30/1/15

Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα αναφορικά με τουρκοκυπριακή περιουσία στη Λεμεσό


Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα
 αναφορικά με τουρκοκυπριακή περιουσία στη Λεμεσό


Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ με τίτλο «Αποζημιώσεις περίπου 12 εκατομμυρίων» και υπέρτιτλο «Αγωγή από Τουρκοκύπριους κληρονόμους, απεγνωσμένοι οι πρόσφυγες ενοικιαστές», το Υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

«Το θέμα είναι γνωστό στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς οι κληρονόμοι της περιουσίας του αποβιώσαντα Τουρκοκύπριου είχαν παλαιότερα καταχωρήσει αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμπίπτει δε στις περιπτώσεις που κρίθηκαν από το ΕΔΑΔ ότι θα έπρεπε να εξαντλήσουν τα εσωτερικά ένδικα μέσα στην Κύπρο. Οι ενδιαφερόμενοι αποτάθηκαν στις αρχές του 2014, μέσω δικηγορικού γραφείου, στον Υπουργό Εσωτερικών, υπό την ιδιότητα του ως Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, για πιθανό φιλικό συμβιβασμό με τη Δημοκρατία.

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους δικηγόρους και έγινε προσπάθεια για πιθανό φιλικό διακανονισμό για απαλλοτρίωση, σε τιμή που θα συμφωνηθεί, μέρους της περιουσίας που χρησιμοποιείται από εκτοπισμένους, και για απόδοση της υπόλοιπης περιουσίας, εφόσον θα επιβεβαιωθεί ότι οι αιτητές ικανοποιούν τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, με κύριο κριτήριο να μην κατέχουν ελληνοκυπριακή περιουσία στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

Εν τω μεταξύ, οι ενδιαφερόμενοι Τουρκοκύπριοι κληρονόμοι κατέθεσαν αγωγή εναντίον της Δημοκρατίας και του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, καθώς και εναντίον ορισμένων από τους εκτοπισμένους που κατέχουν τμήματα της εν λόγω τουρκοκυπριακής περιουσίας στη Λεμεσό, για επαγγελματικούς σκοπούς.

Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν, έγινε και συνάντηση στο Υπουργείο με αντιπροσωπεία των εναγομένων προσφύγων, στους οποίους τονίστηκε ότι στο Δικαστήριο θα τους εκπροσωπήσει η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Παράλληλα, διατηρούν το δικαίωμα τους να εκπροσωπηθούν στο Δικαστήριο από ιδιώτη δικηγόρο.

Τέλος, αναφέρεται ότι συνεχίζεται από μέρους του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, η προσπάθεια εξεύρεσης φιλικού διακανονισμού με τους ενάγοντες» .

_________