσία επιβολής διοικητικών προστίμων σε δυνατότητα άσκησης ποινικών διώξεων, σε περιπτώσεις τέλεσης των ποινικών αδικημάτων που προβλέπονται στον Νόμο, ώστε να διασφαλισθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η τήρηση των διατάξεων του βασικού Νόμου, με απώτερο σκοπό να αποκατασταθεί η τάξη και η νομιμότητα στον τομέα της αδειοδότησης οικοδομών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την παραχώρηση του ποσού των 9 εκ. 600 χιλιάδων ευρώ προς κάλυψη του ελλείμματος του Ταμείου Προνοίας των υπαλλήλων των Κυπριακών Αερογραμμών. Επίσης, εγκρίθηκε η παραχώρηση ποσού ύψους 2,65 εκ. ευρώ που θα καταβληθεί σε όσους υπαλλήλους είχαν αποχωρήσει κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2012 – Δεκεμβρίου 2014. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε εξάλλου την παραχώρηση αποζημίωσης στο προσωπικού αορίστου χρόνου, εποχικού και ωρομίσθιου προσωπικού, ποσό που καθορίζεται σε τρεις μηνιαίους μισθούς. Μέγιστο ποσό αποζημίωσης θα είναι οι τρεις χιλιάδες ευρώ.