30/1/15

Δηλώσεις του ΜΑ της Κύπρου στην ΕΕ κ. Κ. Κορνηλίου στην εκπομπή Πρώτη Ενημέρωση του ΡΙΚ

Δηλώσεις του ΜΑ της Κύπρου στην ΕΕ κ. Κ. Κορνηλίου
στην εκπομπή Πρώτη Ενημέρωση του ΡΙΚ

 
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρέσβης κ. Κορνήλιος Κορνηλίου προέβη σε δηλώσεις σήμερα το πρωί, στην εκπομπή του ΡΙΚ «Πρώτη Ενημέρωση».

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις του κ. Κορνηλίου:

Ερώτηση: Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις που προηγήθηκαν του COREPER και στο Συμβούλιο Υπουργών   Εξωτερικών. Τελικά, υπήρχε θέμα στη κοινή θέση να μπλοκαριστεί από την Ελλάδα ή την Κύπρο ή κάποια άλλη χώρα της ΕΕ;

Απάντηση: Γράφονται και λέγονται πάρα πολλά για τις συζητήσεις στις Βρυξέλες,   δυστυχώς υπάρχει κάποια παραπληροφόρηση. Γεγονός είναι ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν ξεκίνησε χθες, ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2014 και η ΕΕ αποδεικνύει ότι μπορεί να διατηρήσει την ενότητά της πάνω σε αυτό το σοβαρό θέμα και   να έχει κοινές θέσεις. Το ίδιο συνέβηκε και χθες. Ξεκινήσαμε από μια διαφορετική αφετηρία τα 28 κράτη μέλη και τελικά καταλήξαμε στον ίδιο παρονομαστή που είναι μια θέση, νομίζω, που εκπροσωπεί όλα τα κράτη μέλη και ως ένα βαθμό καλύπτει τις ανησυχίες και τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών.

Ερώτηση: Ποια κράτη είχαν διαφορετική άποψη για επιβολή νέων κυρώσεων;

Απάντηση: Νομίζω δεν έχει σημασία αν ήταν τρεις ή τέσσερεις χώρες. Μπορεί να ήταν και περισσότερες. Το τι συμβαίνει στην ΕΕ παρακολουθώντας κάποιος το θέμα γύρω από την Ουκρανία, είναι ότι λόγω της διαφορετικής αφετηρίας, λόγω της γεωγραφίας υπάρχουν δυο σχολές σκέψης. Υπάρχουν οι Ανατολικοί εταίροι μας οι οποίοι έχουν κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά τα θέματα της Ρωσίας και υπάρχει και η άλλη πλευρά η οποία αποδίδει περισσότερη σημασία στην πολιτική διάσταση των προσπαθειών για επίλυση της σύγκρουσης. Και με αφορμή την σύγκρουση στην Μαριούπολη και τους 30 νεκρούς, οι φίλοι μας, οι εταίροι οι Ανατολικοί, ήθελαν την επιβολή νέων κυρώσεων. Τελικά καταλήξαμε σε αυτόν τον συμβιβασμό που ανανεώνεται ο κατάλογος με περιοριστικά μέτρα. Θα υποβληθεί νέα πρόταση για λήψη απόφασης από τους Υπουργούς κατά πόσο αυτός ο κατάλογος θα επεκταθεί, και τυχόν νέες κυρώσεις θα παραπέμπονται στο μέλλον ανάλογα με τις εξελίξεις επί του εδάφους.

Ερώτηση: Εμείς θέλουμε να ξέρουμε ποια στάση τήρησαν η Βρετανία, η Γερμανία. Ήταν στο μπλοκ που δίνει μια πολιτική διάσταση στο όλο θέμα και όχι στο μπλοκ των Ανατολικών κρατών; Προσπαθούμε να καταλάβουμε την εικόνα, εάν οι μικροί παίζουν ρόλο ή οι μεγάλοι;

Απάντηση: Παίζουν όλοι ρόλο, άλλοι μικρότερο και άλλοι μεγαλύτερο και η Κύπρος έχει μια ιδιαιτερότητα σε αυτή τη συζήτηση λόγω των σχέσεων μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία και μας ακούν, θα ήθελα να πω. Η Μεγάλη Βρετανία ανήκει στο στρατόπεδο των Ανατολικών, των πιο «σκληρών», η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι πρωτοστάτες της διπλωματικής διαδικασίας, των διπλωματικών προσπαθειών για επίλυση της κρίσης.

Ερώτηση: Δηλαδή δεν θέλουν κυρώσεις ή δεν θέλουν νέες κυρώσεις;

Απαντήσεις: Οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο αλλά δεν είναι το μοναδικό εργαλείο που έχει η ΕΕ στη διάθεσή της. Σίγουρα πρέπει να απαντούμε στα γεγονότα που συμβαίνουν επί του εδάφους, αλλά έχουμε όλοι αντιληφθεί ότι μετά από σχεδόν ένα χρόνο συγκρούσεων, οι κυρώσεις δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι εκεί να χρησιμοποιούνται με μέτρο, αλλά, στο τέλος της ημέρας, αυτό το οποίο προέχει είναι η πολιτική επίλυση του προβλήματος .

Ερώτηση: Εμείς αντιληφθήκαμε ότι από την μια ήταν το Ανατολικό μπλοκ, ας πούμε, μαζί με την Βρετανία και από την άλλη ήταν Ελλάδα, Κύπρος Ιταλία, οι οποίες είχαν μια πιο ξεκάθαρη θέση ότι δεν ήθελαν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και ότι η Γερμάνια τήρησε μια πιο επιφυλακτική στάση.

Απάντηση: Όχι, αντίθετα. Η Γερμανία μαζί με την Γαλλία πρωτοστάτησαν χθες για να υπάρξει αυτός ο συμβιβασμός, γιατί ακριβώς οι θέσεις των δυο πλευρών απείχαν και τελικά στη βάση μιας συμβιβαστικής πρότασης η οποία προήλθε από τη Γαλλία και τη Γερμανία, καταφέραμε να βρούμε αυτόν τον συμβιβασμό.

Ερώτηση: Να ρωτήσουμε για την απουσία του κ. Κασουλίδη από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ήταν τόσο σοβαρό ότι έλειπε και εκπροσωπήσατε εσείς την Κύπρο στο Συμβούλιο Υπουργών;

Απάντηση: Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι εμείς έχουμε έναν Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος δεν έχει καμία στήριξη, ούτε Υφυπουργούς να τον εκπροσωπούν, οπότε συμβαίνει αυτό στην ΕΕ αρκετά συχνά και να μην ξεχνούμε ότι αυτή ήταν 16 η συνάντηση για το θέμα της Ουκρανίας και δεν ήταν η τελευταία. Θα συνεχιστούν αυτές οι συναντήσεις .Ο Υπουργός Εξωτερικών όταν πρέπει να είναι στις Βρυξέλλες, είναι στις Βρυξέλλες,.

Ερώτηση: Στο Ουκρανικό δοκιμάστηκε πάρα πολύ και η δική μας η σχέση με τη Ρωσία. Εμείς πορευόμαστε με μια κοινή θέση. Αυτή η κοινή θέση μας καλύπτει; Εξυπηρετούμε τα συμφέροντά μας ή μπορεί να μας αποδοκιμάσουν με ένα τρόπο που δεν θέλουμε οι Ρώσοι;

Απάντηση: Ναι, είναι αλήθεια ότι δοκιμάστηκε και η δική μας σχέση με τη Ρωσία.   Θεωρώ ότι καλύπτουμε εντελώς τις ανησυχίες και εξυπηρετούμε τα συμφέροντά μας στον βαθμό που μας επιτρέπει η συμμετοχή μας στην ΕΕ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανήκουμε σε ένα κλαμπ, το οποίο λειτουργεί με κάποιους κανόνες. Βεβαίως υπάρχει η αλληλεγγύη   αλλά υπάρχει και το θέμα της ευθύνης, και από τη στιγμή που είσαι μέλος σε αυτό το κλαμπ πρέπει να έχεις υπόψη σου και το θέμα της υπευθυνότητας. Εμείς τηρήσαμε μια στάση αρχής στο θέμα της Ουκρανίας όσον αφορά τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα όμως η Ρωσία είναι μια παραδοσιακή φίλη χώρα και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος στην ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε κι ένας έμπιστος φίλος, ο οποίος δεν ξεχνά τους παραδοσιακούς φίλους του. Και πιστεύω ότι με αυτήν τη στάση είμαστε πιο πειστικοί.

Ερώτηση: Μου φαίνεται ότι περπατάμε σε «τεντωμένο σκοινί».

  Απάντηση: Πώς να συμφιλιώσουμε διαφορετικά όμως το γεγονός ότι εμείς είμαστε μια διαιρεμένη χώρα και θέλουμε να αντιληφθεί η διεθνής κοινότητα και οι εταίροι μας το πρόβλημά μας. Δεν μπορούμε να αγνοούμε κάποιες αρχές τους διεθνούς δίκαιου.

Ερώτηση Τώρα να σπάσουμε τη σχέση με τη Ρωσία, υπάρχει τέτοιο σενάριο; Ειδικά μετά τη στάση της Ελλάδας που λέχθηκε ότι θα μπορούσε να ασκήσει βέτο;

Απάντηση: Λέχθηκαν πάρα πολλά   για τη στάση του νέου Έλληνα Πρωθυπουργού και   της νέας κυβέρνησης, το αποτέλεσμα το είδατε χθες. Έχουμε καταλήξει σε κοινή θέση Δεν πρέπει να υιοθετούμε ό,τι γράφεται και ό,τι λέγεται. Όπως έχω πει η ΕΕ είναι μια ένωση κρατών μελών που συνδέονται με κάποιες αξίες   και στη βάση αυτών των αξιών και αυτών των αρχών λαμβάνονται οι αποφάσεις. Το ίδιο έγινε και χθες με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση. Ήταν μια συζήτηση που διήρκησε πάνω από τρεις ώρες. Και ξεκινήσαμε με αντίθετες θέσεις αλλά στο τέλος μέσα από ένα διάλογο καταλήξαμε σε αυτή την κοινή θέση η οποία καλύπτει τις ανησυχίες όλων των κρατών μελών.

_____________